Μετ’ εμποδίων η πρόσβαση των γυναικών στην καρδιαγγειακή αποκατάσταση

Τα ευρήματα παγκόσμιας μελέτης, στην οποία συμμετείχε και Ελληνίδα ειδικός. Ποια είναι τα κύρια προβλήματα.

Σημαντικά εμπόδια αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με καρδιοπάθεια στην πρόσβασή τους στα ειδικά προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης, τα οποία είναι πιο προσβάσιμα στους άνδρες, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε παγκόσμια μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες συχνά δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των προγραμμάτων αυτών. Επιπλέον, πολλές βρίσκουν το κόστος απαγορευτικό ή θεωρούν την άσκηση κουραστική ή επώδυνη.

Ακόμα και όσες εγγράφονται σε προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης δεν μπορούν να τηρήσουν τις συνεδρίες εξαιτίας παραγόντων όπως οι οικογενειακές υποχρεώσεις ή οι δυσκολίες πρόσβασης και μεταφοράς, όταν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Canadian Journal of Cardiology. Στη συγγραφική ομάδα συμπεριλαμβάνεται η καθηγήτρια Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Ευαγγελία Κουΐδη.

Τι είναι η καρδιαγγειακή αποκατάσταση

Η καρδιαγγειακή αποκατάσταση (CR) είναι πρόγραμμα διαχείρισης χρόνιων ασθενειών. Κατ’ αυτό, οι ασθενείς υποστηρίζονται από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας για αρκετούς μήνες μέσω:

  • Της διαχείρισης ιατρικών παραγόντων κινδύνου
  • Της δομημένης άσκησης
  • Της εκπαίδευσης
  • Της συμβουλευτικής

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιαγγειακή αποκατάσταση βελτιώνει την υγεία και μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου και επανανοσηλείας κατά 20%. Ωστόσο, τα προγράμματα δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε σχέση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να μην αποκομίζουν αυτά τα οφέλη.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τα εμπόδια πρόσβασης στα προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης. Πραγματοποιήθηκε  διαδικτυακά σε 2.163 ασθενείς από 16 χώρες του κόσμου. Οι χώρες βρίσκονται και στις έξι περιφέρειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το 42,3% των συμμετεχόντων (οι 916) ήταν γυναίκες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες καρδιοπαθείς έχουν μεγαλύτερο φορτίο εμποδίων στον δυτικό Ειρηνικό και την Αμερική από ό,τι οι άνδρες. Ωστόσο και τα δύο φύλα έχουν σημαντικά εμπόδια στις περιοχές αυτές. Τα εμπόδια των γυναικών ήταν μεγαλύτερα στις περιοχές του δυτικού Ειρηνικού και της νοτιοανατολικής Ασίας σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές.

Στην Ευρώπη οι γυναίκες ανέφεραν ως κύρια εμπόδια ότι:

  • Αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας
  • Δυσκολεύονται με την απόσταση προκειμένου να φτάσουν στους χώρους διεξαγωγής των προγραμμάτων
  • Δεν γνωρίζουν για τα προγράμματα CR

Στην ανατολική Μεσόγειο τα κυριότερα εμπόδια είναι ότι δεν γνωρίζουν για τα προγράμματα αυτά και ότι δυσκολεύονται με τις αποστάσεις και με το κόστος τους.

Συνολικά πάντως διαπιστώθηκε ότι γυναίκες και άνδρες αντιμετωπίζουν εμπόδια, τα οποία διαφέρουν ανά περιοχή. Μάλιστα, οι άνδρες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ανέφεραν μεγαλύτερα εμπόδια από ό,τι οι γυναίκες.  Τέλος, τα περισσότερα εμπόδια ανέφεραν οι άνεργες γυναίκες σε σχέση με τις εργαζόμενες.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Canadian Journal of Cardiology, https://www.iatropedia.gr/ygeia/met-empodion-i-prosvasi-ton-gynaikon-stin-kardiangeiaki-apokatastasi/172274/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση

Απαιτείται διαφοροποιημένη προεγχειρητική διαχείριση του κινδύνου εισρόφησης με την λήψη τους. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισρόφησης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας κατά τη λήψη...

ΔιαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Υγεία

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την Υγεία. Πώς βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο...

Wegovy: Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες

Δεδομένα 4 ετών ρίχνουν νέο φως στο πώς το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς. Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής...

Ετικέτες