Οι Ισχαιμικές Καρδιακές Παθήσεις συχνότερη αιτία πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη

Το 2016, σύνολο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας κάτω των 75 ετών πέθαναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εκ των οποίων τα δύο τρίτα (1,0 εκατομμύρια) θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόωροι θάνατοι, σύμφωνα με την ερμηνεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ, για τους θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω αποτελεσματικών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας πρόληψης ή μέσω έγκαιρων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην ΕΕ, οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από θεραπεύσιμες ασθένειες / παθήσεις μεταξύ ατόμων κάτω των 75 ετών ήταν ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις (τυποποιημένο ποσοστό θανάτου 18,9 ανά 100 000 κατοίκους κάτω των 75 ετών), καρκίνος του παχέος εντέρου (15,1), καρκίνος του μαστού ( μόνο για γυναίκες · 10,9), εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις (10,0) και πνευμονία (5,2). Το 2016, αυτές οι πέντε αιτίες αντιπροσώπευαν το 65% όλων των θανάτων από θεραπεύσιμες ασθένειες / καταστάσεις στην ΕΕ.

Στην Κύπρο καταγράφονται 74,76 θάνατοι από θεραπεύσιμες ασθένειες και παθήσεις ανά 100.000 άτομα πληθυσμού εκ των οποίων το 1/4 αφορά ισχαιμικά επεισόδια και το 1/4 καρκίνο του παχέος εντέρου ή του μαστού για τις γυναίκες.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 94,88 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους εκ των οποίων πάλι το 1/4 αφορά ισχαιμικά επεισόδια και το 1/4 καρκίνο του παχέος εντέρου ή του μαστού για τις γυναίκες

Η Eurostat καταγράφει ότι σε 19 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις κατέγραψαν το υψηλότερο τυποποιημένο ποσοστό θανάτων το 2017 για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών, μεταξύ αυτών των πέντε κύριων αιτιών θανάτου από θεραπευόμενες ασθένειες / καταστάσεις. Σε επτά άλλα – Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία (στοιχεία 2016), Ιταλία, Ολλανδία και Πορτογαλία – το υψηλότερο τυποποιημένο ποσοστό θανάτου ήταν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ στη Βουλγαρία, το υψηλότερο τυποποιημένο ποσοστό θανάτου ήταν για εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις.

Στην ΕΕ, ο καρκίνος του πνεύμονα (37,1 ανά 100.000 κατοίκους κάτω των 75 ετών), ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις (18,9), ειδικές αλκοολικές διαταραχές και δηλητηριάσεις (11,7), εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (και οι δύο 10,0) ήταν οι πέντε πιο συχνές αιτίες θανάτου που θα μπορούσε να προληφθεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών, ή το 55% όλων αυτών των θανάτων το 2016.

Το 2017, μεταξύ αυτών των πέντε κύριων αιτιών θανάτων που μπορούν να προληφθούν, ο καρκίνος του πνεύμονα είχε το υψηλότερο τυποποιημένο ποσοστό θανάτου για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε 20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που μπορούν να προληφθούν για ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις, ενώ η Εσθονία και η Φινλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό για συγκεκριμένες αλκοολικές διαταραχές και δηλητηριάσεις. Η Βουλγαρία είχε το υψηλότερο ποσοστό για εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις.

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία θανάτων η Κύπρος καταγράφει 110,59 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού με τον καρκίνο του πνεύμονα να φτάνει σχεδόν το 1/3 αυτών. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 140,99 με την ίδια αναλογία για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πηγή: https://www.ygeiawatch.com.cy/news/eidhseis/prowroi-apo-iasimes-h-problepsimes-asoeneies-ta-23-twn-oanatwn

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες