Όμικρον 4 και 5: Επίμονα και έντονα τα συμπτώματα – Οι τρόποι αντιμετώπισης

Ο τρόπος που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα οι νέες παραλλαγές της Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνος σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές, τα συμπτώματα ωστόσο που δίνουν είναι πιο έντονα και πιο επίμονα

Οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και BA.5, αμφότερες μέλη της «οικογένειας» της Όμικρον, έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων με κορωνοϊό παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωση αυτού του 6ου κατά σειρά πανδημικού κύματος.

Και ενώ τα κρούσματα που δίνουν οι υπέρ μεταδοτικές αυτές μεταλλάξεις είναι πολλά, τα αρνητικά αποτελέσματα (εισαγωγή στις ΜΕΘ και θάνατοι) είναι αυτή τη στιγμή δυσανάλογα σε σχέση με τη μεγάλη διασπορά. Σημαντική πίεση δηλαδή στο ΕΣΥ, ακόμα δεν ασκείται.

Ένα επίσης στοιχείο που έχει αλλάξει είναι τα αρκετά διαφορετικά συμπτώματα που δίνουν οι νέες παραλλαγές. «Μέχρι και τη μετάλλαξη Δέλτα, η Covid-19 προκαλούσε πνευμονίες» εξηγεί στην η Σοφία Πουρίκη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος στη ΜΕΘ Covid-19 του νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Oι πνευμονίες που σε πολλές περιπτώσεις ήταν βαριές, οδηγούσαν σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε χαμηλό κορεσμού οξυγόνου. Αυτό το στοιχείο είναι πια περιορισμένο. Η πνευμονία δεν είναι κάτι που βλέπουμε να προκαλούν οι νέες εκδοχές της Όμικρον», προσθέτει.

Πιο έντονα και επίμονα συμπτώματα

Και ποια είναι η νέα συμπτωματολογία; Η κ. Πουρίκη εξηγεί στην «Κ» πως οι παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον δίνουν συμπτώματα που δεν γίνονται επικίνδυνα, αλλά είναι έντονα και επίμονα.

«Εντοπίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και η καταρροή και το “μπούκωμα” εμφανίζονται σε πολλούς νοσούντες» λέει η ίδια και συνεχίζει: «Το επίμονο φτέρνισμα επίσης είναι μέσα στη λίστα των νέων συμπτωμάτων. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ο έντονος και επίμονος πονοκέφαλος, που με διακυμάνσεις μπορεί να συνεχίζεται για πολλές ημέρες. Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι ο βήχας, επίσης έντονος. Συνήθως είναι ξηρός στην αρχή και στην πορεία μπορεί να γίνει παραγωγικός. Αυτός ο δυνατός, επίμονος βήχας μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και δύο και τρεις εβδομάδες μετά την αρχική προσβολή με κορωνοϊό και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα όσους είναι καπνιστές, πάσχουν από άσθμα ή άλλο χρόνιο πνευμονολογικό νόσημα», σημειώνει.

«Τρίτο στοιχείο που δεν βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα είναι ο υψηλός πυρετός – που φτάνει τους 39 βαθμούς, ακόμα και τους 40. Ο πυρετός μπορεί με διακυμάνσεις να “επιμείνει” έως και τρεις ημέρες. Οι αρθραλγίες και οι μυαλγίες επίσης μοιάζει να είναι πιο έντονες, σύμφωνα με τους ασθενείς, και το ίδιο συμβαίνει και με το σύμπτωμα της κόπωσης και της εξάντλησης. Υπάρχει κόσμος που μας λέει ότι τις πρώτες μέρες νιώθει πως δεν μπορεί καν να περπατήσει».

Σύμφωνα με την έμπειρη πνευμονολόγο, η αντιμετώπιση των ανωτέρω συμπτωμάτων περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αναλγητικά, άφθονη ενυδάτωση και πολλή ξεκούραση.

Ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και επικεφαλής της 2ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Αττικόν», τονίζει ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι μεγάλοι σε ηλικία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη προσβολή τους με κορωνοϊό είναι ο «αποσυντονισμός» των υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν.

Πηγή: kathimerini.gr, https://www.neakriti.gr/article/koronoios/1670879/omikron-4-kai-5-epimona-kai-edona-ta-subtomata-oi-tropoi-adimetopisis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες