Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρά την πρόοδο στη φαρμακευτική θεραπεία, η πρόληψη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής αντιμετώπισης της νόσου.
Η νόσος έχει ισχυρή γενετική βάση, με υπεύθυνο γονίδιο το APOE, και ειδικά την παραλλαγή του γονιδίου APOE4. Όπως έχει διαπιστωθεί, όσοι έχουν ένα αντίγραφο γονιδίου APOE4 έχουν 3 έως 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Μεσογειακή διατροφή και μείωση του κινδύνου άνοιας
Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, σπόρων, ελαιολάδου και άπαχων πρωτεϊνών όπως τα ψάρια.
Σημαντικός αριθμός μελετών έχουν συσχετίσει την μεσογειακή διατροφή με καλύτερη γνωστική λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Μια πρόσφατη διαχρονική μελέτη διάρκειας 34 ετών, από κορυφαίους επιστήμονες του Mass General Brigham, της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Broad του MIT, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον σημαντικό ρόλο της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη της άνοιας.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, συνεισφέρει νέα στοιχεία για το πώς η διατροφή μπορεί να αλληλεπιδράσει με τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για άνοια.
Ειδικά για τα άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση, η υιοθέτηση διατροφικών επιλογών βασισμένων στην μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και την ποιότητα ζωής σε βάθος χρόνου.
Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 5.700 άτομα για να αξιολογήσουν πώς η προσήλωση στην μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της άνοιας σε διάφορα επίπεδα γενετικού κινδύνου.
«Ένας λόγος που θέλαμε να μελετήσουμε τη μεσογειακή διατροφή είναι επειδή είναι το μόνο διατροφικό πρότυπο που έχει συνδεθεί αιτιολογικά με γνωστικά οφέλη. Θέλαμε να δούμε αν αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι διαφορετικά σε άτομα με ποικίλο γενετικό υπόβαθρο και να εξετάσουμε τον ρόλο των μεταβολιτών του αίματος, δηλαδή των μικρών μορίων που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται την τροφή και εκτελεί τις φυσιολογικές λειτουργίες, εξηγεί η Δρ. Yuxi Liu, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Νοσοκομείου Brigham and Women’s.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και βραδύτερη γνωστική εξασθένηση σε βάθος χρόνου.
Η προστατευτική επίδραση της διατροφής ήταν ισχυρότερη (35%) στην ομάδα υψηλού κινδύνου με δύο αντίγραφα της παραλλαγής του γονιδίου APOE4 , γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του γενετικού κινδύνου.
Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά καθώς ενισχύουν την ιδέα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως μια σημαντική προληπτική στρατηγική για την άνοια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να επηρεάζει βασικές μεταβολικές οδούς. Ιδιαίτερα σε άτομα με διπλή παρουσία του γονιδίου APOE4, η προσήλωση σε αυτό το διατροφικό πρότυπο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο, προσφέροντας μια ελπιδοφόρα προοπτική για την πρόληψη και την καθυστέρηση της άνοιας.
Απαιτείται ωστόσο περαιτέρω έρευνα ώστε να κατανοηθεί καλύτερα ο μηχανισμός αλληλεπίδρασης της μεσογειακής διατροφής με τα γονίδια κινδύνου και για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα οφέλη μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Με πληροφορίες από το Nature Medicine.