Ο δυνητικός ρόλος της ομιλίας στη διασπορά του κορωνοϊού: Προστατεύουν οι χειροποίητες μάσκες?

Eνδιαφέρουσα δημοσίευση μελέτης σχετικά με το δυνητικό ρόλο της ομιλίας στη διασπορά του ιού SARS-CoV-2 από ασυμπτωματικούς φορείς και την πιθανή αποτελεσματικότητα της χρήσης απλής υφασμάτινης μάσκας στην προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19

Κύρια σημεία άρθρου:

  • Υπάρχουσα γνώση:

Τα σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τα εκπεμπόμενα κατά το βήχα ή τον πταρμό, ωστόσο το μέγεθός τους είναι αρκετό για τη μεταφορά μέσω αυτών μιας ποικιλίας παθογόνων, όπως οι ιοί της ιλαράς και της γρίπης ή το μυκοβακτήριο της φυματίωσης. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά την ομιλία παράγεται σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός σταγονιδίων σε σχέση με ό, τι συμβαίνει κατά το βήχα και τον πταρμό (1, 2).

  • Μεθοδολογία:

Οι ερευνητές αξιoποίησαν μέθοδο βασιζόμενη στη σκέδαση επιπεδικών δεσμών (planar beams) ακτινοβολίας laser -η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικά μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με άλλες μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ανάλογες εργασίες- με σκοπό την εκτίμηση του βαθμού την εκπομπής μικροσταγονιδίων κατά την ομιλία.

  • Κύρια ευρήματα:

Α) Η απλή προφορά 2 λέξεων (επελέγη η φράση “stay healthy” – «μείνε υγιής») από τους συμμετέχοντες συνεπάγεται εκπομπή αριθμού σταγονιδίων της τάξεως των χιλιάδων – εύρημα που είναι σε συμφωνία με την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Επιπλέον, ο βαθμός εκπομπής βρέθηκε πως αυξάνεται ανάλογα με τη μεταβολή της έντασης της φώνησης.

Β) Η κάλυψη του στόματος και της μύτης των συμμετεχόντων με απλή χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα οδήγησε σε δραματική μείωση του αριθμού των ανιχνευόμενων με τη μέθοδο αυτή εκπεμπόμενων σταγονιδίων. Ειδικότερα, κατά την προφορά των ιδίων λέξεων, η συγκέντρωση των ανιχνευόμενων σταγονιδίων πλέον δεν ήταν μεγαλύτερη αυτής του περιβάλλοντος (background).

  • Συμπεράσματα ερευνητών / συζήτηση:

Α) Περισσότερα δεδομένα είναι απαραίτητα προκειμένου να εκτιμηθεί το ιικό φορτίο που δύναται να μεταφερθεί μέσω επαγόμενων από την ομιλία σταγονιδίων –και ειδικότερα από  ασυμπτωματικά COVID-19-θετικά άτομα-  όμως τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν πιθανά σημαντικό ρόλο της ομιλίας στη διασπορά του ιού SARS-CoV-2 από ασυμπτωματικούς φορείς.

Β) Εφόσον περαιτέρω ερευνητικές εργασίες επιβεβαιώσουν την ως άνω υπόθεση, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η χρήση χειροποίητων καλυμμάτων προσώπου μύτης μπορεί πράγματι να αποτελέσει χρήσιμο μέτρο –επικουρικό της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της σχολαστικής τήρησης των κανόνων υγιεινής- στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.  

Επιλεγμένη βιβλιογραφία άρθρου:

1. Asadi S, Wexler AS, Cappa CD, Barreda S, Bouvier NM, Ristenpart WD. Aerosol emission and superemission during human speech increase with voice loudness. Sci Rep 2019;9:2348.

2. Chao CYH, Wan MP, Morawska L, et al. Characterization of expiration air jets and droplet size distributions immediately at the mouth opening. Journal of Aerosol Science 2009;40:122-33.

Τίτλος άρθρου: «Could SARS-CoV-2 be transmitted via speech droplets?»

Συγγραφείς: Philip Anfinrud και συν Iστοσελίδα δημοσίευσης: medRxiv

Link άρθρου: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.02.20051177v1

Επιμέλεια: Ιωάννης Αναστασίου, Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες