Νέα μελέτη: Η σύντομη θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή αρρυθμία

Η βραχέος χρόνου θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή αρρυθμία των ασθενών με Covid,19, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

«Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη, που αξιολόγησε τον κίνδυνο σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας στους ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη. Στο δείγμα των ασθενών μας υπήρχε χαμηλό ποσοστό αρρυθμιών και κανένα περιστατικό που να σχετίζεται με την υδροξυχλωροκίνη», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέσιο Γκασπερέτι του Καρδιολογικού Κέντρου Monzino του Μιλάνου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης.

Τα έως τώρα στοιχεία από άλλες μελέτες δείχνουν ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι αναποτελεσματική στους ασθενείς με σοβαρή Covid-19, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη η αποτελεσματικότητά της στα αρχικά στάδια της νόσου. Η νέα μελέτη δεν εξέτασε την αποτελεσματικότητα του εν λόγω φαρμάκου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά κατά πόσο είναι ασφαλές για την καρδιά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία για τη χρήση του σε ασθενείς με Covid-19.

Είναι γνωστό ότι η υδροξυχλωροκίνη, η οποία εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προκαλεί μία ηλεκτρική αλλαγή στην καρδιά μερικών ασθενών (επιμήκυνση του διαστήματος QT στο ηλεκτροκαρδιογράφημα), κάτι που έχει συσχετιστεί με την πιθανότητα δυνητικά θανατηφόρας αρρυθμίας. Εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας, το φάρμακο για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλους αριθμούς ασθενών, σε οξεία φάση και με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EP Europace της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, έγινε σε 649 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 62 ετών σε επτά νοσοκομεία και σε νοσηλεία κατ’ οίκον. Όλοι, αρχίζοντας λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, έπαιρναν 200 μιλιγκράμ υδροξυχλωροκίνης δύο φορές την ημέρα. Σε βάθος 16 ημερών, κατά μέσο όρο, δεν υπήρξαν καθόλου θανατηφόρες αρρυθμίες. Μόνο το 1% των ασθενών (επτά ασθενείς) εμφάνισαν σοβαρή αρρυθμία, αλλά κρίθηκε ότι καμία περίπτωση δεν σχετιζόταν με την υδροξυχλωροκίνη.

«Η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη σχετιζόταν με επιμήκυνση του QT, όπως αναμενόταν, αλλά η αλλαγή ήταν μικρή. Δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στο φάρμακο και στην εμφάνιση αρρυθμιών. Η μελέτη μας δείχνει ότι η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που μπορούν επίσης να επιμηκύνουν το QT, είναι ασφαλής για θεραπεία σύντομου χρόνου ασθενών με Covid-19 στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, εφόσον αξιολογείται η κατάστασή τους και κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα», σημείωσε ο δρ Γκασπερέτι.

Πηγή:https://www.iefimerida.gr/ygeia/asfalis-i-ydroxyhlorokini-gia-kardia-asthenon-covid-19

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Πώς η κλιματική αλλαγή «κλέβει» την ανάσα

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες...

Ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τα 65, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ειδικά μετά τα 65, λόγω των φόβων για αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, που...

Ετικέτες