Oι ιατρικές οδηγίες ως κυρίαρχο εργαλείο διαχείρισης του εμβολιασμού κατά του SARS-COV-2


Με μεγάλη επιτυχία διενεργήθηκε το webinar του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: “Οι ιατρικές οδηγίες ως κυρίαρχο εργαλείο διαχείρισης του εμβολιασμού κατά του SARS-COV-2” την Τετάρτη 23/12/2020.
Εκτός από τους ομιλητές, συμμετείχαν στις εργασίες της διαδικτυακής ημερίδας ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, κος Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, Διευθυντές και προσωπικό κέντρων υγείας, ιατροί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων και πολίτες.
Η διαδικτυακή επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον της κοινωνίας στην εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τον επερχόμενο εμβολιασμό κατά του ιού SARS-COV-2.
Από τις εργασίες της ημερίδας, προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Το εμβόλιο κατά του SARS-COV-2 αποτελεί ιστορικό επίτευγμα, που στηρίχθηκε σε ένα μοντέλο με μεγάλη χρηματοδοτική βάση, σύμπτυξη φάσεων προκλινικής μελέτης Ι,ΙΙ,ΙΙΙ, ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, αθρόα συμμετοχή πληθυσμού και διαρκείς αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου από τις ρυθμιστικές αρχές, χωρίς καμία έκπτωση στον έλεγχο της ασφάλειας των εμβολίων.
  • Τα εγκεκριμένα εμβόλια από τις ρυθμιστικές αρχές (FDA, EMA) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Πολλά άλλα εμβόλια αναμένεται σύντομα να προστεθούν σε ένα μακρύ κατάλογο εταιρειών που θα καταθέσουν αντίστοιχα αιτήματα έγκρισης.
  • Τα εμβόλια mRNA δεν εισέρχονται στον πυρήνα του κυττάρου, τα εμβόλια c-DNA είναι πολυδοκιμασμένα εμβόλια ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και από άλλες πλατφόρμες εμβολίων. Κανένα εμβόλιο κατά του SARS-COV-2 δεν έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με το γονιδίωμά μας. Οι ιϊκές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν επιδράσεις στο γονιδίωμα ή ανοσολογικές αντιδράσεις πολύ πιο συχνά από τα εμβόλια.
  • Τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από έξι εταιρείες και δεν είναι ζώντα εμβόλια καθώς δεν περιέχουν αδρανοποιημένους ζωντανούς οργανισμούς SARS-COV-2.Οι υπάρχουσες μεταλλάξεις του ιού δεν φαίνεται να απειλούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
  • Τα εμβόλια στοχεύουν αποκλειστικά στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, δρουν σε τοπικό επίπεδο για μικρό χρονικό διάστημα, επομένως η παρέμβαση του εμβολίου είναι αυστηρώς περιορισμένη, ώστε να μην προκαλέσει μεγάλες επιδράσεις στη λειτουργία ή στο αμυντικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Αντίθετα ο κορονοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και εν δυνάμει θανατηφόρος,έχει τη δυνατότητα να ασκεί συστηματική δράση σε όλα τα όργανα και ενδέχεται να αφήνει κατάλοιπα νοσηρότητας σε αρκετούς ασθενείς για μήνες ή χρόνια. Τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι πολλαπλώς μεγαλύτερα από την έλλειψη ανοσίας και την έκθεση στον κορονοϊό. 
  • Λόγω έλλειψης επιστημονικών δεδομένων, δεν θα εμβολιαστούν προς το παρόν παιδιά <18 ετών, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.Θα πρέπει να αποκλεισθεί η εγκυμοσύνη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και η περίπτωση οξείας εμπύρετης νόσου πριν τον εμβολιασμό. Ανοσοκατασταλμένα άτομα θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά ενδεχομένως να μην υπάρχει ικανοποιητική ανοσολογική απάντηση. Η λήψη αντιπηκτικής αγωγής δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) και την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, άτομα με τις γνωστές συνήθεις αλλεργίες της κοινότητας μπορούν να εμβολιαστούν.
  • Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι ακριβώς οι ίδιες στα δύο εγκεκριμένα εμβόλια, με ήπιες και παροδικές τοπικές ή συστηματικές επιδράσεις,όπως προκύπτει από τα δεδομένα του παγκόσμιου εμβολιασμού > 4 εκατομμυρίων πληθυσμού.
  • Καμία δόση εμβολίου και κανένα ραντεβού δεν πρέπει να χαθεί καθώς το εμβόλιοπρέπει να χορηγηθεί εντός ωρών από τη στιγμή της ανασύστασής του. Δεν επιτρέπεται η εναλλαγή εμβολίων κατά του SARS-COV-2 από διαφορετικές εταιρείες. Θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνδυασμός με τον προγραμματισμό άλλων εμβολίων (απόσταση 2 εβδομάδων). Δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του εμβολίου από τους πολίτες. Η δεύτερη δόση του εμβολίου της ίδιας εταιρείας θα είναι δεσμευμένη από την αρχή για τους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Η ανοσιακή απάντηση ξεκινάει από την 10 ημέρα από την 1η δόση και ολοκληρώνεται μετά τη 10η ημέρα από τη 2η δόση του εμβολίου.
  • Όσοι άνθρωποι έχουν χρόνια νοσήματα, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν αλλεργική προδιάθεσηθα πρέπει να αναζητήσουν τη γνώμη του θεράποντος ιατρού πριν εμβολιαστούν. Η αναφυλαξία εμφανίζεται σπανίως και έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες αντιμετώπισης στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα ταξίδι που ανήκει σε όλους μας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, “κανένας δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς”. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα συνεχίσουν να υφίστανται μετά τον εμβολιασμό, μέχρι να υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα προστασίας της κοινότητας.

Επιμέλεια: Άννα Μαστοράκου

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/12/o-sars-cov-2.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Γιατί παραμένει ο βήχας μετά από μία ίωση

Προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους, συνέστησε η καθηγήτρια...

Σπάτε τα χάπια στη μέση – Και άλλα τέσσερα λάθη που βλάπτουν την υγεία

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις μας για τα φάρμακα, τον τρόπο λήψης και φύλαξής τους, αλλά και την ασφάλειά τους μπορεί να βλάψουν...

Πώς οι ιώσεις επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου Οι ιογενείς ιώσεις που αυτή την...

Ετικέτες