back to top

Νέα Δεδομένα για τις Καρδιαγγειακές Επιπλοκές στους Ασθενείς με Long COVID

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως η πνευμονική εμβολή, η αρτηριακή και φλεβική θρόμβωση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι υψηλότερος στους ασθενείς με long COVID, γεγονός που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γιατροί που ασχολούνται με τους παραπάνω ασθενείς, όπως υποστηρίζει στην τελευταία ανακοίνωσή του το American Academy of Physical Medicine & Rehabilitation (AAPM&R).

Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά τη μόλυνση των ασθενών με τον SARS-CoV-2, ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να είναι από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή. Το 5-29% των ασθενών που αναρρώνουν από την COVID-19 παρουσιάζουν συμπτώματα από το καρδιαγγειακό, όπως στηθάγχη, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την οξεία λοίμωξη.

«Δυστυχώς αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν χρόνιες καρδιαγγειακές επιπλοκές εξ’ αιτίας της COVID-19, μεταξύ των οποίων και αρκετοί που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων ή άλλες συννοσηρότητες. Οι επιπλοκές αυτές φαίνεται ότι θα επιβαρύνουν τόσο τους ασθενείς όσο και τα συστήματα υγείας για μεγάλο διάστημα», αναφέρουν οι συγγραφείς της ανακοίνωσης.

Η ανακοίνωση αυτή είναι η 4η του AAPM&R και έχει ως στόχο να ενημερώσει τόσο γιατρούς όσο και ασθενείς για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές που συνδέονται με τη long COVID. Η ομάδα του οργανισμού που εξέδωσε την ανακοίνωση λέγεται PASC Collaborative και ιδρύθηκε με σκοπό να συγκεντρώσει και να αναλύσει το σύνολο της βιβλιογραφίας σχετικά με τη long COVID και τις επιπλοκές της.

Οι οδηγίες, συνοπτικά, υποστηρίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση αναφορικά με τις καρδιαγγειακές επιπλοκές της long COVID, ιδιαίτερα σε ασθενείς χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται τακτικά εξετάσεις της λειτουργίας του καρδιαγγειακού σχεδόν στο σύνολο των ασθενών που αναρρώνουν από COVID-19.

Στην ανακοίνωσή τους, οι επιστήμονες αναφέρονται επίσης στην ετερογένεια των συμπτωμάτων της long COVID, την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, τις αλλαγές που μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα, τη σύνδεση ανάμεσα σε καρδιαγγειακή νόσο και νευρικό σύστημα, καθώς και τα προειδοποιητικά συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζουν γιατροί και ασθενείς.

Ορισμένα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά στους ασθενείς με πιθανές καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι η δύσπνοια, το αίσθημα κόπωσης, η στηθάγχη, το αίσθημα παλμών, ο ίλιγγος, το οίδημα των κάτω άκρων και η μειωμένη ανοχή στην άσκηση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ανακοίνωσης, όταν ένας ασθενής παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα, ο γιατρός θα πρέπει να λαμβάνει ιστορικό και να εξετάζει τα χαρακτηριστικά της οξείας λοίμωξης COVID-19, μεταξύ των οποίων και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Κατά περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται επίσης χρήση και άλλων εξετάσεων, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το ηχοκαρδιογράφημα, το τεστ κόπωσης και οι τυπικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι ο γιατρός θα πρέπει να συστήσει επίσης στρατηγικές για τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου, όπως για παράδειγμα η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή. Οι παραπάνω τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου έχουν συνδεθεί με σοβαρότερα συμπτώματα COVID-19, ενώ αυτή τη στιγμή εξετάζεται η σύνδεσή τους και με τη long COVID.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα αρρυθμίες ή στεφανιαία νόσο, θα πρέπει να παραπέμπονται σε ειδικό καρδιολόγο ή γιατρό που ασχολείται με ασθενείς που πάσχουν από long COVID.

«Πιστεύουμε ότι στο μέλλον το ιστορικό COVID-19 θα θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου. Αν ένας ασθενής έχει νοσήσει στο παρελθόν από COVID-19, μπορεί να παρουσιάσει καρδιαγγειακές επιπλοκές, ακόμα και αν δεν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου, επομένως είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε προσεκτικά τα συμπτώματά του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Eπιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή:https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/nea-dedomena-gia-tis-kardiangeiakes-epiplokes-stous-astheneis-me-long-covid/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχει ο καρδιολογικός ασθενής το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή του χρόνου με όλο και πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, που μπορούν να καταπονήσουν έναν υγιή οργανισμό, πόσο μάλλον έναν...

Βιταμίνη D: νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Βιταμίνη D: εκ του πιεστηρίου οδηγίες της αμερικανικής εταιρείας Ενδοκρινολόγων συστήνουν λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μόνο σε 2 κατηγορίες συνανθρώπων μας, στους έχοντες προδιαβήτη...

Το Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση με CoViD

Ποια είναι τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης. Τον Μάιο, η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης II/III EPIC-PEP. Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και...

Ετικέτες