Η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου στις γυναίκες κατά 25%, όπως διαπίστωσε μία μεγάλη μελέτη της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Heart.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι πιθανώς θα πρέπει να ακολουθούνται διαφορετικές προσεγγίσεις για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε άνδρες και γυναίκες.
Σήμερα, περισσότερο από το 1/3 των θανάτων στις γυναίκες παγκοσμίως συνδέονται με την καρδιαγγειακή νόσο. Αν και γνωρίζουμε σήμερα ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατεύσει από την καρδιαγγειακή νόσο, στις περισσότερες κλινικές δοκιμές δεν γίνεται διαχωρισμός των αποτελεσμάτων ανάλογα με το φύλο, όπως εξήγησε η ομάδα της παρούσας μελέτης.
Επιπλέον, οι παρούσες επίσημες οδηγίες για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου επίσης δεν διαφοροποιούνται για τα δύο φύλα.
Θέλοντας να ενισχύουν τις γνώσεις μας για το ρόλο του φύλου στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, οι επιστήμονες της παρούσας ανάλυσης εξερεύνησαν όλες τις διαθέσιμες μελέτες που είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στη Μεσογειακή δίαιτα και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή θανάτου στις γυναίκες.
Η Μεσογειακή δίαιτα είναι μία διατροφή πλούσια σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, ενώ περιλαμβάνει και μέτρια κατανάλωση θαλασσινών και κόκκινου κρασιού.
Από ένα σύνολο περίπου 190 ερευνών, οι επιστήμονες της μελέτης κατέληξαν τελικά σε 16, οι οποίες είχαν διεξαχθεί στο διάστημα από το 2003 μέχρι το 2021.
Στις έρευνες αυτές, οι οποίες είχαν διεξαχθεί κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συμμετείχαν περισσότερες από 700.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών. Κάθε γυναίκα έκανε τακτικά εξετάσεις για διάφορους καρδιαγγειακούς δείκτες για ένα διάστημα 12.5 ετών κατά μέσο όρο.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι οι γυναίκες που έκαναν Μεσογειακή δίαιτα είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 23% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, καιώς και 25% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Στο επόμενο κομμάτι της ανάλυσης οι επιστήμονες αφαίρεσαν κάθε φορά από μία έρευνα και επανέλαβαν την εξέταση των δεδομένων, ωστόσο και πάλι κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα. Η προσέγγιση αυτή ισχυροποιεί τα αποτελέσματα της ανάλυσης, όπως εξήγησε η ομάδα.
Ένας περιορισμός της ανάλυσης ήταν ότι όλες οι έρευνες που εξετάστηκαν ήταν έρευνες παρατήρησης και είχαν βασιστεί σε ερωτηματολόγια για τη διατροφή των γυναικών.
Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στην ανάλυση από τη Μεσογειακή δίαιτα συνδέονται πιθανώς με τις αντιοξειδωτικές δράσεις της δίαιτας καθώς και με τις επιδράσεις της στο εντερικό μικροβίωμα, όπως εξήγησε η ομάδα.
Επιπλέον, αρκετές ουσίες της Μεσογειακής δίαιτας, όπως οι πολυφαινόλες, τα νιτρικά οξέα, τα ωμέγα-3 και οι φυτικές ίνες, είναι παράγοντες που καθένας ξεχωριστά έχουν συνδεθεί με βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε γιατί τα οφέλη από τη Μεσογειακή δίαιτα είναι περισσότερα στις γυναίκες. Το ερώτημα αυτό θα πρέπει να απαντηθεί από μελλοντικές μελέτες», κατέληξε η επιστημονική ομάδα της μελέτης.
Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ