Κρυολογήματα του Καλοκαιριού: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει το κοινό κρυολόγημα με τους ψυχρότερους μήνες του έτους, ωστόσο στην πραγματικότητα, συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή, ο πονόλαιμος και ο πυρετός μπορεί να εμφανιστούν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Τα κρυολογήματα του καλοκαιριού είναι όμως παρόμοια με αυτά του χειμώνα; Ποια παθογόνα ενοχοποιούνται για τη νόσο σε κάθε εποχή; Στο παρόν άρθρο θα απαντήσουμε τα συχνότερα ερωτήματα σχετικά με τα κρυολογήματα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορεί να Νοσήσουμε από Κρυολόγημα το Καλοκαίρι;

Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως για παράδειγμα η ρινική καταρροή, ο κνησμός στους οφθαλμούς, ο βήχας, το άλγος και ο χαμηλός πυρετός, μπορεί να αποδίδονται σε εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς.

Σήμερα, περισσότεροι από 200 ιοί έχουν συνδεθεί με το κοινό κρυολόγημα, ωστόσο ορισμένοι από αυτούς κυκλοφορούν μόνο τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την επιβίωση των ιών αυτών στις επιφάνειες.

Τα κρυολογήματα του καλοκαιριού αποδίδονται συνήθως σε παθογόνα όπως οι εντεροϊοί και οι αδενοϊοί, τα οποία επιβιώνουν ευκολότερα στις υψηλές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, το χειμώνα, τα περισσότερα περιστατικά κρυολογήματος συνδέονται με παθογόνα όπως οι ρινοϊοί που δεν έχουν μεγάλη ανοχή στη ζέστη.

Καθώς το καλοκαίρι περνάμε περισσότερο χρόνο στον ήλιο, η πιθανότητα μόλυνσης με διάφορα παθογόνα μειώνεται καθώς τα τελευταία μεταδίδονται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να μολυνθούμε με κάποιον ιό το καλοκαίρι καθώς και πάλι θα έρθουμε σε επαφή με πιθανούς φορείς.

Πώς Αντιμετωπίζονται τα Κρυολογήματα το Καλοκαίρι;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα τα παθογόνα που προκαλούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω σταγονιδίων από το βήχα ή το φτέρνισμα.

Οι συνήθεις κανόνες πρόληψης από τα παθογόνα που ισχύουν το χειμώνα, ισχύουν και το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό ή πριν από τη χρήση φακών επαφής.

Ο επαρκής ύπνος και η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να σας προστατεύσουν από τα κρυολογήματα.

Αν τελικά μολυνθείτε από έναν ιό του κοινού κρυολογήματος το καλοκαίρι η θεραπεία είναι παρόμοια με αυτή που θα κάνατε για ένα κρυολόγημα το χειμώνα. Συγκεκριμένα, μείνετε στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας και πίνετε αρκετά υγρά. Σε καμία περίπτωση μην πάρετε αντιβιοτικά, καθώς τα τελευταία δεν προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων.

Αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να σας βοηθήσουν να περιορίσετε το άλγος και τον πυρετό κατά την ανάρρωσή σας.

Επιμέλεια: Αθηνά Σούρδη MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/loimoxeis/kryologimata-tou-kalokairiou-osa-prepei-na-gnorizete/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες