back to top

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD

Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ενεργό στις ρινικές διόδους των παιδιών απ’ ό,τι στους ενήλικες.

Eρευνητές ανακάλυψαν γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σε σχέση με τους ενήλικες.

Οι συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις που προσβάλλονται, ιδίως κατά τη βρεφική ηλικία, μπορεί να τα προστάτευσαν έμμεσα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση “Journal of Experimental Medicine”.

Τα παιδιά είναι γενικά πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού από ό,τι οι ενήλικες. Παρ’ όλα αυτά, ο SARS-CoV-2 προκαλεί λιγότερο σοβαρή εξέλιξη της νόσου στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες – γεγονός που αντανακλάται και στο χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών και θανάτων στην πανδημία COVID-19.

Είναι γνωστό ότι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ενεργό στις ρινικές διόδους των παιδιών απ’ ό,τι στους ενήλικες. Επομένως, μπορεί να να καταπολεμήσει καλύτερα τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης SARS-CoV-2. Ωστόσο, η αιτία αυτής της αυξημένης δραστηριότητας δεν έχει αποσαφηνιστεί οριστικά.

Υψηλή ανοσολογική δραστηριότητα στη μύτη του παιδιού

“Προηγούμενες εργασίες δείχνουν ότι η αυξημένη ρινική έμφυτη ανοσία στα παιδιά οφείλεται σε εγγενείς βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την ηλικία τους”, αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ellen F. Foxman από το Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Yale στο New Haven. “Σκεφτήκαμε όμως ότι η υψηλή έκθεση σε αναπνευστικούς ιούς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί επίσης να παίζει ρόλο”.

Η ερευνητική ομάδα της Foxman ανέλυσε 600 ρινικά επιχρίσματα που ελήφθησαν από παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Επρόκειτο για παιδιατρικούς ασθενείς που είτε είχαν υποβληθεί σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση είτε είχαν νοσηλευτεί σε τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα δείγματα είχαν εξεταστεί μόνο για SARS-CoV-2, αλλά η Foxman και οι συνάδελφοί της τα ανέλυσαν ξανά, αυτή τη φορά για 19 διαφορετικούς αναπνευστικούς ιούς και βακτήρια. Προσδιόρισαν επίσης τις συγκεντρώσεις διαφόρων κυτταροκινών (IL-1β, TNF, CXCL10) που παράγονται από το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανάλυση 19 διαφορετικών ιών και βακτηρίων

Διαπίστωσαν ότι πολλά παιδιά – ακόμη και εκείνα που δεν είχαν συμπτώματα – είχαν μολυνθεί με παθογόνα του αναπνευστικού συστήματος εκτός από τον SARS-CoV-2. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά: τα μισά από τα ασυμπτωματικά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με εκπροσώπους των 19 ιών και βακτηρίων που αναλύθηκαν.

Τα παιδιά που είχαν περισσότερους αναπνευστικούς παθογόνους μικροοργανισμούς παρουσίασαν ισχυρότερη δραστηριότητα του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος στις ρινικές διόδους – ανεξάρτητα από το αν ήταν νήπια ή έφηβοι.

Η ανίχνευση των ιών του αναπνευστικού συσχετίστηκε με την CXCL10, ενώ οι βακτηριακές λοιμώξεις εμφάνισαν μια ξεχωριστή προφλεγμονώδη αντίδραση με αύξηση της IL-1β και του TNF, αλλά όχι της CXCL10.

Πηγές: https://www.iatronet.gr/article/126213/oi-anapneystikes-loimoxeis-proststeyoyn-ta-paidia-apo-sovarh-exelixh-covid,

Journal of Experimental Medicine

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποιά είναι η συσχέτιση των αυτοάνοσων νοσημάτων με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και την εμφάνιση οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων?

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (ΑΝ) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στα...

Πολλαπλά τα οφέλη της αυτοφροντίδας για το ΕΣΥ και τους πολίτες

 Ιάκωβος Μιχαλίτσης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ): «Αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναμένεται να ενισχυθεί...

Πως αντιδρά ο οργανισμός μας στις υψηλές θερμοκρασίες

Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας στις θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς. Ποια ζωτικά όργανα επηρεάζονται. Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει δημιουργηθεί για να αντέχει την...

Ετικέτες