Μελέτη για την μετάδοση στα δημοτικά σχολεία

Τα ποσοστά λοίμωξης με τον SARS-CoV-2 στα δημοτικά σχολεία ήταν χαμηλά μετά το άνοιγμα τους στη Βρετανία, τα παιδιά να είναι ασυμπτωματικά ή  να νοσούν ήπια. Ωστόσο, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων έχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης και κατ’ επέκταση μαζική εμφάνιση κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με Βρετανική μελέτη.

Την επίπτωση της λοίμωξης COVID-19 στα δημοτικά σχολεία όταν λειτούργησαν ξανά την 1η Ιουνίου 2020 για να καταμετρηθεί  η συμπτωματική και η ασυμπτωματική νόσος στους μαθητές και στο προσωπικό κατέγραψε μελέτη .

Επιδίωξη ήταν να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου και να εκτιμηθεί η διασπορά στις σχολικές μονάδες.

Ως προς την διαδικασία εξέτασης μία ομάδα που υποβαλλόταν σε εβδομαδιαίο έλεγχο με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα για πιθανή λοίμωξη, ενώ μία δεύτερη ομάδα  ελέγχθηκε για αντισώματα στην έναρξη της μελέτης, ένα μήνα μετά, το Σεπτέμβριο του 2020 και στο τέλος της μελέτης το Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020

Συνολικά, την θερινή περίοδο αξιολογήθηκαν τα στοιχεία  από 11.966 συμμετέχοντες (6727 μαθητές, 4628 μέλη του προσωπικού και 611 άλλοι) σε 131 διαφορετικά σχολεία με 40.501 ρινοφαρυγγικά τεστ.  Από τα στοιχεία αυτά προέκυψε 4,1 ανά 100.000 μαθητές συχνότητα της εβδομαδιαίας λοίμωξης SARS-CoV-2 και 12,5 ανά 100.000 στο προσωπικό.

Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά την έναρξη της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι σε 45 σχολεία91 στους 816 μαθητές και 209 στα 1381 μέλη προσωπικού, ήταν θετικοί για αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2, αντίστοιχα δεδομένα με αυτά της κοινότητας.

Οροθετικότητα:

Οι ερευνητές δεν την συνέδεσαν με την παρακολούθηση στο σχολείο κατά την περίοδο της καραντίνας (p=0.13 για τους μαθητές, p=0.2 για το προσωπικό) ή την επαφή του προσωπικού με τους μαθητές (p=0.37).

Στο τέλος του καλοκαιριού 603 (73,9%) στους 816 μαθητές και 1015 (73,5%) στα 1381 μέλη του προσωπικού βρισκόταν ακόμη υπό παρακολούθηση και πέντε άτομα, εκ των οποίων τέσσερις μαθητές έγιναν οροθετικοί. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, 55 άτομα (5,1%) που ήταν αρνητικά στην αρχή19 μαθητές και 36 μέλη του προσωπικού έγιναν οροθετικά στον έλεγχο αντισωμάτων.

Link άρθρου: https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00061-4/fulltext

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/)

Πηγή: https://virus.com.gr/sars-cov-2-meleti-gia-tin-metadosi-sta-dimotika-scholeia-sti-vretania/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες