back to top

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η ομάδα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Lancet Planetary Health, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες η ανεξέλεγκτη έκθεση στο παραπάνω μέταλλο έχει μειώσει το δείκτη ευφυίας (IQ) κατά 6 μονάδες κατά μέσο όρο.

Η υψηλή έκθεση στο μόλυβδο μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακή νόσο ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές του εγκεφάλου στα παιδιά μικρής ηλικίας.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα υπάρχει μία τάση να απομακρυνθούμε από τις καύσεις μολύβδου. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή πιθανώς δεν είναι αρκετή καθώς ο μόλυβδος βρίσκεται σε αρκετά άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούμε ή καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με το μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες της μελέτης, ο υπερβολική έκθεση στο μόλυβδο ενοχοποιείται για περίπου 5.5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, με το 90% αυτών να εντοπίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είχαν προβλέψει τα προηγούμενα μοντέλα, γεγονός που δείχνει ότι η δηλητηρίαση από μόλυβδο ενοχοποιείται για το 30% σχεδόν του συνόλου των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η έκθεση στο μόλυβδο αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με το κάπνισμα ή την υψηλή χοληστερόλη.

Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από εξετάσεις αίματος εθελοντών σε 183 χώρες του κόσμου. Οι εθελοντές αυτοί είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Global Burden of Disease που διεξήχθη το 2019.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στις επιδράσεις του μόλυβδου σχεδόν αποκλειστικά στην αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η νέα έρευνα εξέτασε και άλλες πτυχές της καρδιακής υγείας, όπως για παράδειγμα τη σκλήρυνση των αρτηριών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν είχε δεδομένα από όλες τις χώρες και σε αρκετές χώρες (ιδιαίτερα αναπτυσσόμενες) οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν εκτιμήσεις. Ως αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα θα πρέπει σίγουρα να επιβεβαιωθούν με πραγματικά δεδομένα, ιδιαίτερα σε αυτές τις χώρες.

Βέβαια, αντιπρόσωποι της ΜΚΟ Pure Earth υποστήριξαν ότι σχεδόν όλες οι εξετάσεις αίματος σε εθελοντές από τις αναπτυσσόμενες χώρες επέστρεψαν μεγαλύτερες μετρήσεις σε σχέση με τα επίπεδα που χρησιμοποιήθηκαν για τις εκτιμήσεις της παρούσας μελέτης.

Το γεγονός αυτό πρακτικά δείχνει ότι οι αρνητικές επιδράσεις του μολύβδου είναι πιθανώς περισσότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν στην ανάλυση και επομένως ο μόλυβδος επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Καταλήγοντας, η ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα της έκθεσης στο μόλυβδο προέρχεται από τα μαγειρικά σκεύη. Επομένως αν θέλουμε να περιορίσουμε την έκθεση στο μέταλλο αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε αρχικά από αυτό το κομμάτι.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD,Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/molyvdos-enochopoieitai-gia-perissotera-peristatika-kardiangeiakis-nosou-apo-to-kapnisma-kai-tin-ypsili-cholisteroli/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ένωση Παθολόγων: 3+2 παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Έκδηλη η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ» Θετικό βήμα θεωρεί τη νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου για τη συνεργασία των ιδιωτών...

ECDC: Πόσο κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι από τη γρίπη των πτηνών

Ποιες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και τι πρέπει να πράξουν οι εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας. Δεν έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη κρούσμα γρίπης πτηνών σε...

Είτε με βήματα είτε με χρόνο το αποτέλεσμα της άσκησης στην υγεία είναι το ίδιο

Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων Μερικοί άνθρωποι, σε ό,τι αφορά την άσκηση, θέλουν να μετρούν τα βήματα που κάνουν καθημερινά, ενώ άλλοι προτιμούν να...

Ετικέτες