back to top

Μίνα Γκάγκα: Το φθινόπωρο ενδεχομένως η τέταρτη δόση εμβολίου – Επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά με προσοχή

Προς το παρόν τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, όμως, να χρειαστεί στην αρχή της επόμενης σεζόν.

Να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, ενώ η πανδημία δεν έχει φύγει, συνέστησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Το βλέπουμε όλοι ότι δεν έχει φύγει η πανδημία. Υπάρχουν αρκετές εισαγωγές, δεν είμαστε βέβαια κοντά στα επίπεδα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Μειώνονται σταθερά, αλλά πολύ αργά. Και αυτές τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια μικρή αύξηση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, ο περισσότερος κόσμος είναι εμβολιασμένος. Πολλοί επίσης έχουν κολλήσει και έχουν περάσει τη νόσο», σημείωσε.

Κληθείσα , μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, να σχολιάσει το αίτημα για έγκριση και τέταρτης δόσης εμβολίου για τους ενήλικες άνω των 65 ετών που κατέθεσαν οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων FDA, αντέτεινε ότι οι περισσότεροι ειδικοί θωρούν ότι ο γενικός πληθυσμός θα κάνει νέα δόση το φθινόπωρο.

«Και βέβαια είναι κάτι καινούργιο που το πάμε βήμα-βήμα. Αυτοί που φαίνεται να χρειάζονται 4η δόση είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, πιθανώς να συζητηθεί στις πολύ μεγάλες ηλικίες και στα χρόνια νοσήματα, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζεται για όλο τον πληθυσμό τέταρτη δόση», υπογράμμισε.

«Φαίνεται από τις μελέτες ότι η ανοσία από την τρίτη δόση κρατάει λιγότερο και αυτό βέβαια μπορεί να έχει σχέσεις και με νέες μεταλλάξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ιδιαίτερα προβλήματα μετά την τρίτη δόση, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δούμε περισσότερες μελέτες. Το καλοκαίρι, οι καιρικές συνθήκες βοηθούν περισσότερο γιατί δεν έχουμε τον ίδιο συγχρωτισμό, είναι λιγότερα τα κρούσματα, είδαμε ότι τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια πέρασαν καλά», πρόσθεσε η ίδια.

Ανησυχία για νέα μετάλλαξη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Παρά το γεγονός ότι τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, αν και με πάρα πολλά κρούσματα, όπως είπε η κα. Γκάγκα, υπάρχει μεγάλη διαμόλυνση και υπάρχει ένας διάχυτος φόβος «επειδή έχουμε πολύ μεγάλες ροές προσφύγων, επειδή έχουμε έναν πόλεμο δυστυχώς και μαζί με αυτόν επιβαρύνεται και η υγεία. Αυτό το έχουμε δει πάντα με τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και με ανθρώπους που ζουν σε συγχρωτισμό σε δύσκολες συνθήκες. Άρα εκεί μπορεί να υπάρξει διαμόλυνση και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις», τόνισε.

Ερωτηθείσα για τα πολλά κρούσματα σε πλήρως εμβολιασμένους όπως ο πρωθυπουργός, η κυρία Γκάγα έφερε ως παράδειγμα την γρίπη, για την οποία έχουμε εμβολιαστεί αλλά κολλάμε ξανά.

«Είναι λογικό κάποιος ακόμη και εμβολιασμένος να μπορεί να κολλήσει με ένα καινούργιο στέλεχος. Όμως η νόσηση είναι πολύ ηπιότερη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται νοσοκομείο, ενώ την πρώτη φορά που έρχεσαι σε επαφή με έναν ιό τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και είδαμε πόσο επικίνδυνο και πόσο θανατηφόρο ήταν το νόσημα στην αρχή του, από ό,τι είναι τώρα», εξήγησε.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε αναστολή

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, λέγοντας ότι είναι λίγο πάνω από 400 γιατροί, περισσότεροι νοσηλευτές και ακόμη περισσότεροι διοικητικοί. «Αλλάζουν τα νούμερα, γιατί κάποιοι κολλάνε, έρχονται πίσω στο νοσοκομείο, δεν είναι σε αναστολή και βλέπουμε πως γίνεται αφού περάσει η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης. Έχουμε να δούμε διάφορα θέματα», δήλωσε.

«Καταρχάς μιλάμε σε ένα ανθρώπινο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος, πηγαίνω σε όλα τα νοσοκομεία που επισκέπτομαι και συζητώ με τους ανθρώπους που είναι σε αναστολή και δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Η ιατρική σήμερα είναι βασισμένη σε τεκμήρια, τα οποία δείχνουν ότι πρέπει να εμβολιαστούμε», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σε σχολείο.

«Δεν είναι καινοφανής ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ούτε η ασφάλεια και η προστασία των εμβολίων που έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιοι δεν θέλουν για λόγους αρχής, κάποιοι έχουν προβλήματα και φοβούνται και με αυτούς πρέπει να συζητήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Τον φόβο τον κατανοώ, δεν μπορώ να του εγγυηθώ ότι δεν θα πυροδοτηθεί ένα ανοσολογικό νόσημα, αλλά μπορώ να του εγγυηθώ ότι αν κολλήσει, το νόσημα θα πυροδοτηθεί πολύ περισσότερο. Οι φωνές έξω από το υπουργείο δεν είναι σωστός τρόπος διαμαρτυρίας, ενοχλεί όλη την περιοχή και τους περίοικους. Ο τρόπος να λύνεις τα προβλήματα σου είναι να κάνεις διάλογο», είπε.

Ερωτηθείσα για την άποψη του υπουργού Υγείας, Θανάση Πλεύρη, ότι δεν θα έχουν θέση στο ΕΣΥ όσοι δεν εμβολιάζονται, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, και οι συζητήσεις θα γίνουν σε κεντρικό επίπεδο. «Τα επιχειρήματα είναι πάρα πολλά. Αυτό που λέει ο υπουργός είναι ότι πρέπει να δεχόμαστε όσα αναφέρει η επιστήμη και αυτό ισχύει περισσότερο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δεν θέλω να πάρω θέση, είναι υπό συζήτηση, την προσωπική μου θέση θα την πω στην κυβέρνηση», πρόσθεσε η κυρία Γκάγκα.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/mina-gkagka-to-fthinoporo-endechomenos-i-tetarti-dosi-emvoliou-epistrofi-stin-kanonikotita-alla-me-prosochi/153250/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eurostat: Το 2022 η ΕΕ είχε 516 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 άτομα και η Ελλάδα περίπου 440 κλίνες ανά 100.000 άτομα

Οι νοσοκομειακές κλίνες στην ΕΕ μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το 2022, η...

Παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση οι επαναμολύνσεις με Covid-19

Οι επαναμολύνσεις από τον ιό που προκαλεί Covid-19 έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά...

Από την παιδική ηλικία οι κίνδυνοι για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τι καταγράφει μελέτη κοόρτης. Οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή ξεκινούν συχνά στην παιδική ηλικία. Μια ανάλυση...

Ετικέτες