Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Προστατεύουν από την Υπέρταση;

Την ιδανική ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που θα πρέπει να λαμβάνουμε από τρόφιμα ή συμπληρώματα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εξέτασε μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο Journal of the American Heart Association.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το DHA και το EPA βρίσκονται τυπικά σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα και η ρέγγα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ωμέγα-3 μέσω συμπληρωμάτων. Στο παρελθόν, διάφορες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ωστόσο η ιδανική δόση που θα πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά δεν είχε αποσαφηνιστεί πλήρως. Αρκετοί οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν ότι ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 1.1-1.6 γραμμάρια. Είναι, όμως, αυτή η ποσότητα επαρκής για την ιδανική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης;

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μας, ο μέσος ενήλικες μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη για την αρτηριακή πίεση καταναλώνοντας καθημερινά τουλάχιστον 3 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων», αναφέρουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης, η οποία προέρχεται από την Κίνα.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τα αποτελέσματα 71 κλινικών δοκιμών από όλο τον κόσμο που δημοσιεύτηκαν στο διάστημα από το 1987 μέχρι το 2020. Στην έρευνα εξετάστηκε η σύνδεση ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA σε ενήλικες με ή χωρίς ιστορικό υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης. Οι περίπου 5.000 εθελοντές ηλικίας 22-86 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 ή placebo για ένα διάστημα 10 εβδομάδων.

Η ανάλυση των δεδομένων της έρευνας κατέληξε σε ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Συγκριτικά με αυτούς που δεν κατανάλωναν EPA ή DHA, αυτοί που έπαιρναν 2-3γρ και των δύο παραπάνω ωμέγα-3 συνδυαστικά (από τρόφιμα ή συμπληρώματα) είχαν χαμηλότερη συστολική πίεση κατά 2 mm Hg.
  • Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ήταν δυνατό, μάλιστα, να προσφέρει περισσότερα οφέλη στους εθελοντές με υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη. Συγκεκριμένα:
    • Στους ασθενείς με υπέρταση που έπαιρναν 3γρ ωμέγα-3 την ημέρα παρατηρήθηκε 4.5 mmHg μείωση της συστολικής πίεσης, ενώ σε αυτούς που δεν είχαν υπέρταση ήταν μόλις 2 mmHg.
    • Στους ασθενείς της ίδιας ομάδας που έπαιρναν 5γρ την ημέρα παρατηρήθηκε μείωση περίπου 4 mmHg στη συστολική πίεση, ενώ σε αυτούς που δεν είχαν υπέρταση η μείωση ήταν μόλις 1 mmHg.
    • Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη.

Ένα τυπικό συμπλήρωμα ωμέγα-3 ιχθυελαίων περιέχει περίπου 300mg ωμέγα-3 ανά χάπι, ωστόσο ανάλογα με την παρασκευάστρια εταιρία η ποσότητα αυτή μπορεί να διαφοροποιείται.

«Οι περισσότερες έρευνες που εξετάσαμε είχαν εξετάσει συμπληρώματα ιχθυελαίων και όχι EPA ή DHA από τη διατροφή, γεγονός που δείχνει ότι τα συμπληρώματα αποτελούν ρεαλιστική επιλογή για όσους δεν μπορούν να καταναλώνουν τακτικά λιπαρά ψάρια», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Τα συμπληρώματα αυτά είναι ιδανικά και για άτομα που επιλέγουν χορτοφαγικές δίαιτες».

Σε μία ανακοίνωση που έβγαλε το FDA των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2019 είχε υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να απορρίψει τη θεωρία ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, τα δεδομένα ερευνών για την παραπάνω δράση είναι πολύ περιορισμένα.

«Η έρευνά μας πρακτικά επιβεβαιώνει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με EPA ή DHA είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου περιορίζοντας την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί ήδη με υπέρταση», καταλήγει η μελέτη.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν έκανε διαχωρισμό στις έρευνες ανάλογα με την πηγή των ωμέγα-3 (συμπληρώματα ή διατροφή). Επιπλέον, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στον κάθε εθελοντή έγινε από τον ίδιο, επομένως δεν αποκλείεται να υπήρχαν ατέλειες σε ορισμένες μετρήσεις.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/omega-3-lipara-oxea-prostatevoun-apo-tin-ypertasi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες