Long COVID: Νέα Έρευνα Διαχωρίζει τη Νόσο σε 3 Διαφορετικούς Τύπους

Η long COVID μπορεί να διαχωριστεί σε 3 διαφορετικούς τύπους, καθένας από τους οποίους προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα, σύμφωνα με μία νέα προδημοσίευση η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα medRxiv.

Η long COVID έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια καθώς έχει συνδεθεί με ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Η ομάδα της παρούσας μελέτης προέρχεται από το King’s College του Λονδίνου και κατάφερε να διαχωρίσει τη νόσο σε 3 διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς (νευρολογικά, αναπνευστικά ή άλλα). Οι τύποι αυτοί της long COVID έχουν παρατηρηθεί αυτή τη στιγμή σε ασθενείς που νόσησαν από το αρχικό στέλεχος της πανδημίας, από το στέλεχος Άλφα, αλλά και από το στέλεχος Δέλτα.

«Από τις παρατηρήσεις της μελέτης μας είναι σαφές ότι η long COVID δεν αποτελεί μία νόσο, αλλά χωρίζεται σε 3 διαφορετικούς υποτύπους», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Αν κατανοήσουμε τα αίτια που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του κάθε τύπου, τότε θα είναι ευκολότερο να αναπτύξουμε κατάλληλες θεραπείες. Επιπλέον, από τα δεδομένα φαίνεται ότι ο γιατρός θα πρέπει να ακολουθεί μία πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στους ασθενείς με long COVID», πρόσθεσαν.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από την εφαρμογή ZOE COVID. Οι πληροφορίες της μελέτες αφορούν 1.459 εθελοντές που είχαν ακόμα συμπτώματα 84 ημέρες ή 12 εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19.

Η πλειοψηφία των ασθενών (πρώτος τύπος) είχαν διάφορα συμπτώματα από το νευρικό σύστημα, όπως για παράδειγμα αίσθημα κόπωσης, θόλωσης της σκέψης ή κεφαλαλγία. Οι περισσότεροι ασθενείς αυτού του τύπου είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Άλφα ή το στέλεχος Δέλτα της πανδημίας.

Οι ασθενείς στο δεύτερο τύπο της long COVID είχαν συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως στηθάγχη και σοβαρή δύσπνοια, τα οποία παραπέμπουν σε βλάβες του πνεύμονα. Οι περισσότεροι ασθενείς αυτής της ομάδας είχαν νοσήσει από το αρχικό στέλεχος της πανδημίας, σε μία περίοδο όπου δεν υπήρχαν ακόμα εμβόλια για την COVID-19.

Στον τρίτο τύπο της long COVID ήταν οι ασθενείς που παρουσίαζαν διάφορα συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, μυαλγίες και δερματικές αλλοιώσεις. Η ομάδα αυτή είχε τα σοβαρότερα συμπτώματα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Και στους 3 υποτύπους της long COVID τα συμπτώματα ήταν παρόμοια στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, από τα δεδομένα ήταν επίσης εμφανές ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID συνολικά.

Αν και όλοι οι παραπάνω τύποι της long COVID παρατηρήθηκαν σε όλα τα στελέχη, ορισμένα συμπτώματα διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με το στέλεχος. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα της long COVID στο γαστρεντερικό σύμπτωμα ήταν διαφορετικά σε κάθε φάση της πανδημίας, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με διάφορους παράγοντες, όπως οι θεραπείες που χορηγήθηκαν στους ασθενείς κατά την οξεία λοίμωξη.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/long-covid-nea-erevna-diachorizei-ti-noso-se-3-diaforetikous-typous/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Rosenbaum Syndrome

Ασθενής 80 ετών, με ατομικό αναμνηστικό καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, μόνιμη κολπική μαρμαρυγή(ΚΜ) και CABG  προ 10ετίας προσέρχεται λόγω επεισοδίων προσυγκοπής(ζάλης) και...

Διάρκεια τριπλής αντιθρομβωτικής αγωγής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και πρόσφατη αγγειοπλαστική. Το μeγάλο debate

Σε μία ενδιαφέρουσα «σύγκρουση» απόψεων σχετικά με τη διάρκεια της τριπλής αντιθρομβωτικής αγωγής σε ασθενείς με ΚΜ και πρόσφατη αγγειοπλαστική μας παρασύρει το τελευταίο...

Οι καπνιστές τσιγάρων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για 56 διαφορετικές ασθένειες!

Μια νέα μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο 56 διαφορετικών ασθενειών. Όπως θα περίμενε κανείς, αρκετοί τύποι καρκίνου υπάρχουν στην...

Ετικέτες