Μεικτό σύστημα στον Προσωπικό Γιατρό για να συμβληθούν ιδιώτες γιατροί

Σε μεικτό σύστημα που θα επιτρέπει να συμβληθούν ιδιώτες γιατροί με δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικά δικούς τους ασθνείς θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στο πρόγραμμα Προσωπικός Γιατρός. Εκτιμάται ότι θα προσελκυσθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι γιατροί και θα διευκολυνθούν οι πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν στο επίπεδο της Π.Φ.Υ.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε σε σχετική ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξέθεσε τους όρους που  εξετάζει για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών, στο εν λόγω πρόγραμμα,  σε σύσκεψη  πραγματοποιήθηκε του απερχόμενου Δ.Σ του ΙΣΑ, με τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και το Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας  Μ. Θεμιστοκλέους. Όρος αποτελεί η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στον προσωπικό ιατρό όλων των πολιτών. Όπως είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός πραγματοποιεί συναντήσεις με συλλόγους ιατρών εξετάζονας προτάσεις τους για να πρπσδφερθούν κίνητρα ώστε να ενταχθούν περισσότεροι ιατροί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Στόχος είναι στη τρίτη φάση να ενταχθούν ακόμη 700-800 ιατροί ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών. Με την ένταξη αυτών των ιατρών θα μπει τέλος στην πιλοτική φάση. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 4000 ιδιώτες γιατρούς συνολικά.

Με αυτό το σκεπτικό, το Υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργήσει «ένα μεικτό σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών» όπως ανακοίνωσε ο ΙΣΑ.  Τα έσοδα από την συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν θα υπόκεινται σε claw back και rebate στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών. Στο πλαίσιο της  συνάντησης αποσαφηνίστηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση. Υπενθυμίζετααι ότι «κόκκινη γραμμή» είχαν τραβήξει για το θέμα της συνταγογράφησης τόσο ο ΙΣΑ όσο και η Ένωση Παθολόγων Ελλάδος κάνοντας λόγο για αναφαίρετο και κεκτημένο δικαίωμα των ιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι στην πλήρη λειτουργία του προγράμματος θα χρειαστεί να έχουνν συμβληθεί περίπου 5 χιλιάδες γιατροί. Κατά τους δυο πρώτους μήνες ζωής του προγράμματος έχουν εγγραφεί 4,5 εκατομμύρια πολίτες σε 3.500 γιατρούς.

Την αποδοχή του αιτήματος του ΙΣΑ  τόνισε  ο Γ. Πατούλης  σε δηλώσεις του σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι έγινε αποδεκτή, η πρότασή μας,  για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου. Στόχος μας είναι το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό ώστε να το στηρίξει και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται. Δηλαδή, ένα σύστημα αξιόπιστο για τον πολίτη και αξιοπρεπές για το γιατρό. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο».

Πηγή: https://virus.com.gr/meikto-systima-ston-prosopiko-giatro-gia-na-symvlithoyn-idiotes-giatroi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Έρευνα: Αντιϋπερτασικά θέτουν υπό έλεγχο την επιθετική συμπεριφορά

Έρευνα: Αντιϋπερτασικά θέτουν υπό έλεγχο την επιθετική συμπεριφορά Σε μια σημαντική ανακάλυψη κατέληξε μια ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που...

Προχωρά ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενή-Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Ψηφιακά θα μπορούν να εκδίδουν στο εξής ιατρικές εξετάσεις και βεβαιώσεις νοσηλείας οι πολίτες μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth. Βήμα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας...

Νέα Μελέτη: Σοβαρότερη η Φλεγμονή στους Πνεύμονες σε Όσους Καπνίζουν Ηλεκτρονικά Τσιγάρα

Αυτοί που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μεγαλύτερη φλεγμονή στους πνεύμονες σε σχέση με τους μη καπνιστές, αλλά και αυτούς που καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα. Στο...

Ετικέτες