Νέα θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια

Το φάρμακο Forxiga (δαπαγλιφλοζίνη) της AstraZeneca έλαβε έγκριση στην ΕΕ για τη θεραπεία της συμπτωματικής καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF).

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίστηκε στα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης III με την ονομασία DAPA-HF, η οποία έδειξε ότι το Forxiga μείωσε τον κίνδυνο έναντι του εικονικού φαρμάκου κατά 26%. Το κύριο σύνθετο τελικό σημείο της μελέτης ήταν ο χρόνος για την πρώτη εμφάνιση ενός συμβάντος καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιαγγειακού θανάτου.

Η καρδιακή ανεπάρκεια πλήττει περίπου 15 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, με τουλάχιστον τους μισούς από αυτούς να έχουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Αυτό συμβαίνει όταν ο μυς της αριστερής κοιλίας δεν μπορεί να συστέλλεται επαρκώς και ως εκ τούτου αποβάλλει λιγότερο πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στο σώμα.

Το Forxiga ανήκει σε μία νέα κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων (αναστολέας SGLT2) και στην Ε.Ε. ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ:

  • Για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ, χορηγείται σε συνδυασμό με κατάλληλη δίαιτα και άσκηση σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν μετφορμίνη ( άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο). Μπορεί επίσης να χορηγείται ως συμπληρωματική αγωγή σε άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
  • Στον διαβήτη τύπου Ι, το Forxiga χορηγείται σε συνδυασμό με ινσουλίνη σε υπέρβαρους ασθενείς (δείκτης μάζας σώματος τουλάχιστον 27 kg/m2) όταν η ινσουλίνη ως μονοθεραπεία δεν ελέγχει επαρκώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η δραστική ουσία του Forxiga, η δαπαγλιφλοζίνη, αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης στους νεφρούς, η οποία ονομάζεται υπότυπος 2 του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης (SGLT2). Καθώς το αίμα φιλτράρεται από τους νεφρούς, η SGLT2 εμποδίζει τη διέλευση της γλυκόζης, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στα ούρα. Αναστέλλοντας τη δράση της SGLT2, η δαπαγλιφλοζίνη αυξάνει την αποβολή της γλυκόζης από τους νεφρούς μέσω των ούρων, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Πηγή: https://virus.com.gr/nea-therapeia-gia-kardiaki-aneparkeia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες