Λουκίδης: “Φόβος για τις παρενέργειες και θεωρίες συνωμοσίας “φρενάρουν” τους εμβολιασμούς στους ηλικιωμένους”

Καχυποψία και φόβος επικρατεί ανάμεσα στους ηλικιωμένους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα όχι ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά των εμβολιασμών στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, είτε είναι αρνητές του κορονοϊού και των εμβολίων, τονίζουν οι επιστήμονες.

Παρά το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα μέσα σε ένα χρόνο πανδημίας, οι ηλικιωμένοι πολίτες δεν έσπευσαν να εμβολιαστούν μαζικά, όπως θα περίμενε κανείς.

Το γεγονός επιβεβαιώνει, μιλώντας στο iatropedia.gr ο Στέλιος Λουκίδης, αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του «Αττικόν»:

“Πράγματι, τα άτομα 60 – 70 ανήκουν σε μια ηλικιακή ομάδα που χτύπησε πολύ ο κορονοϊός στο τρίτο πανδημικό κύμα. Είναι η ομάδα, που στο νοσοκομείο που είμαι, είδα τις περισσότερες διασωληνώσεις. Είναι ηλίου φαεινότερον. Έχουν αμφισβητήσεις σχετικά με την ασφάλεια. Υπάρχουν και αρνητές ανάμεσα σ’ αυτούς. Και αρνητές του εμβολιασμού και αρνητές του κορονοϊού”, σημειώνει ο επιστήμονας.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, οι νεότεροι σε ηλικία πολίτες μεταξύ 30 και 44 ετών δήλωσαν συγκινητικό “παρόν” στον εμβολιασμό, με τους 294.000 από αυτούς να έχουν κλείσει ραντεβού και τους 96.000 να έχουν εμβολιαστεί ήδη. Και μάλιστα, με το εμβόλιο που έχει “ενοχοποιηθεί” περισσότερο από άλλα για ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι νέοι συμπολίτες μας δέχθηκαν χθες τα συγχαρητήρια της πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτριας Μαρίας Θεοδωρίδου, η οποία ταυτόχρονα απηύθυνε και μια παράκληση:

“Συγχαρητήρια στη νέα γενιά που λειτούργησε με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερη ωριμότητα από την παλαιότερη γενιά. Ο καθένας από τους νέους αυτούς, τους λαμπρούς νέους, να πάρει από το χέρι έναν διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξει τον δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο. Θα είναι σημαντική η προσφορά για τον κοινό στόχο, που είναι η ελευθερία όλων μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λουκίδης: Θύματα παραπληροφόρησης οι ηλικιωμένοι για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε στην χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ανταποκρίθηκαν στους εμβολιασμούς μέχρι στιγμής, ως εξής:

  • άνω των 85 ετών: το 63% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση
  • 80-84 ετών: το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση
  • 75-79 ετών (με την μεγαλύτερη συμμετοχή): έχει εμβολιαστεί το 73%
  • 70-74 ετών: έχει εμβολιαστεί το 58%
  • 65-69 ετών: έχει εμβολιαστεί το 40%
  • 60-64 ετών: έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 53%

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, εξηγεί το φαινόμενο: “Οι 60 – 64 νομίζω ότι δεν εμβολιάστηκαν εξαιτίας του αρνητικού περιβάλλοντος που υπήρξε για το εμβόλιο της AstraZeneca. Παρ’ ότι αυτή η ηλικία δεν θα έπρεπε να έχει καθόλου. Διότι το εμβόλιο δεν είχε σε κανέναν από αυτήν την ηλικία και πάνω ανεπιθύμητες ενέργειες, πλην αυτού του πυρετού που κάνει, τον οποίο έκανα κι εγώ με το εμβόλιο της Pfizer. Για μία ημέρα είχα πυρετό και ρίγη. Και μάλιστα είναι καλό να εμφανίζει κάποιος λίγο πυρετό, γιατί σημαίνει ότι έχεις ανοσοαπόκριση”, λέει.

Τι απαντήσεις και δικαιολογίες έχει εισπράξει, όμως, ο γιατρός από όσους ηλικιωμένους δεν εμβολιάστηκαν και βρέθηκαν νοσηλευόμενοι από Covid-19 στο νοσοκομείο;

“Υπάρχουν κάποιοι που λένε “δεν πρόλαβα” ή “άκουσα τον διπλανό μου που μου είπε να μην το κάνω”. Υπάρχουν, όμως, και αρνητές μέσα σ’ αυτούς, και του εμβολιασμού και του κορονοϊού. Αυτοί που είναι νοσηλευόμενοι και θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί, σε ένα ποσοστό έχουν αρνητική στάση γενικά, και ως νοσηλευόμενοι. Δηλαδή τους ακούς και λες τώρα, να αρχίσω να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο; Λένε πράγματα που δεν μπορείς να τα βάλεις κάτω με τη λογική”, σημειώνει ο γιατρός.

Ποιες ηλικιακές ομάδες είναι σημαντικές στον εμβολιασμό

Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων θα συμβάλλει στη μείωση των θανάτων και των διασωληνώσεων, ο Καθηγητής κ. Λουκίδης εκφράζει την άποψη ότι ο εμβολιασμός των νεότερων ανθρώπων θα έχει περισσότερο θετικό αντίκτυπο στην πανδημία, σε επίπεδο συλλογικής ανοσίας:

“Για μένα είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός των 30 – 50 για δύο λόγους: Πρώτον γιατί αυτές οι ηλικίες κυκλοφορούν περισσότερο στην κοινωνία από οποιονδήποτε άλλον και δεύτερον γιατί περιποιούνται και ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να μην μπορούν να κινηθούν και δεν πήγαν να εμβολιαστούν. Δηλαδή αυτή η ομάδα είναι πολύ σημαντική. Εάν αυτή η ομάδα εμβολιαστεί και πετύχει ένα ποσοστό εμβολιασμού στο 50-60% πιστεύω ότι θα είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο”, τονίζει.

Όσο για όσους δεν εμβολιάζονται; Αυτοί θα κινδυνεύουν περισσότερο στην πορεία της πανδημίας, όπως σημειώνει ο επιστήμονας:

“Σίγουρα, αυτό το βλέπουμε από τώρα. Είναι καθημερινό κι έχει αποδειχθεί. Οι νοσήσεις πλέον οι σοβαρές, γίνονται από ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το βλέπουμε στην κλινική πράξη αυτό. Ενώ άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και ήρθαν ακόμη και σε επαφή με κρούσμα, δεν νόσησαν. Επίσης, δεν έχω δει κανέναν με διπλή δόση εμβολιασμού να νοσεί βαριά. Κανέναν!”, καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/loukidis-fovos-gia-tis-parenergeies-kai-theories-synomosias-frenaroun-tous-emvoliasmous-stous-ilikiomenous/143281/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες