Νέα έρευνα: Απόλυτα αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer απέναντι στις μεταλλάξεις κορωνοϊού

Ελπιδοφόρα ευρήματα νέας βρετανικής μελέτης – Όσοι έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις προστατεύονται και απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη των μεταλλάξεων κορωνοϊού, που δημιουργούν ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς τους, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της Pfizer θωρακίζει ενάντια στις μεταλλάξεις. Η προστασία επιτυγχάνεται, ειδικότερα, με τη χορήγηση και των δύο δόσεων, όπως επισημαίνει το πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο ηγήθηκε στην έρευνα για την παραγωγή του εμβολίου της ανταγωνίστριας AstraZeneca.

Το συγκεκριμένο πόρισμα έχει ιδιαίτερη σημασία ενόσω η επιστημονική κοινότητα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να διαπιστώσει την επίδραση των παραλλαγών του ιού στα εμβόλια.

Όσοι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων, ικανών να προστατεύσουν τόσο από τη βρετανική όσο και από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Η ανοσία που επιτεύχθηκε φάνηκε ικανή να προστατεύει για διάστημα μηνών τους εμβολιασθέντες απέναντι στον ιό.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αντισώματα που παρήχθησαν από το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν ιούς που φέρουν μερικές από τις μεταλλάξεις, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό από τον επιθυμητό.

Δεν εξετάστηκαν, όμως τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τα μολυσμένα με ιό κύτταρα και υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε, ο Ουίλιαμ Τζέιμς, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφρόρδης και ομάδα συναδέλφων του συνέλεξαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από κορωνοϊό και από υγειονομικούς που έλαβαν είτε την πρώτη είτε και τις δύο δόσεις της  Pfizer.

Στη συνέχεια, απομονώθηκαν οι μεταλλάξεις Βρετανίας και Νότιας Αφρικής και μια άλλη παραλλαγή όμοια με τις δύο, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο.

Το τελικό συμπέρασμα βγήκε από την αντίδραση αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων απέναντι στις παραλλαγές.

Φάουτσι: Να κάνουν το εμβόλιο και όσοι φοβούνται νευρολογικές παρενέργειες

Άντονι Φάουτσι -ο Νο1 ειδικός των ΗΠΑ για την επιδημία του κορωνοϊού- επικοινώνησε στα μέσα Ιανουαρίου με το επιστημονικό περιοδικό «Νευρολογία σήμερα» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, για να διορθώσει ένα λάθος του: τις αρχές Δεκεμβρίου, σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε πει ότι οι άνθρωποι με σύνδρομο Γκιγαίν – Μπαρρέ (GBS) θα έπρεπε να αποφύγουν τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, διότι κινδύνευαν να ενεργοποιήσουν την ασθένειά τους.

Μετά από μερικές ημέρες, στις 21 Δεκεμβρίου, 13 ειδικοί στο σύνδρομο GBS, του είχαν απαντήσει ότι στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, δεν είχαν καταγραφεί τέτοια περιστατικά – ενώ επεσήμαιναν ότι ούτε το Κέντρο Ελέγχου και πρόλησης ασθενειών (CDC), ούτε ο αμερικανικός ΕΟΦ (FDA) είχαν εκδώσει οδηγίες εναντίον των εμβολιασμών για τους ανθρώπους με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Λίγο αργότερα, Βρετανοί ειδικοί ανακοίνωσαν το ίδιο.

«Οταν τα είπα αυτά, δεν υπήρχε η γνωμοδότηση του CDC», είπε ο Φάουτσι, προσθέτοντας ότι έκτοτε συμβουλεύει τους ανθρώπους με σύνδρομο GBS να εμβολιαστούν.

Το θέμα είναι πλέον στην επικαιρότητα και στην Ελλάδα –42χρονη νοσηλεύτρια εμφάνισε συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο GBS μετά από την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Ακόμα δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί- ούτε κατά πόσον τα συμπτώματα παράλυσης που εμφάνισε η νοσηλεύτρια έχουν σχέση με τον εμβολιασμό της.

Ωστόσο, ορισμένοι διάσημοι νευρολόγοι -που συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα εκείνων που έγραψαν την απάντηση στον Φάουτσι- σημειώνουν ότι είναι συνηθισμένες οι παρεξηγήσεις σχετικά με την σύνδεση εμβολιασμού και νευρολογικών παρενεργειών είναι πολύ συχνές. Το αποτέλσμα, όπως σημειώνουν, είναι ότι αρκετοί φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Ο καθηγητής Νευρολογίας Ρίτσαρντ Λούις, ένας από τους «13», ο οποίος είναι διευθυντής στο Ηλεκτρομυογραφικό εργαστήριο του διάσημου Ιατρικού Κέντρου «Κέδροι του Σινά», στο Λος Άντζελες, έγραψε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ειδικοί θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον όλων να κάνουν το εμβόλιο.

Ωστόσο, σημειώνει ότι ο χρόνος ανάπτυξης των εμβολίων ήταν πάρα πολύ μικρός, λόγω της έντασης της επιδημίας – που υποχρέωσε τους ερευνητές να μειώσουν κατά πολύ το διάστημα της κλνικής έρευνας – επομένως, μόνον με λεπτομερείς σταστιστικές μελέτες θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νευρολογικών διαταραχών. Προσθέτει ωστόσο, ότι ακόμα κι αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, αυτό δεν θα αναιρεί το δεδομένο ότι το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο μίας βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου GBS μετά από τον εμβολιασμό ξεκίνησαν το 1976, όταν «διαπιστώθηκε μία μικρή αύξηση του κινδύνου για GBS μετά από τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων», επισημαίνουν οι ειδικοί του CDC. Η αυξηση ήταν της τάξης του ενός πρόσθετου κρούσματος ανά 100.000 άτομα.

Ωστόσο, το ίδιο το CDC παρατηρεί ότι «οι πιθανότητες είναι περισσότερες να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα παράλυσης αν περάσει την γρίππη, παρά αν κάνει το εμβόλιο»

Πηγή: https://www.protothema.gr/world/article/1094332/nea-ereuna-apoluta-apotelesmatiko-to-emvolio-tis-pfizer-apenadi-stis-metallaxeis-koronoiou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αφρικανική σκόνη – Οδηγίες

Οι συγκεντρώσεις σκόνης αναμένεται να είναι αυξημένες σήμερα και αύριο. Τι αναφέρεται σε πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με...

Κρυφές εγκεφαλικές αλλαγές σε άτομα με καρδιακές παθήσεις

Αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με απεικόνιση εγκεφάλου. Μια νέα ανάλυση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 13.000 άτομα έδειξε...

Επτά ερωτήσεις για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου

Στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου απαντά ο κύριος Αθανάσιος Σιούλας, Γαστρεντερολόγος, Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ 1. Τι...

Ετικέτες