Μάσκα Ν95 και μάσκα ΚΝ95: Ομοιότητες και διαφορές

Με τις ονομασίες τους να είναι τόσο παρόμοιες, μπορεί να προκαλεί σύγχυση η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των μασκών N95 και KN95.

Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι μια μάσκα KN95 και πόσο μοιάζει, ή διαφέρει από μια μάσκα N95.

Το παρακάτω φυλλάδιο από την γνωστή εταιρεία προϊόντων φιλτραρίσματος 3Μ, παραθέτει σε έναν πίνακα τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των μασκών N95 και KN95, αλλά όλων των υπόλοιπων κατηγοριών μασκών.

Ο πίνακας είναι στην 2η σελίδα:

Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε επί της ουσίας είναι πως οι μάσκες N95 είναι το αμερικανικό πρότυπου μασκών, ενώ οι μάσκες KN95 είναι το κινεζικό πρότυπο μασκών. Εντούτοις οι προδιαγραφές και για τα δύο πρότυπα είναι σχεδόν όμοιες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ N95 και KN95

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή 3M, είναι λογικό να πούμε ότι οι μάσκες KN95 της Κίνας είναι ισοδύναμες με τις μάσκες N95 των ΗΠΑ. Τα πρότυπα μάσκας για την Ευρώπη (FFP2), την Αυστραλία (P2), την Κορέα (KMOEL) και την Ιαπωνία (DS) είναι επίσης πολύ παρόμοια.

Μάσκα N95 και μάσκα KN95: Ομοιότητες

Πολλοί χρήστες ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποσοστό των σωματιδίων που συλλαμβάνουν οι μάσκες. Σε αυτήν την παράμετρο οι μάσκες N95 και KN95 είναι ίδιες. Και οι δύο μάσκες έχουν βαθμολογηθεί ώστε να συλλαμβάνουν το 95% των μικροσκοπικών σωματιδίων (σωματίδια μεγέθους έως 0,3 micron, για την ακρίβεια).

Μάσκα N95 και μάσκα KN95: Διαφορές

Και τα δύο πρότυπα (ΗΠΑ και Κίνας) απαιτούν να ελέγχονται οι μάσκες για αποτελεσματικότητα διήθησης στην σύλληψη σωματιδίων αλατιού (NaCl). Και οι δύο μάσκες δοκιμάζονται με ταχύτητα ροής 85 L/λεπτό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ N95 και KN95.

Η ακόλουθη φωτογραφία είναι από τον ίδιο πίνακα στο παραπάνω φυλλάδιο της 3Μ, μόνο που έχουν επισημανθεί μόνο οι στήλες για τις μάσκες Ν95 και ΚΝ95:

μάσκα

Οι περισσότερες από αυτές τις διαφορές είναι μικρές και δεν επηρεάζουν τον μέσο χρήστη μάσκας. Ωστόσο, εδώ είναι οι βασικές διαφορές:

1. Για να πιστοποιηθεί ως μάσκα KN95, η κινεζική κυβέρνηση απαιτεί από τον κατασκευαστή να εκτελέσει ένα ειδικό τεστ προσαρμογής της μάσκας στο πρόσωπο ανθρώπων με διαρροή ≤ 8%. Το πρότυπο μάσκας N95 δεν απαιτεί από τους κατασκευαστές να εκτελούν δοκιμές προσαρμογής σε φυσικά πρόσωπα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα τεστ αυτά δεν είναι χρήσιμα. Πολλά νοσοκομεία και εταιρείες απαιτούν από τους εργαζομένους τους να υποβάλλονται σε τεστ προσαρμογής μασκών στο πρόσωπο. Ωστόσο, αυτές είναι απαιτήσεις των ίδιων των εταιρειών, όχι για την πιστοποίηση NIOSH των ΗΠΑ στις μάσκες.

μάσκα

2. Οι μάσκες N95 έχουν ελαφρώς αυστηρότερες απαιτήσεις όσον αφορά την πτώση πίεσης κατά την εισπνοή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπνέουν ελαφρώς περισσότερο από τις μάσκες KN95.

3. Οι μάσκες N95 έχουν επίσης ελαφρώς αυστηρότερες απαιτήσεις για την πτώση πίεσης κατά την εκπνοή, κάτι που θα βοηθήσει στην αναπνοή.

Συμπέρασμα: Διαφορά μεταξύ μάσκας N95 και μάσκας KN95

Οι N95 και KN95 έχουν και οι δύο όμοια στάνταρντ ώστε να συλλαμβάνουν το 95% των σωματιδίων. Μεταξύ των μικρών διαφορών:

  • μόνο οι μάσκες KN95 απαιτούνται για να περάσουν τα τεστ προσαρμογής
  • οι μάσκες N95 έχουν ελαφρώς ισχυρότερα πρότυπα αναπνοής

Όταν αγοράζετε μία μάσκα KN95 ή N95, σημειώστε ότι δεν είναι όλες οι μάρκες της ίδιας ποιότητας. Αν επιλέγετε αξιόπιστες μάρκες διασφαλίζετε καλύτερα ότι η μάσκα σας πληροί πραγματικά τα πρότυπα KN95 ή N95.

Για τον μέσο άνθρωπο, οι μάσκες N95 και οι μάσκες KN95 έχουν αμελητέες διαφορές. Εάν δεν είστε εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οποιαδήποτε από τις δύο μάσκες θα είναι το ίδιο για εσάς. Αλλά αν δεν μπορείτε να βρείτε κανένα από τα δύο αυτά είδη μάσκας, πρέπει να φοράτε διπλή μάσκα με μια χειρουργική μάσκα κάτω από την υφασμάτινη.

Πηγές: https://www.popularmechanics.comhttps://nypost.comhttps://smartairfilters.comhttps://multimedia.3m.com, https://www.iatropedia.gr/tips/maska-n95-kai-maska-kn95-omoiotites-kai-diafores/150601/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες