Μελέτη: Η καραντίνα αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης για τις γυναίκες, αλλά όχι τόσο για τους άνδρες

Οι γυναίκες που είναι κοινωνικά απομονωμένες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ενώ οι άνδρες όχι στον ίδιο βαθμό, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ‘Αναλιν Κόνκλιν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υπέρτασης «Journal of Hypertension», σύμφωνα με τους «New York Times», ανέλυσαν στοιχεία για 28.238 άτομα ηλικίας 45 έως 85 ετών.

Αυξημένος ο κίνδυνος υπέρτασης για τις γυναίκες
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τις παντρεμένες, οι ανύπαντρες είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, οι διαζευγμένες 21%, ενώ οι χήρες 33%. Επίσης, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχέση με όσες είχαν τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα επαφών, εκείνες με τις λιγότερες κοινωνικές διασυνδέσεις είχαν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση.
Η σχέση κοινωνικών επαφών-υπέρτασης είναι πολύ μικρότερη στους άνδρες. Όσοι ζούσαν μόνοι τους, είχαν μάλιστα μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με τους παντρεμένους ή όσους συζούσαν, ενώ ούτε το μέγεθος του δικτύου κοινωνικών επαφών φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τους άνδρες, όσον αφορά τουλάχιστον την αρτηριακή πίεση τους.

Στη μελέτη ως υπέρταση ορίστηκε η πίεση άνω 140/90 mmHg ή των 130/80 mmHg στους διαβητικούς και εκείνους που έκαναν θεραπεία με αντι-υπερτασικά φάρμακα.


Πηγή: https://www.iefimerida.gr/ygeia/nea-meleti-koinoniki-apomonosi-ypertasi-gynaikes

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες