Ιστολογική Διάγνωση με Τομογραφία και Τεχνητή νοημοσύνη

Προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, βοηθούν στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία στην ογκολογία, την καρδιολογία και στην αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων του εγκεφάλου

Η πιο προηγμένη μέθοδος απεικόνισης στην ογκολογία με μαγνητική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων αναμένεται να εγκριθεί και στη χώρα μας, μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για τον τρόπο εφαρμογής των εξετάσεων της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων, PET/CT και PET/MRI, αντίστοιχα.

Οι δύο εξετάσεις είναι απαραίτητες στη θεραπεία ογκολογικών περιστατικών, στο πλαίσιο της ιατρικής ακριβείας. Ήδη μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει γίνει δωρεά τεσσάρων PET/CT σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ αναμένονται και 4 PET/MRI. Η τελευταία θα εφαρμόζεται όπου χρειάζεται τρισδιάστατη απεικόνιση.

Η σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας, ορίζει την διάγνωση από τις δύο νέες «υβριδικές απεικονίσεις», όπως ονομάζονται, μέσω της συνεργασίας μεταξύ ακτινολόγου και κλινικού γιατρού, καθώς με τις σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές, η ακτινολογία εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε κλινική ειδικότητα.

Τα παραπάνω τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης, με αφορμή το διήμερο συνέδριο της Εταιρείας για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ακτινολογία, που θα πραγματοποιηθεί στις 9-11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Από την πλευρά της νευροακτινολογίας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας Αντώνης Τσάνης, επεσήμανε την καθοριστική θέση του ακτινολόγου στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού, στις πρώτες έξι ώρες από την έναρξη του επεισοδίου. Για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν στη χώρα τέσσερα κέντρα εγκεφαλικού, στα νοσοκομεία Κοργιαλένειο – Μπενάκειο του Ερυθρού Σταυρού, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», στο ΑΧΕΠΑ και στην Πάτρα, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσουν σταδιακά και άλλα πέντε κέντρα, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αττικόν, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας Στέλιος Μπενάκης, τονίζοντας πως οι επόμενες απεικονιστικές τεχνικές, θα φτάσουν να κάνουν ιστολογική διάγνωση, με τα radiomics, ενώ ήδη μέσω τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει βελτίωση τόσο στην εικόνα, όσο και στη διάγνωση. Εστίασε στη σημασία της πρώιμης διάγνωσης στον καρκίνο του μαστού, αλλά και του πνεύμονα, που γίνεται μέσω αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας. Σημείωσε πως η ακτινοβολία είναι τόσο χαμηλή όσο δύο ακτινογραφίες θώρακος, από 70 ακτινογραφίες που αντιστοιχούσαν σε μια αξονική τομογραφία παλαιότερα, χωρίς όμως να γίνεται εις βάρος της εικόνας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας Κώστας Λυμπερόπουλος, σημείωσε πως η ακτινολογία είναι απαραίτητη τόσο για την πρώιμη διάγνωση νόσων, για τη διάγνωση και τον προσδιορισμό του σχεδίου θεραπείας, τη σταδιοποίηση των όγκων και την αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Οι νέες απεικονιστικές τεχνικές εφαρμόζονται στην καρδιολογία δίνοντας πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς και των αγγείων και την πρόγνωση των ασθενειών, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση οξέων περιστατικών στον εγκέφαλο είτε πρόκειται για εγκεφαλικό είτε για ανευρίσματα, ενώ στην ογκολογία, συμβάλλουν τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία.

Πηγή: https://www.in.gr/2022/12/06/health/nees-aktinologikes-texnikes-gia-ogkologiki-therapeia-akriveias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες