back to top

‘Oλοι οι λόγοι για τους οποίους ο καφές είναι ωφέλιμος στην υγεία

Τι ισχύει για την προστασία από τον καρκίνο, τη μακροβιότητα, την πρόληψη ψυσικών νοσημάτων και τον διαβήτη.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης είναι σίγουρα κακή για την υγεία σας και μπορεί να υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι θέλουν να τη σταματήσουν εντελώς. Αλλά αν απελπίζεστε στην ιδέα να εγκαταλείψετε τον πρωινό σας καφέ, μην φοβάστε.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η μέτρια πρόσληψη καφέ συνδέεται με κάθε είδους οφέλη. Εκτός από τα γνωστά πλεονεκτήματα που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, ένα καθημερινό φλιτζάνι καφέ φαίνεται ακόμη και να είναι καλό για τον εγκέφαλό σας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ψυχικών ασθενειών.

Για αρχή, ο καφές περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για τη γενική υγεία. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ παρέχει μικρές ποσότητες βιταμινών Β – ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, θειαμίνη και νιασίνη – καθώς και μέταλλα κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο

Ο καφές είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να λαμβάνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ, παρά από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τι σημαίνει λοιπόν η κατανάλωση καφέ για τον οργανισμό; Ένα από τα πιο γνωστά πιθανά οφέλη του καφέ είναι η ικανότητά του να ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην καφεΐνη, ένα φυσικό διεγερτικό, το οποίο μπλοκάρει τον ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου αδενοσίνη, ο οποίος προάγει τον ύπνο και καταστέλλει τη διέγερση. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη πυροδότηση νευρώνων και την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, οι οποίοι ενισχύουν τη διάθεση, τον χρόνο αντίδρασης και τη γνωστική λειτουργία.

Χρόνιες παθήσεις

Μακροπρόθεσμα, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες.

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και ασθενειών. Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και όταν κάποιος έχει μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, ο καφές δεν είναι επιβλαβής σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα.
  • Διαβήτης τύπου 2: Ο καφές μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη γλυκόζη, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο καφέ έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτή την πάθηση.
  • Ασθένειες του ήπατος: Ο καφές φαίνεται να βοηθά στην προστασία του ήπατος φαίνεται να έχει προστατευτικό. Τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ καφές έχουν συσχετιστεί με πιο υγιή επίπεδα ηπατικών ενζύμων και όσοι πίνουν καφέ έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος και καρκίνου του ήπατος.
  • Καρκίνος: Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο αρκετών άλλων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου και της μήτρας. Μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
  • Νευροεκφυλιστικές παθήσεις: Η καφεΐνη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με την πάθηση να διαχειριστούν καλύτερα τις κινήσεις τους. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Ψυχική υγεία

Ο καφές έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, με ορισμένα ευρήματα να υποδεικνύουν 20% μειωμένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα έχουν 53% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.

Διάρκεια ζωής

Με όλα αυτά τα οφέλη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν καφέ τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν πίνουν. Μια μεγάλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400.000 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ για μια περίοδο 12 έως 13 ετών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου – με το ισχυρότερο αποτέλεσμα να παρατηρείται σε 4 – 5 φλιτζάνια την ημέρα.

Αυτό το όφελος μακροζωίας θα μπορούσε να οφείλεται στις σωρευτικές επιδράσεις των προστατευτικών ιδιοτήτων του καφέ έναντι διαφόρων ασθενειών.

Με μέτρο

Ενώ ο καφές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, είναι απαραίτητο να τον καταναλώνετε με μέτρο. Συνιστάται, επίσης, να περιορίσετε τα πρόσθετα σάκχαρα και κρέμες για να αποφύγετε την περιττή πρόσληψη θερμίδων.

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες όπως νευρικότητα, άγχος και διαταραχές ύπνου. Μερικοί άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ ή να τον αποφύγουν εντελώς, καθώς ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχει καφεΐνη.

Όπως με κάθε διατροφικό συστατικό, η ισορροπία είναι το κλειδί. Κατανοώντας τα πιθανά οφέλη και τους περιορισμούς του καφέ, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την ενσωμάτωσή του στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Πηγές:
Science Alert, www.iatronet.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση...

Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud): Το ψηφιακό αποθετήριο αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων

Στην τελική ευθεία και ολοκληρωμένο κατά 70% - 80% είναι το έργο του ψηφιακού αποθετηρίου εικόνων RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και...

Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα: Ένδειξη κι επιλογή επέμβασης

Για την Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Γρηγόρης Παττακός, Καρδιοχειρουργός, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων και Αναπληρωτής Διευθυντής της Β’...

Ετικέτες