Μονοκλωνικά αντισώματα: Ποιοι έλληνες ασθενείς θα λάβουν τις θεραπείες – Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου

Το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, ως θεραπεία για τη νόσο Covid σε έλληνες ασθενείς, εισάγει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Παρασκευή (1/10).

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως οι κλινικές δοκιμές του περασμένου Αυγούστου απέδειξαν πως οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα βοηθούν αποτελεσματικά τους ασθενείς και πως το υπουργείο Υγείας, οφείλει να έχει έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για την προμήθεια τους, όταν τις παραλάβει η χώρα μας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων προορίζεται για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας.

Οι λεπτομέρειες θα καθορίζονται από την επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η δαπάνη θα καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι στις 22 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν προχώρησε σε συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια 220.000 αγωγών μονοκλωνικών αντισωμάτων, την οποία συνυπέγραψαν 18 κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Αυτό σημαίνει πως οι θεραπείες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε αριθμό.

Ποιοι ασθενείς αναμένεται να λάβουν τις θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης, εξηγεί πως η τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη (30/9) στο New England Journal of Medicine, αποδεικνύει πως οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, παρέχουν υψηλή προστασία απέναντι στη λοίμωξη Covid-19, όταν δοθούν έγκαιρα στα πρώτα στάδια της νόσου.

Συγκεκριμένα, για να λάβει τη θεραπεία ένας ασθενής απαιτείται -όπως λέει ο Καθηγητής- να αντιμετωπίζει την πιθανότητα να αναπτύξει σοβαρή νόσο Covid-19. Και εξηγεί:

“Ένας άνθρωπος που νοσεί από κορονοϊό και που είναι 50 ετών και πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση. Αυτός ο άνθρωπος ανήκει στην ομάδα εκείνη, που λόγω των συννοσηροτήτων του, έχει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνει σοβαρή νόσο, από έναν αντίστοιχο 50άρη που δεν έχει αυτά τα προβλήματα. Άρα αυτός ο ασθενής μπορεί δυνητικά να ωφεληθεί από τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Πρέπει, όμως, να λάβει γρήγορα τη θεραπεία, δηλαδή τα πρώτα δύο με τρία 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό θα του μειώσει κατά μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης και πολύ περισσότερο θα τον προστατεύσει από ανεπιθύμητες εκβάσεις, όπως είναι ο θάνατος. Αυτούς τους ασθενείς πρέπει να στοχεύσει κανείς”, σημειώνει ο κ. Λουκίδης.

Λουκίδης: “Η επιλογή των ασθενών θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση”

Η προμήθεια μόλις 220.000 θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων από την Ε.Ε. και η διανομή τους σε … 18 χώρες, περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θα λάβουν αυτές τις ελπιδοφόρες θεραπείες.

“Η περιορισμένη διάθεση απαιτεί σοβαρή στόχευση και η διαλογή θα είναι πάρα πολύ δύσκολη”, σημειώνει ο Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης και προσθέτει:

“Επίσης, πρέπει να βρεθεί το μέρος που θα πρέπει να γίνεται αυτή η διαλογή ασθενών. Διότι άκουσα κάποια στιγμή σε μια σύσκεψη που ήμουν ότι θα γίνεται στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικά. Αυτό και μόνο που το ακούω, μου φαίνεται αστείο. Καταλαβαίνετε σε ένα συνωστισμό ανθρώπων να ψάχνεις να βρεις σε ποιους θα βάλεις μονοκλωνικά”.

Σημαντικό θέμα είναι, επίσης  σύμφωνα με τον Καθηγητή, να δημιουργηθεί μια έμπειρη επιστημονική ομάδα, ώστε να γίνει μια επιστημονικά σωστή και δίκαιη διαλογή στις θεραπείες, που θα πρέπει να σημειωθεί ταυτόχρονα, ότι έχουν και ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

“Η διαλογή θα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένα μέρη, που μάλλον πρέπει να είναι οργανωμένα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα είναι στελεχωμένα με ειδικές ομάδες για να αξιολογούν, εάν θα πρέπει να δώσουν μονοκλωνικό και σε ποιο ασθενή. Το ερώτημα είναι, πως θα το αξιολογούν και ποιοι θα προλάβουν να το πάρουν, και είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Πολύ σημαντικό, γιατί δεν έχει λύση. Γιατί δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα”, σημειώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής στο Νοσοκομείο “Αττικόν”, κ. Λουκίδης.

“Δεν θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων”

Ο κ. Λουκίδης απαντά και στον Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις του υποστήριξε την άποψη, ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα θα πρέπει να χορηγηθούν μόνο σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και δεν είχαν επαρκή κάλυψη από τα εμβόλια και όχι σε αντιεμβολιαστές:

“Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά δεν έχουμε επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεση τους στον γενικό πληθυσμό. Και δεν θα τα έχουμε τους επόμενους μήνες. Επομένως, αν είναι να προστατεύσουμε κάποιους από τις επιπτώσεις τις πανδημίας, αυτοί θα είναι όσοι δεν είχαν επαρκές επίπεδο ανοσοπροστασίας μετά τους εμβολιασμούς”, δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος.

Ο κ. Λουκίδης έχει αντίθετη άποψη: “Δεν θα πρέπει να γίνουν διαχωρισμοί ανάμεσα στους πολίτες”, σημειώνει. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Πρέπει να υπάρχουν και οι δύο ομάδες μέσα στην επιλογή των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Γιατί ο αρνητής, αφού δεν πιστεύει ότι υπάρχει νόσος και μιλάει για τσιπάκια κλπ δεν θα πάρει ούτε τα μονοκλωνικά. Για μένα ανθρωπιστικά, πρέπει να είναι και οι δύο ομάδες στις μέσα στις μονοκλωνικές θεραπείες. Γιατί κάποιος μπορεί να μην είναι αρνητής, αλλά σκεπτικιστής ή να φοβάται τα εμβόλια”, καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/monoklonika-antisomata-poioi-ellines-astheneis-tha-lavoun-tis-therapeies-simera-i-psifisi-tou-nomoschediou/147602/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες