Μελέτη: Αυξημένη τροπονίνη σε αναρρώσαντες από βαριά λοίμωξη COVID-19

Μεγάλο ποσοστό ασθενών που διέφυγαν του θανάτου από σοβαρή λοίμωξη COVID-19 παρουσίασε αυξημένες τιμές τροπονίνης κατά τη νοσηλεία τους, είχαν απεικονιστικά ευρήματα ισχαιμικών ή ινωτικών αλλοιώσεων σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR).

Το  54% των ασθενών που ανέρρωσαν από σοβαρή COVID 19 λοίμωξη είχαν τα συγκεκριμένα ευρήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό European Heart Journal (DOI: 10.1093/eurheartj/ehab075). Διαβάστε εδώ

Η αύξηση των τιμών τροπονίνης στον ορό, ενός βιοδείκτη που υποδεικνύει μυοκαρδιακή βλάβη, είναι αρκετά συχνή σε ασθενείς που νοσηλεύονται με οξεία λοίμωξη COVID-19, αλλά τα αίτια αυτής της αύξησης δεν είναι  ακόμη καλά τεκμηριωμένα.Στη συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώθηκε ότι από τους  ασθενείς που έχουν αναρρώσει από σοβαρή λοίμωξη και είχαν αυξημένη τροπονίνη κατά την οξεία φάση, οι μισοί παρουσιάζουν ινωτικές βλάβες ομοιάζουσες με κυρίως περιορισμένης έκτασης μυοκαρδίτιδα ή βλάβες ισχαιμικής καρδιακής βλάβης ή συνδυασμό τους.

Στην κατεύθυνση διερεύνησης του θέματος οι ερευνητές μέσω CMR  επιχείρησαν να εξετάσουν τη μακροχρόνια σημασία της αυξημένης τροπονίνης στους ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη. Στο πλαίσιο  της εν λόγω μελέτης αξιολογήθηκαν τα στοιχεία από 148 ασθενείς με σοβαρή COVID-19 λοίμωξη και αυξημένα επίπεδα τροπονίνης κατά την εισαγωγή τους για νοσηλεία.

Για λόγους παρακολούθησης της υγείας των ασθενών και των επιπτώσεων της λοίμωξης, μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο και σε διάστημα δυο μηνών πραγματοποιήθηκε CMR.  Σημειώνεται ότι οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου 40 ατόμων με παρόμοια ηλικία, φύλλο και επίπτωση παραγόντων κινδύνου χωρίς σημεία οξείας καρδιακής βλάβης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας ήταν φυσιολογικό στο 89% των ασθενών που ανέρρωσαν από COVID-19, ποσοστό πανομοιότυπο με αυτό της ομάδας ελέγχου.
  • το 54% των COVID-19 ασθενών, όμως, παρουσίαζε παθολογικά ευρήματα στη CMR.

Εκ του αριθμού των ασθενών με τα  παθολογικά ευρήματα είχαν:

  • Οι 39 (26%) ινωτικές βλάβες ομοιάζουσες με μυοκαρδίτιδα,
  • οι 32 (22%) είχαν εικόνα εμφράκτου ή ισχαιμικής βλάβης και
  • οι υπόλοιποι 9 ασθενείς παρουσίαζαν συνδυασμό και των δύο αλλοιώσεων.

Από τους ασθενείς με ινωτικές βλάβες:

  • στο 88% δεν ήταν εκτεταμένες και δεν συσχετίζονταν με δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας ενώ
  • το 30% αυτών των ασθενών είχε ενεργό μυοκαρδίτιδα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ύψος των επιπέδων της τροπονίνης δεν συσχετίζονταν με την παρουσία μυοκαρδίτιδας. Άξιο λόγου είναι ότι από τους ασθενείς που είχαν ισχαιμικές αλλοιώσεις οι περισσότεροι δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω τα στοιχεία, λόγω της μη διενέργειας CMR κατά τη διάρκεια ή πριν την οξεία λοίμωξη, δεν είναι σαφές εάν τα παθολογικά ευρήματα στην CMR οφείλονται στην COVID-19 λοίμωξη ή εάν προϋπήρχαν.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κίμων Σταματελόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/)

Πηγή: https://virus.com.gr/meleti-ayximeni-troponini-se-anarrosantes-apo-varia-loimoxi-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες