Νέος οδηγός από τον ΠΟΥ για διάγνωση ψυχικών διαταραχών

Περιλαμβάνει κλινικά χαρακτηριστικά διαταραχών που μπορεί να μην είχαν προηγουμένως διαγνωστεί.

Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσαν σήμερα ένα νέο, ολοκληρωμένο διαγνωστικό εγχειρίδιο για ψυχικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές, με τίτλο: “Οι κλινικές περιγραφές και οι διαγνωστικές απαιτήσεις για τις νοητικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές ICD-11 (ICD-11 CDDR)”.

Όπως ανακοινώθηκε, το εγχειρίδιο έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τις βέλτιστες κλινικές πρακτικές και έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει καταρτισμένους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας και άλλους επαγγελματίες Υγείας για τον εντοπισμό και τη διάγνωση ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε κλινικά περιβάλλοντα.

“Μια ακριβής διάγνωση είναι συχνά το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη λήψη της κατάλληλης φροντίδας και θεραπείας. Υποστηρίζοντας τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν και να διαγνώσουν ψυχικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αυτό το νέο διαγνωστικό εγχειρίδιο ICD-11 θα εξασφαλίσει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα και θεραπεία που χρειάζονται”, δήλωσε η Dévora Kestel, διευθύντρια στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών του ΠΟΥ.

Η νέα διαγνωστική καθοδήγηση, που αντικατοπτρίζει τις ενημερώσεις στο ICD-11, περιλαμβάνει τις ακόλουθες δυνατότητες:

  • Οδηγίες σχετικά με τη διάγνωση για πολλές νέες κατηγορίες που προστέθηκαν στη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων (ICD-11), συμπεριλαμβανομένων της περίπλοκης διαταραχής μετατραυματικού στρες, της διαταραχής του παιχνιδιού και της διαταραχής παρατεταμένης θλίψης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα βελτιωμένης υποστήριξης προς τους επαγγελματίες Υγείας, ώστε να αναγνωρίζουν καλύτερα τα διακριτά κλινικά χαρακτηριστικά αυτών των διαταραχών, οι οποίες μπορεί προηγουμένως να μην είχαν διαγνωστεί και να μην είχαν αντιμετωπιστεί.
  • Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης διάρκειας ζωής στις ψυχικές, συμπεριφορικές και νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής στον τρόπο εμφάνισης των διαταραχών στην παιδική ηλικία, την εφηβεία και τους μεγαλύτερους ενήλικες.
  • Η παροχή καθοδήγησης που σχετίζεται με τον πολιτισμό για κάθε διαταραχή, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι εκδηλώσεις διαταραχής μπορεί να διαφέρουν συστηματικά ανάλογα με το πολιτισμικό υπόβαθρο.
  • Η ενσωμάτωση διαστατικών προσεγγίσεων, για παράδειγμα στις διαταραχές προσωπικότητας, αναγνωρίζοντας ότι πολλά συμπτώματα και διαταραχές υπάρχουν σε μια συνέχεια με τυπική λειτουργία.

Το ICD-11 CDDR απευθύνεται σε επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και καταρτισμένους μη ειδικούς επαγγελματίες Υγείας, όπως γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι υπεύθυνοι για την ανάθεση αυτών των διαγνώσεων σε κλινικά περιβάλλοντα. Απευθύνεται, επίσης, και σε άλλους επαγγελματίες Υγείας σε κλινικούς και μη κλινικούς ρόλους, όπως νοσηλευτές, επαγγελματικούς θεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι πρέπει να κατανοήσουν τη φύση και τα συμπτώματα των ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, ακόμη κι αν δεν δίνουν προσωπικά διαγνώσεις.

Τα ICD-11 CDDR αναπτύχθηκαν και δοκιμάστηκαν μέσω μιας αυστηρής, διεπιστημονικής και συμμετοχικής προσέγγισης που περιλαμβάνει εκατοντάδες ειδικούς και χιλιάδες κλινικούς γιατρούς από όλο τον κόσμο.

Τα CDDR είναι μια κλινική έκδοση του ICD-11 και επομένως συμπληρωματικά με τη στατιστική αναφορά πληροφοριών Υγείας, που αναφέρεται ως η γραμμικοποίηση στατιστικών για τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα (MMS).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ενδέκατη Αναθεώρηση της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD-11) είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο για την καταγραφή και την αναφορά ασθενειών και καταστάσεων που σχετίζονται με την υγεία. Παρέχει τυποποιημένη ονοματολογία και κοινή γλώσσα υγείας για επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο.

Το ICD-11 εγκρίθηκε στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2019 και τέθηκε επίσημα σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/123393/-neos-odhgos-apo-ton-poy-gia-diagnosh-psyhikon-diatarahon

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?Η λιποπρωτεΐνη (α) αποτελεί έναν αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακής...

Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Το λογισμικό της Corsmed συνθέτει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, χωρίς να έχει τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο άν σήμερα μπείτε σε έναν μαγνητικό τομογράφο για να απεικονίσετε...

Πνευμονική εμβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πνευμονική εμβολή παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της...

Ετικέτες