Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ΠΟΥ για το 2020 προσφέρουν οδηγίες για τη ένταση και τον τύπο άσκησης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, σε εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση, σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, διευρύνοντας τις ενδείξεις από τις προηγούμενες οδηγίες του 2010. Υπάρχει ειδική αναφορά στην επίδραση της άσκησης στην βελτίωση της ποιότητας ζωής , στην πνευματική εγρήγορση και στην ψυχική υγεία, ενώ προωθείται η παρότρυνση ότι ακόμα και οποιασδήποτε διάρκειας άσκηση είναι σημαντική, ενώ συζητείται να οριστεί και η διάρκεια της ημερήσιας καθιστικής απασχόλησης.
Οι οδηγίες φυσικής άσκησης διαχρονικά από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά. Η άσκηση πριν το 1980 είχε ρόλο σύστασης σε προγράμματα αποκατάστασης, ενώ τώρα επεκτείνεται σε δια βίου πρόταση στα πλαίσια πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Δεν περιορίζεται σε άτομα με στεφανιαία νόσο ή υγιή πληθυσμό αλλά και σε γυναίκες στην περιοδο της εγκυμοσύνης και σε πληθυσμό με χρόνιες αναπηρίες. Δεν συστήνεται μόνο αερόβια άσκηση , αλλά συνδυασμός αερόβιας, μυϊκής ενδυνάμωσης και ασκήσεων ισορροπίας. Άτομα που ακολουθούν έντονα καθιστική ζωή ας ξεκινήσουν με χαμηλής έντασης άσκηση με στόχο να αναπτύξουν μέτριας έντασης δραστηριότητα, όσο πιο συχνά όσο πιο παρατεταμένα καθημερινά μπορούν. Αν δεν είναι εφικτό να πετύχουν το στόχο τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης έντασης άσκησης την εβδομάδα, να δραστηριοποιούνται καθημερινά σε όποιο βαθμό έντασης, διάρκειας, συχνότητας μπορούν.
Το μήνυμα των τελευταίων οδηγιών άσκησης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στην περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης και στο κατ οικον περιορισμό του πληθυσμού λόγω της πανδημίας COVID19. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα ποσοστά έλλειψης φυσικής δραστηριότητας κατά 15% μέχρι το 2030 με την βοήθεια της Πολιτείας, την προώθηση προγραμμάτων Κυβερνητικών και μη Ομάδων και με την προβολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του μηνύματος ότι για αρχή οποιαδήποτε μορφή κίνησης την κάθε μέρα είναι σημαντική.

Βιβλιογραφία:
Physical activity guidelines 2020: comprehensive and inclusive recommendations to activate populations. Lancet Published online November 25, 2020 https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32229-7
Επιμέλεια-Συγγραφή: Χριστίνα Χρυσοχόου,Διευθύντρια ΕΣΥ Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών,MD, PhD, Καρδιολόγος, Υπεύθυνη ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Συγγραφικής Ομάδας Θεμάτων εξετάσεων Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας, Μέλος επιτροπής Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας, Μέλος Δ.Σ. ΕΚΕ