back to top

Νέα Έρευνα: Η Σαρκοπενία Αυξάνει τον Κίνδυνο Θανάτου από Όλα τα Αίτια στους Διαβητικούς

Η μυϊκή μάζα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια στους ασθενείς με διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα της παραπάνω μελέτης, οι διαβητικοί ασθενείς με τα χαμηλότερα επίπεδα μυϊκής μάζας έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και ιδιαίτερα από καρδιαγγειακή νόσο.

Διαβήτης και Σαρκοπενία

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην παραγωγή ή χρησιμοποίηση της ινσουλίνης. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο δεν μπορούν να ρυθμίσουν ικανοποιητικά τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές από τους οφθαλμούς, τα νεύρα, το καρδιαγγειακό σύστημα και τους νεφρούς.

Η αντιμετώπιση του διαβήτη συχνά αποτελεί πρόκληση για τους γιατρούς λόγω της εμπλοκής πολλαπλών οργανικών συστημάτων και επομένως σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται η συνεργασία αρκετών ειδικοτήτων.

Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στη σαρκοπενία και το σακχαρώδη διαβήτη.

Η σαρκοπενία είναι ένας όρος που περιγράφει τη μείωση της μυϊκής μάζας που παρατηρείται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι ασθενείς με σαρκοπενία έχουν συχνά δυσκολίες στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Οι ασθενείς με παχυσαρκία, οι διαβητικοί και οι ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σαρκοπενία.

Πώς Συνδέεται η Σαρκοπενία με τον Κίνδυνο Θανάτου;

Κατά την παρουσίαση της παρούσας μελέτης στο EASD, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι θέλησαν «να εξετάσουν τις επιδράσεις της χαμηλής μυϊκής μάζας στον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και θανάτου από καρδιαγγεική νόσο στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη».

Για τις αναλύσεις τους χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη US National Health and Nutrition Examination Survey η οποία ξεκίνησε το 1999. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια για τον προσδιορισμό της χαμηλής μυϊκής μάζας, οι επιστήμονες κατέληξαν τελικά σε 1.514 τους οποίους χρησιμοποίησαν για τις αναλύσεις τους.

Η ομάδα εξερεύνησε αρχικά τη σύνδεση ανάμεσα στη σαρκοπενία και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια στους διαβητικούς και στη συνέχεια εξέτασε ειδικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, η χαμηλή μυϊκή μάζα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια καθώς και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Μάλιστα, η ομάδα κατάφερε να αποδείξει επίσης ότι ο κίνδυνος αυτός συνδέεται αποκλειστικά με τη σαρκοπενία και όχι με άλλους παράγοντες όπως η κακή ρύθμιση της γλυκόζης αίματος ή οι επιπλοκές του διαβήτη στα μικρά αγγεία.

«Η απώλεια της μυϊκής μάζας αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης και έχει συνδεθεί με χειρότερη υγεία. Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της σαρκοπενίας στους διαβητικούς και εξηγεί τους μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής», καταλήγει η ομάδα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/nea-erevna-i-sarkopenia-afxanei-ton-kindyno-thanatou-apo-ola-ta-aitia-stous-diavitikous/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1 έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια

Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε από 1,3 εκατομμύρια το 1990 σε 3,7 εκατομμύρια το 2019,...

Βηματοδότης στον εγκέφαλο βοήθησε παράλυτο παιδί με δυστονία να κινηθεί

Η τοποθέτηση της συσκευής στο 8χρονο κορίτσι έγινε από ρομπότ, για πρώτη φορά στον κόσμο. Ένας βηματοδότης που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλο ενός 8χρονου παράλυτου παιδιού,...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.6.2024 – Κολπική Μαρμαρυγή και Καρκίνος

Πέρα από τη διαρκή βοήθεια στη Καρδιολογική κοινότητα (και την ΕΚΕ) πρόκειται για μια πατριώτισσα με όλη τη σημασία της λέξης! Julia ολόθερμα καλή επιτυχία...

Ετικέτες