Οικογενειακοί γιατροί: Έρχονται νέες αμοιβές και συμβάσεις εντός των ημερών – Τι σχεδιάζεται

Νέο τρόπο αποζημίωσης αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας για τους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακοινώσει τον νέο τρόπο αποζημίωσης των οικογενειακών γιατρών που θα συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.
Μέχρι σήμερα πάντως ελάχιστοι είναι οι οικογενειακοί γιατροί που έχουν μείνει στον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι αρχικές συμβάσεις προέβλεπαν ουσιαστικά 1 ευρώ ανά ασθενή αποζημίωση, ενώ στη συνέχεια τροποποιήθηκαν αρκετές φορές οι αμοιβές τους αφού υπήρχε απροθυμία του κλάδου να συμμετάσχει στο θεσμό.

Τελικώς πριν από λίγους μήνες ορίσθηκε ως πάγια αποζημίωση 2000 ευρώ έως ότου αλλάξει το σύστημα, ενώ δόθηκε και παράταση λόγω της πανδημίας. 

Με τη διάταξη που προωθήθηκε πάντως οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ αμείβονται με το ποσό των 2000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών στον κατάλογό τους, όπως προβλεπόταν στο παρελθόν.Οι αλλαγές
Οι λιγοστοί γιατροί που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα φυσικά και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των 10 εκατ. πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 πολίτες δεν διαθέτουν οικογενειακό γιατρό στη χώρα μας, παρότι …θεωρητικά με βάση τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης η εγγραφή ήταν υποχρεωτική.

Γι αυτό στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Υγείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η αμοιβή των 2000 ευρώ ανά οικογενειακό γιατρό, θα διατηρηθεί αλλά θα αλλάξει ο τρόπος κάλυψης του πληθυσμού.
Μέχρι σήμερα είχαν εγγραφεί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ 761 οικογενειακοί γιατροί που είχαν κάνει συμβάσεις, ενώ δεκάδες αποχώρησαν λόγω των χαμηλών αμοιβών και των δυσκολιών που προέκυψαν.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr διαβεβαίωναν ότι η συγκεκριμένη αμοιβή θα παραμείνει, ώστε να μπορεί το υπουργείο Υγείας να προσελκύσει περισσότερους οικογενειακούς γιατρούς, ενώ αναμένεται να ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις τους. Στόχος οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ μαζί με αυτούς των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ που έληξαν στις 30-09-2020 παρατάθηκαν έως τις 15-10-2020, ενώ από κει και πέρα θα γίνει η σύναψη νέων συμβάσεων με τους νέους όρους και τον διαφορετικό τρόπο αποζημίωσης.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/10/blog-post_45.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες