Μείωση 35% στις επισκέψεις στα επείγοντα λόγω πανδημίας

Έχουν αποφύγει ασθενείς με προβλήματα υγείας το νοσοκομείο λόγω της πανδημίας; Μια νέα μελέτη από την Αγγλία διαπίστωσε ότι μειώθηκαν κατά 35% οι επισκέψεις στα επείγοντα στις αρχές της πανδημίας, γεγονός που μπορεί να οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους που μπορούσαν να αποφευχθούν!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Circulation. Μια ομάδα ερευνητών του University College London (UCL) εκτίμησαν την επίδραση των μειωμένων επισκέψεων ED για ύποπτες καρδιακές παθήσεις στους θανάτους από μη COVID-19 τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η ομάδα υπολόγισε ότι υπήρχαν 2.750 λιγότερες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων για ύποπτες καρδιακές παθήσεις μεταξύ 12 Μαρτίου και 15 Απριλίου στην Αγγλία – μείωση 35% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Μάλιστα, η ανάλυση έδειξε ότι ένας θάνατος θα μπορούσε να προληφθεί για κάθε 12 λιγότερες επισκέψεις για καρδιακή νόσο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι συνέβησαν έως και 232 επιπλέον θάνατοι κάθε εβδομάδα από επείγοντα καρδιακά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί κατά την αρχική φάση της πανδημίας.

Βέβαια, η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Π.χ. έλαβε υπόψη της παράγοντες, όπως  αυξημένο άγχος, που μπορεί να έχει επηρεάσει την πιθανότητα καρδιακού συμβάντος. Επίσης, δεν μπορούσαν να αποκλείσουν ότι οι θάνατοι δεν σχετίζονται με το COVID-19, δεδομένου ότι η μόλυνση αποκλείστηκε μέσω κλινικής αξιολόγησης και όχι δοκιμών.

Ωστόσο, ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Tom Lumbers ανησυχεί ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το COVID-19 οδήγησε σε πλημμελή αντιμετώπιση επειγόντων καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών, συμβάλλοντας σε αύξηση της θνησιμότητας.

“Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η πανδημική ανταπόκριση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσέλευσης ανθρώπων στα τμήματα επειγόντων με υποψία καρδιακής νόσου και άλλες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, ώστε να ορίσουμε μελλοντικές στρατηγικές για τον μετριασμό τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων επιπτώσεων της πανδημίας», σημείωσε.

Πηγή: https://virus.com.gr/meiosi-35-stis-episkepseis-sta-epeigonta-logo-pandimias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες