Life’s Simple 7: Τι γνωρίζουμε?

Αυτοί οι 7 παράγοντες καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας είναι γνωστοί ως Life’s Simple 7.

Πρόσφατη έρευνα που παρακολούθησε γυναίκες συμμετέχουσες για δύο δεκαετίες διαπίστωσε ότι 7 υγιεινές συνήθειες και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να παίζουν ρόλο στην μείωση του κινδύνου για καρδιακά και άνοια.

Οι 7 παράγοντες καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας, γνωστοί ως Life’s Simple 7 της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς, είναι:

  1. το να είσαι δραστήριος
  2. να τρως καλύτερα
  3. να διατηρείς ένα υγιές βάρος
  4. να μην καπνίζεις
  5. να διατηρείς μια υγιή αρτηριακή πίεση
  6. να είσαι εντός ορίων χοληστερόλης
  7. να έχεις χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

“Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι η άνοια μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν από τη διάγνωση, είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για το πώς οι συνήθειές μας στην μέση ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία”, δήλωσε η Pamela Rist του νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. “Τα καλά νέα είναι ότι η υιοθέτηση υγιεινών επιλογών στον τρόπο ζωής στην μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.

Πώς έγινε η έρευνα

Στην μελέτη συμμετείχαν 13.720 συμμετέχουσες με μέση ηλικία τα 54 έτη στην αρχή της 20ετούς παρακολούθησης.

Στο τέλος αυτής της παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1.771 συμμετέχουσες (το 13% επί του συνόλου) εμφάνισαν άνοια.

Για καθέναν από τους 7 παράγοντες υγείας, οι συμμετέχουσες έλαβαν βαθμολογία μηδέν για την κακή ή ενδιάμεση υγεία και έναν βαθμό για την ιδανική υγεία. Η μέγιστη εφικτή τελική βαθμολογία ήταν, βέβαια, το 7. Η μέση βαθμολογία βρέθηκε ότι ήταν 4,3 στην αρχή της μελέτης και 4,2 για 10 χρόνια αργότερα.

Αφότου ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία και η εκπαίδευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στη βαθμολογία, ο κίνδυνος άνοιας μειώθηκε κατά 6%.

“Είναι ενθαρρυντικό να ξέρουμε ότι με την λήψη μέτρων υγιεινής ζωής, όπως η άσκηση για μισή ώρα την ημέρα και το μένουμε εντός ορίων αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας”, σχολίασε η Rist.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξετάσουν το πώς κάποιες αλλαγές σε παράγοντες ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, επηρέασαν τον κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.

Πηγή: https://scitechdaily.com, https://www.iatropedia.gr/tips/oi-7-ygieines-synitheies-pou-meionoun-ton-kindyno-gia-kardiaka-kai-anoia/165648/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες