Μείωση 35% στις επισκέψεις στα επείγοντα λόγω πανδημίας

Έχουν αποφύγει ασθενείς με προβλήματα υγείας το νοσοκομείο λόγω της πανδημίας; Μια νέα μελέτη από την Αγγλία διαπίστωσε ότι μειώθηκαν κατά 35% οι επισκέψεις στα επείγοντα στις αρχές της πανδημίας, γεγονός που μπορεί να οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους που μπορούσαν να αποφευχθούν!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Circulation. Μια ομάδα ερευνητών του University College London (UCL) εκτίμησαν την επίδραση των μειωμένων επισκέψεων ED για ύποπτες καρδιακές παθήσεις στους θανάτους από μη COVID-19 τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η ομάδα υπολόγισε ότι υπήρχαν 2.750 λιγότερες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων για ύποπτες καρδιακές παθήσεις μεταξύ 12 Μαρτίου και 15 Απριλίου στην Αγγλία – μείωση 35% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Μάλιστα, η ανάλυση έδειξε ότι ένας θάνατος θα μπορούσε να προληφθεί για κάθε 12 λιγότερες επισκέψεις για καρδιακή νόσο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι συνέβησαν έως και 232 επιπλέον θάνατοι κάθε εβδομάδα από επείγοντα καρδιακά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί κατά την αρχική φάση της πανδημίας.

Βέβαια, η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Π.χ. έλαβε υπόψη της παράγοντες, όπως  αυξημένο άγχος, που μπορεί να έχει επηρεάσει την πιθανότητα καρδιακού συμβάντος. Επίσης, δεν μπορούσαν να αποκλείσουν ότι οι θάνατοι δεν σχετίζονται με το COVID-19, δεδομένου ότι η μόλυνση αποκλείστηκε μέσω κλινικής αξιολόγησης και όχι δοκιμών.

Ωστόσο, ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Tom Lumbers ανησυχεί ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το COVID-19 οδήγησε σε πλημμελή αντιμετώπιση επειγόντων καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, συμβάλλοντας σε αύξηση της θνησιμότητας.

“Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η πανδημική ανταπόκριση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσέλευσης ανθρώπων στα τμήματα επειγόντων με υποψία καρδιακής νόσου και άλλες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, ώστε να ορίσουμε μελλοντικές στρατηγικές για τον μετριασμό τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων επιπτώσεων της πανδημίας», σημείωσε.

Πηγή: https://virus.com.gr/meiosi-35-stis-episkepseis-sta-epeigonta-logo-pandimias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Smartphones: Τελικά πόσο μας βλάπτει η ακτινοβολία που εκπέμπουν;

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους από ανθρώπους όλων των ηλικιών στις μέρες μας. Από τότε που το κινητό μπήκε στη ζωή...

Οδηγός βιοδεικτών και για τους Έλληνες ασθενείς από την ΕΛΛΟΚ

Ένας νέος οδηγός που στόχο έχει να βοηθήσει τους ασθενείς που θα λάβουν εξατομικευμένη θεραπεία να κατανοήσουν καλύτερα τους ελέγχους καρκινικών βιοδεικτών για ορθότερη...

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς

Νέες μελέτες ρίχνουν φως στη σχέση της ψυχολογικής κατάστασης ενός ατόμου και την εμφάνιση καρδιολογικών παθήσεων - Για τη μυοκαρδιοπάθεια από στρες / καταπόνηση...

Ετικέτες