Νέα θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια

Το φάρμακο Forxiga (δαπαγλιφλοζίνη) της AstraZeneca έλαβε έγκριση στην ΕΕ για τη θεραπεία της συμπτωματικής καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF).

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίστηκε στα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης III με την ονομασία DAPA-HF, η οποία έδειξε ότι το Forxiga μείωσε τον κίνδυνο έναντι του εικονικού φαρμάκου κατά 26%. Το κύριο σύνθετο τελικό σημείο της μελέτης ήταν ο χρόνος για την πρώτη εμφάνιση ενός συμβάντος καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιαγγειακού θανάτου.

Η καρδιακή ανεπάρκεια πλήττει περίπου 15 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, με τουλάχιστον τους μισούς από αυτούς να έχουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Αυτό συμβαίνει όταν ο μυς της αριστερής κοιλίας δεν μπορεί να συστέλλεται επαρκώς και ως εκ τούτου αποβάλλει λιγότερο πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στο σώμα.

Το Forxiga ανήκει σε μία νέα κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων (αναστολέας SGLT2) και στην Ε.Ε. ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ:

  • Για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ, χορηγείται σε συνδυασμό με κατάλληλη δίαιτα και άσκηση σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν μετφορμίνη ( άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο). Μπορεί επίσης να χορηγείται ως συμπληρωματική αγωγή σε άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
  • Στον διαβήτη τύπου Ι, το Forxiga χορηγείται σε συνδυασμό με ινσουλίνη σε υπέρβαρους ασθενείς (δείκτης μάζας σώματος τουλάχιστον 27 kg/m2) όταν η ινσουλίνη ως μονοθεραπεία δεν ελέγχει επαρκώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η δραστική ουσία του Forxiga, η δαπαγλιφλοζίνη, αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης στους νεφρούς, η οποία ονομάζεται υπότυπος 2 του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης (SGLT2). Καθώς το αίμα φιλτράρεται από τους νεφρούς, η SGLT2 εμποδίζει τη διέλευση της γλυκόζης, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στα ούρα. Αναστέλλοντας τη δράση της SGLT2, η δαπαγλιφλοζίνη αυξάνει την αποβολή της γλυκόζης από τους νεφρούς μέσω των ούρων, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Πηγή: https://virus.com.gr/nea-therapeia-gia-kardiaki-aneparkeia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΚΑΒ: 65 αθλητές χρειάστηκαν προνοσοκομειακή φροντίδα κατά την διάρκεια του Ημιμαραθωνίου

Σε 65 αθλητές και αθλήτριες του 11ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, παρείχε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα το...

Αιφνίδιος θάνατος

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος – πρόληψη και αντιμετώπιση Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή...

Στατίνες: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Κατάθλιψης;

Μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως θέλησε να εξετάσει αν η χορήγηση σιμβαστατίνης μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη. Από...

Ετικέτες