Ο περιορισμός του αλκοόλ ελαττώνει τον κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου που μπορεί να προληφθεί. Μία πρόσφατη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη από την Κορέα καταλήγει ότι η ελάττωση του αλκοόλ ελαττώνει αυτόματα και τον κίνδυνο για διάγνωση σχετιζόμενων με το οινόπνευμα κακοηθειών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 24 Αυγούστου στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA.

Σύμφωνα με τον Neal  Freedman, καθηγητή επιδημιολογίας στο Rockville, Maryland, υψηλότερο κίνδυνο έχουν όσοι πίνουν από τρία ποτά και πάνω ημερησίως. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η ελάττωση του αλκοόλ σχετίστηκε αυτόματα με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά σε όσους πολύ γρήγορα βρέθηκαν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων.

Παλαιότερες μελέτες υπολόγισαν ότι περίπου το 4% των νεοπλασμάτων που διαγιγνώσκονται παγκόσμια σχετίζονται με το αλκοόλ. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Συγκεκριμένα φτάνει το 45% στους καρκίνους της στοματικής κοιλότητας, στο 25% στον καρκίνο του λάρυγγα, στο 12,1% στον καρκίνο του μαστού, στο 10,1% στον καρκίνο του ήπατος και στο 7,7% στον οισοφαγικό καρκίνο.

Η πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα στοιχεία 4,5 εκατομμυρίων ενήλικων Κορεατών. Η μέση ηλικία ήταν τα 53,6 έτη και ελέγχθηκαν μεταξύ του 2009 και 2011. Η μέση παρακολούθηση ήταν περίπου 7 έτη. Η κατανάλωση αλκοόλ αξιολογήθηκε με χρήση σχετικού ερωτηματολογίου.

Όσοι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης αύξησαν τα επίπεδα αλκοόλ είχαν αυτόματα υψηλότερη πιθανότητα για όλες τις μορφές καρκίνου. Η αύξηση του κινδύνου ήταν δοσοεξαρτώμενη: όσο περισσότερο αλκοόλ τόσο χειρότερα σε σχέση με όσους δεν έπιναν αλκοολούχα ποτά. Όσοι ήταν αρχικά ήπιοι πότες και το εγκατέλειψαν πλήρως ήταν σε μικρότερο στην πορεία κίνδυνο κακοήθειας. Το ίδιο ίσχυε και για τους φανατικούς πότες που ελάττωσαν την  κατανάλωση.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι θα πρέπει να υπάρξει παγκόσμια κινητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της ελάττωσης κατανάλωσης αλκοόλ στη πρόληψη του καρκίνου.

*Βάιος Παπαδημητρίου, Ουρολόγος, Λαμία
www.ourologos.eu

Βιβλιογραφία:

  • JAMA Network Open. Published online August 24, 2022.
  • Medscape

Πηγή: https://www.lamiareport.gr/index.php/ygeia/item/236582-o-periorismos-tou-alkool-elattonei-ton-kindyno-diagnosis-karkinou

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Rosenbaum Syndrome

Ασθενής 80 ετών, με ατομικό αναμνηστικό καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, μόνιμη κολπική μαρμαρυγή(ΚΜ) και CABG  προ 10ετίας προσέρχεται λόγω επεισοδίων προσυγκοπής(ζάλης) και...

Διάρκεια τριπλής αντιθρομβωτικής αγωγής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και πρόσφατη αγγειοπλαστική. Το μeγάλο debate

Σε μία ενδιαφέρουσα «σύγκρουση» απόψεων σχετικά με τη διάρκεια της τριπλής αντιθρομβωτικής αγωγής σε ασθενείς με ΚΜ και πρόσφατη αγγειοπλαστική μας παρασύρει το τελευταίο...

Οι καπνιστές τσιγάρων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για 56 διαφορετικές ασθένειες!

Μια νέα μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο 56 διαφορετικών ασθενειών. Όπως θα περίμενε κανείς, αρκετοί τύποι καρκίνου υπάρχουν στην...

Ετικέτες