ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ (ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ) ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Καλησπέρα σε όλες και σε όλους,

     Εδώ και καμιά δεκαριά μέρες εξακολουθώ να δουλεύω (πρώτα ο Θεός παίρνω άδεια από 2 Αυγούστου), αλλά πλέον κατά τη καλοκαιριάτικη συνήθεια μου ανεβαίνω και κοιμάμαι στο πατρικό εξοχικό, στο Κάλαμο Αττικής. Ο Κάλαμος, ένας επίγειος παράδεισος μόλις 44 χιλιόμετρα από την Αθήνα, παραμένει εις πείσμα πολλών ίσως το τελευταίο χωριό της Αττικής. Επιλογή μάλλον και των ίδιων των Καλαμιωτών, που στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα κέρδιζαν ικανοποιητικά τη ζωή τους ασχολούμενοι με τη κτηνοτροφία (είχαν μεγάλα κοπάδια από γίδια και κατσίκες) και πουλώντας όλο το δάσος και τη παραλία στους Αθηναίους, (μεταξύ των οποίων βέβαια και η οικογένεια μου) που παίρνοντας αφορμή από τη κατασκήνωση των υπαλλήλων του ΙΚΑ (ήταν γιατρός του ΙΚΑ ο πατέρας μου), βρεθήκαμε να περνάμε τα καλοκαίρια μας οικογενειακά (3 μήνες παρακαλώ όσο πήγαινε σχολείο μέχρι τα 18!)  τρία χιλιόμετρα πριν το χωριό, κυριολεκτικά μέσα στο δάσος εδώ και 55 χρόνια. Τόσο που πολλές φορές νιώθω …πιο Καλαμιώτης, από τους ίδιους τους  κατοίκους του Καλάμου, που εν τω μεταξύ με τη πάροδο των χρόνων  στραφήκαν σε πιο σύγχρονα επαγγέλματα.

       Τη περασμένη Πέμπτη που λέτε είχα κατέβει στο χωριό να δω στη καφετέρια του φίλου μου του Χρήστου του Παπαδημητρίου το ματς της ΑΕΚ, ως Έλληνας φίλαθλος βέβαια, αλλά και  για να «κατασκοπεύσω» τον αντίπαλο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκεί που στο δεύτερο ημίχρονο, το ματς είχε γίνει βαρετό, ακούω στο διπλανό τραπέζι δύο νέα αγόρια γύρω στα 25 να συζητούν δηλώνοντας με πείσμα ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν, γιατί ….(βάλτε ότι πιο απίθανο έχετε ακούσει και  σεις, θα πέσετε μέσα).  Είχα τη πλάτη μου γυρισμένη, οπότε παραμένω έτσι (όχι και τόσο ευγενικό ομολογώ) και αν και είμαστε σε εξωτερικό χώρο, βάζω τη μάσκα μου και τους πιάνω κουβέντα. Απελπισία… Ήταν δύο παλληκάρια που μάλλον τους έκοψα για μόνιμους οπλίτες η υπαξιωματικούς στο Στρατό Ξηράς. Ο ένας, ο πιο φανατικός από τους δύο, έφτασε στο σημείο να μου πει «Σε ξέρω, είσαι γιατρός καρδιολόγος, μένεις εκεί ψηλά στο ΙΚΑ, έχω ακούσει ότι είσαι καλός, αλλά εδώ δεν είναι έτσι τα πράγματα, αλλιώς μας τα λένε όσοι ξέρουν!!!…». Μάλλον δε τον εκνεύρισαν τόσο πολύ τ’ απανωτά χτυπήματα που του έδιναν τα επιχειρήματα μου, που σε κάποια στιγμή επιχείρησε να σταματήσει τον διάλογο, αλλά το δεύτερο παλληκάρι (πιο διαλλακτικό) επέμενε ν’ ακούσει κάποια πράγματα, οπότε ο πρώτος πάνω στη τσαντίλα του (και για να μη παρασυρθεί φαντάζομαι και μου δώσει και αυτός  κανένα απανωτό  χτύπημα αλλά όχι διαλεκτικού τρόπου όπως τα δικά μου, καταλαβαίνετε τι εννοώ), σηκώθηκε κι έφυγε παρατώντας σύξυλο τον φίλο του. Γεγονός πρωτοφανές σ’ ένα καφενείο χωριού που οι μπύρες και οι συζητήσεις μεταξύ φίλων τραβάνε μέχρι αργά. Απέμεινα με τον δεύτερο τον πιο συζητήσιμο παρέα (πάντα με μάσκα και τη πλάτη μου γυρισμένη) και ένιωσα ότι κάποια στιγμή είχα αρχίσει να τον πείθω. Γιατί σας έπρηξα απόψε με όλη αυτή τη μακρόσυρτη εισαγωγή; Γιατί δυστυχώς, τη δυσκολία να πεισθούν οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας ήρθε να επιβεβαιώσει πρόσφατο γκάλοπ της εταιρείας Pulse που δείχνει ότι μόνο το 40% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα σκοπεύει να το κάνει κάποια στιγμή. Αντίθετα το 36% δήλωσε ότι σίγουρα δεν θα εμβολιαστεί, ενώ το 21% δηλώνει ότι μάλλον δεν θα εμβολιαστεί, αρνητές δηλαδή 1.788.000 συμπολίτες μας επί συνόλου 3.138.000 ακόμη ανεμβολίαστων (Διαφάνεια 2). Και αυτά ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα δεδομένα από τον οργανισμό Public Health της Μεγάλης Βρετανίας.

Στη διαφάνεια 3 φαίνονται οι εντυπωσιακές διαφορές στη θνητότητα μεταξύ 2ου και 3ου κύματος με δεδομένο ότι στο 2ο κύμα δεν είχαμε εμβόλια.  Το τρίτο κύμα ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου του 2021, όταν οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση είχαν γίνει στην πλειοψηφία των ενηλίκων. Τα αποτελέσματα στη μείωση των θανάτων είναι εντυπωσιακά κατά την πάροδο 50 ημερών σε κάθε κύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι περίπου τα ίδια στα δύο κύματα, οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατακόρυφα μέχρι και κατά 16 φορές! 

         Τι δείχνουν τα καθιερωμένα στοιχεία αυτής της εβδομάδας; Ότι το 13 είναι τελικά γρουσούζικο γιατί αφού περάσανε δεκατρείς συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης των διασωληνωμένων, αυτή την εβδομάδα έχουμε αύξηση με 11 περισσότερα περιστατικά σε σχέση με τη περασμένη εβδομάδα (διαφάνειες 6,9). Ως ένα σημείο αναμενόμενο βέβαια δεδομένου του πολύ υψηλού αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων. Ευτυχώς δε που το νεαρόν της ηλικίας τους μειώνει σαφώς του σε κίνδυνο να βρεθούν σε ΜΕΘ.  Για να πάρετε μία ιδέα πάντως, πέρυσι τέτοιο καιρό τέλη Ιουλίου είχαμε τον χαμηλότερο αριθμό διασωληνωμένων, μεταξύ 9-12 ασθενών. Ενώ τώρα… Χρήσιμο είναι να θυμόμαστε κάθε φορά και τα στοιχεία που αφορούν τη σύγκριση μας με χώρες ιδίου πληθυσμού (Πορτογαλία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Ελβετία) (Διαφάνειες 3,4). Σήμερα η χώρα μας εξακολουθεί να «ξεπερνά» σε απώλειες Αυστρία και Ελβετία, αν και σε αναλογία πληθυσμού εξακολουθούμε πάντοτε να έχουμε λιγότερες απώλειες, συγκεκριμένα 1.241/1.000.000 έναντι 1.250/1.000.000 οι Ελβετοί, περισσότερους όμως πλέον από τους Αυστριακούς (1.184/1.000.000 οι Αυστριακοί). Γενικότερα σε ότι αφορά τα κρούσματα, με 45.748 ανά εκατομμύριο πληθυσμού η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις (40η στις 48, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τη προηγούμενη εβδομάδα) στις Ευρωπαϊκές χώρες και σε ότι αφορά τους θανάτους, με 1.241 ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι κάτω από το μέσο (28η στις 48, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τη προηγούμενη εβδομάδα). Σε παγκόσμιο δε επίπεδο με τους αριθμούς που προανέφερα, είναι 79η σε αριθμό κρουσμάτων (χωρίς μεταβολή σε σχέση με τη προηγούμενη εβδομάδα) και 43η σε αριθμό θανάτων (-1 θέση χαμηλότερα, βελτιωμένη σε σχέση με τη προηγούμενη εβδομάδα). Πηγή: Worldometers Coronavirus, 24/7). Στα υπόλοιπα εβδομαδιαία στοιχεία:

1ον) Ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων (διαφάνεια 16) εξακολουθεί να κυμαίνεται πλέον παντού σε χαμηλά ποσοστά, πλην όμως είναι παντού αυξητικός. Η χώρα μας καταγράφει μία εξισορρόπηση σε ψηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες με 4,1% και 18.607 νέα κρούσματα (ξαναβρίσκοντας 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων που το πρώτο ψηφίο απειλεί να είναι το 2…) έναντι 18.503 νέων κρουσμάτων και 4,22% αντίστοιχα, εγκαταλείποντας όμως για πρώτη φορά μετά 23 εβδομάδες το τρίο της κορυφής (όπου έχει βρεθεί για 3 φορές στη 3η θέση, 7 φορές στη 2η θέση και 13 -δυστυχώς- στη πρώτη), μετά 2 συνεχόμενες εβδομάδες που έλειπε από τις τρεις πρώτες θέσεις. Αυτή την εβδομάδα το τρίο της κορυφής περιλαμβάνει Αγγλία (+5,3% με 287.025 νέα κρούσματα, πάνε οι καλές επιδόσεις του Ιουνίου με τα μόλις 15-20.000 κρούσματα εβδομαδιαίως), Ιράν (+4,8% με 168.169 νέα κρούσματα) και Ισπανία (+4,4% με 180.207 νέα κρούσματα). Οι χώρες με τη μικρότερη αύξηση είναι (επίσης κατά σειρά) Γερμανία (+0,27% και 10.187 νέα κρούσματα), Κίνα (0,29% με 307 νέα κρούσματα) και Ιταλία (+0,6% με 25.125 νέα κρούσματα). Η Κίνα είναι η 5η φορά μετά 45 συνεχείς εβδομάδες παρουσίες με τη χαμηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων (συγκεκριμένα από πέρυσι τη πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2020), που πλέον δεν κατέχει τη 1η θέση στη μικρότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων!!!  (διαφάνεια 17).

2ον) Ο ρυθμός αύξησης θανάτων (διαφάνεια 18) παρουσιάζει επίσης πτωτικές τάσεις για όλες τις χώρες και κυμαίνεται πλέον παντού σε ποσοστά κάτω από 1%, ακόμη και για τη χώρα μας(!), εκτός από το Ιράν. Μετά εννέα εβδομάδες που απουσίαζε (μετά 22 συνεχείς παρουσίες) η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται για εικοστή δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο τρίο της κορυφής αλλά τουλάχιστον και αυτή την εβδομάδα-7η συνεχόμενη- στη 2η θέση. Οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης είναι (κατά σειρά)  Ιράν (+1,9% και 1.639 νέοι θάνατοι), Ελλάδα (+0,37% και 48 νέοι θάνατοι), και Αγγλία (+0,36% και 458 νέοι θάνατοι). Οι χώρες με τη μικρότερη αύξηση είναι (επίσης κατά σειρά) Κίνα (0%, κανένας νέος θάνατος τις τελευταίες 10 στις 12 εβδομάδες),  Βέλγιο (0,04% και 11 νέοι θάνατοι) και Ιταλία (0,06% και 75 νέοι θάνατοι). (διαφάνεια 19)

 3ον) Σε σχέση με τη περασμένη εβδομάδα (18/7) μετά δέκα συνεχόμενες εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων, που διαδέχθηκε μία περίοδο συνεχούς μείωσης για 8 συνεχόμενες εβδομάδες, έχουμε για 4η συνεχόμενη εβδομάδα αύξηση κατά 3,8%, με 3740.771 νέα κρούσματα έναντι 3.601.309 της περασμένης εβδομάδας. Σε ότι αφορά τις απώλειες διακοπή μετά 8 συνεχόμενες εβδομάδα της τάσης μείωσης και εκ νέου αυξητική τάση για 2η συνεχόμενη εβδομάδα με 70.408 επιπλέον θανάτους (σημαντική αύξηση 20,8%), έναντι 58.271 αντίστοιχα της περασμένης εβδομάδας… (Διαφάνειες 12,13,14,15).

4ον) Η θνητότητα παγκόσμια παρουσιάζει μια σταθεροποίηση στο 2,14% αυτή την εβδομάδα, έναντι επίσης 2,15% της περασμένης εβδομάδας. Στη χώρα μας παρατηρούσαμε μέχρι τη πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου το ίδιο φαινόμενο και μάλιστα σε εντυπωσιακότερο βαθμό, μιας και ο συνδυασμός ελαφρύτερα και σε νεαρότερες ηλικίες (και περισσότερα) κρούσματα έριχνε διαρκώς τη θνητότητα, φτάνοντας μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο 1,38% στις 8 Νοεμβρίου (διαφάνεια 8). Έκτοτε η προσβολή ολοένα και μεγαλύτερων ηλικιών (κυρίως 40-64, λιγότερο >65) είναι πλέον εμφανής, με τους μεταξύ 40-64 ν’ αρχίζουν ν’ αυξάνονται σταδιακά στο 40,3%  από 38,98% στις 25 Οκτωβρίου και τους άνω των 65 ετών στο 14,1% από 11,3% στις 31 Οκτωβρίου και κατ’ ακολουθία τη θνητότητα να «σκαρφαλώνει» στο 3,72% στις 25 Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά οι άνω των 65 ετών που στις 31 Ιανουαρίου αποτελούσαν το 17% των κρουσμάτων και το 64,2% των διασωληνωμένων, αργά αλλά σταθερά σημειώνουν σταθερά μειωτικές τάσεις και σήμερα αποτελούν το 14,1% των κρουσμάτων με εβδομαδιαίες τάσεις διαρκώς πτωτικές και το 50,7% των διασωληνωμένων. Αντίθετα οι μεταξύ 40-64 ετών που στις 31 Ιανουαρίου αποτελούσαν το 41,6% των κρουσμάτων και το 33,5% των διασωληνωμένων, παραμένουν σταθερή στην συχνότητα των κρουσμάτων (38,9%), αλλά αργά και σταθερά σημειώνουν αυξητικές τάσεις στους διασωληνωμένους με ποσοστό 45,5%. Αντίστροφα η ηλικιακή ομάδα 18-39 αρχίζει να μειώνεται σταδιακά στο 36,9% από 43,5% στις 25 Οκτωβρίου, με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν πλέον το 3% (3,7% για την ακρίβεια). Ενδιαφέρουσα είναι και η πορεία της πανδημίας στις ηλικίες 0-17, δηλαδή στους μαθητές των Σχολείων, κυρίως δε Γυμνασίου και Λυκείου. Από το «χαμηλό» 6,1% στα τέλη Αυγούστου ανεβαίνει στο 8% στις 8 Νοεμβρίου με την επιστροφή των φοιτητών στις πόλεις που φοιτούν και τα πρώτα «δειλά» πάρτι, μειώνεται με το κλείσιμο των σχολείων και πέφτει στο 6% στις 11 Ιανουαρίου και έκτοτε με τη γενικότερη χαλάρωση ξαναπαίρνει την ανηφόρα και σήμερα ξεπερνά τα επίπεδα Οκτωβρίου φτάνοντας για πρώτη φορά σε διψήφια ποσοστά στο 10,1% με περαιτέρω τάση αυξητική (διαφάνεια 19). Στις διαφάνειες 19,20,21 μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη συμμετοχή της κάθε ηλικιακής ομάδας σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους. Μετά τη σταδιακή αύξηση της θνητότητας από 1,38% στις 8 Νοεμβρίου που φτάνει στο μέγιστο 3,72% τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, έκτοτε αρχίζει να φαίνεται μία πτωτική τάση και μάλιστα αυτή επιταχύνεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να περνάμε καθαρά πλέον κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3% (απόψε είμαστε για την ακρίβεια στο 2,71% χάρη στη προσβολή ολοένα και μικρότερων ηλικιών, μ’ ευτυχώς πολύ χαμηλότερη θνητότητα), που ελπίζουμε σύντομα να ελαττώσουμε ακόμα περισσότερο. (διαφάνεια 8).  

Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στο power point εδώ.

 Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα σε όλες και σε  όλους.

 Επιμέλεια: Χριστόφορος Δ. Ὀλύμπιος,
Συντ. Διευθυντὴς Καρδιολογικού Τμήματος,
“Θριάσιο” Γ.Ν. Ελευσίνας

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες