Μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει την μετάδοση του SARS-CoV-2

Ανάχωμα αποτελεί ο εμβολιασμός στη μετάδοση του SARS-CoV-2, σύμφωνα με μελέτη που κατέδειξε ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται, μεταδίδουν τον ιό σε λιγότερα άτομα. Επίσης, οι ίδιοι είναι μεταδοτικοί για λιγότερο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη ανακοινώθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open και τα στοιχεία αυτής παρουσιάζουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Αναλυτικά, η  μελέτη διεξήχθη στη Νότια Κορέα, στην οποία ο εμβολιασμός ήταν η βασική στρατηγική για τον έλεγχο της πανδημίας covid-19. Ωστόσο, εμφανίστηκαν «διαρρήξεις» λοιμώξεων του SARS-CoV-2 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Delta (B.1.617.2) και της εξασθένησης της ανοσίας που προκαλείται από τον εμβολιασμό. Από τον Ιούλιο του 2021, η παραλλαγή Delta εμφανίστηκε στη Νότια Κορέα και γρήγορα έγινε το κυρίαρχο στέλεχος (9,9% τον Ιούνιο, 61,5% τον Ιούλιο και 94,3% τον Αύγουστο)

Ειδικότερα, η μελέτη είχε πληθυσμό 173 εργαζόμενους,  νοσηλευόμενους ή/και τους φροντιστές ή κηδεμόνες τους στον θάλαμο ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, οι οποίοι διαγνώστηκαν με Covid-19 (κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ή της διαμονής στις περιπτώσεις νοσηλευόμενου και φροντιστή ή κηδεμόνα) από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 6 Νοεμβρίου 2021. Από αυτούς οι 50 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Στόχος ήταν η σύγκριση των κλινικών χαρακτηριστικών και η παρατήρηση του ποσοστού των ατόμων που προκάλεσαν δευτερογενή λοίμωξη ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού.

Κατά την αξιολόγηση καταγράφηκε ότι ο ιός είχε μεταδοθεί από τα άτομα αυτά σε άλλους στο ίδιο νοσοκομείο σε ποσοστό 7% σε σύγκριση με 26% στην ομάδα των μη εμβολιασμένων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια ιικά φορτία στη διάγνωση.

Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε ότι  μια υποομάδα 45 ατόμων με ήπια COVID-19 που βρίσκονταν σε καραντίνα η αποβολή σωματιδίων μολυσματικού ιού  επετεύχθη στις  4 ημέρες στα 6 άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως,  ενώ στις 8 ημέρες στα 11 μερικώς εμβολιασμένα άτομα και στις 10 ημέρες στα 28 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου.

Πηγή: https://virus.com.gr/meleti-epivevaionei-oti-o-emvoliasmos-meionei-tin-metadosi-toy-sars-cov-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?Η λιποπρωτεΐνη (α) αποτελεί έναν αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακής...

Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Το λογισμικό της Corsmed συνθέτει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, χωρίς να έχει τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο άν σήμερα μπείτε σε έναν μαγνητικό τομογράφο για να απεικονίσετε...

Πνευμονική εμβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πνευμονική εμβολή παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της...

Ετικέτες