Νέα Δεδομένα για τη Σύνδεση Παχυσαρκίας, Φύλου και COVID-19

Τους μηχανισμούς της παχυσαρκίας που αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19 εξέτασε μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό iScience. Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν ποντίκια με ή χωρίς παχυσαρκία με σκοπό να διαπιστώσουν γιατί το φύλο ή το σωματικό βάρος επηρεάζουν την πρόγνωση των ασθενών σε μία COVID-19 λοίμωξη.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για τη νοσηλεία, τη διασωλήνωση και το θάνατο από COVID-19. Αν αναλογιστούμε ότι σήμερα περισσότερο από το 30% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, καταλαβαίνουμε τη σημαντικότητα του παραπάνω παράγοντα κινδύνου.

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι 100% υγιής. Πάντα θα υπάρχουν μικρές διαφορές στον οργανισμό μας οι οποίες επηρεάζουν την απόκριση του τελευταίου σε λοιμώξεις ή άλλες νόσους. Αν καταφέρουμε να εισάγουμε τις παραπάνω διαφορές στα προγνωστικά μοντέλα μας τότε θα μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα αν τα εμβόλια ή οι θεραπείες θα είναι αποτελεσματικές σε έναν ασθενή», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες της μελέτης μόλυναν με τον ιό SARS-CoV-2 παχύσαρκα ποντίκια, καθώς και ποντίκια με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα παχύσαρκα ποντίκια εκδήλωσαν πολύ σοβαρότερα συμπτώματα, τα οποία εμφανίστηκαν και νωρίτερα.

Ωστόσο, μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι τα θηλυκά ποντίκια με παχυσαρκία παρουσίασαν σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με τα αρσενικά. Ακόμη, είχαν υψηλότερο ιικό φορτίο και εντονότερη φλεγμονή στους πνεύμονες.

«Από τα κλινικά δεδομένα σε ανθρώπους φαίνεται ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19 σε σχέση με τις γυναίκες. Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι οι παρατηρήσεις της μελέτης μας ισχύουν και για τους ανθρώπους, από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ίσως η παχυσαρκία αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο για τις γυναίκες παρά τους άνδρες», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη νέων εμβολίων και φαρμάκων για την COVID-19, αλλά και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Τα ποντίκια αποτελούν ένα καλό προκλινικό μοντέλο που χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας φαρμάκων και εμβολίων πριν την έναρξη των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους εθελοντές. Πιθανώς οι παρατηρήσεις μας για τις επιδράσεις μίας μεταβολικής νόσου στην πρόγνωση της COVID-19 αφορούν και άλλα παθογόνα του αναπνευστικού», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/nea-dedomena-gia-ti-syndesi-pachysarkias-fylou-kai-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες