Κορονοϊός: Ποσοστό νοσηλειών και κίνδυνος θανάτου σε εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες

Περιορισμένα δεδομένα έχουν δημοσιευθεί για λοιμώξεις COVID-19 που έχουν διαφύγει της ανοσίας των εμβολίων («breakthrough λοιμώξεις»), νοσηλείες και θανάτους σε ασθενείς με κακοήθειες στις ΗΠΑ.

Στα πλαίσια αυτά σχεδιάστηκε μία αναδρομική μελέτη κοόρτης από ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών που είχαν λάβει δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου την περίοδο Δεκέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021 και δεν είχαν ιστορικό προηγούμενης νόσησης.

Στην μελέτη αυτή εκτιμήθηκε ο κίνδυνος για λοίμωξη  “breakthrough” σε ασθενείς με κακοήθειες έναντι ατόμων χωρίς κακοήθειες, και ο κίνδυνος νοσηλείας και θνητότητας σε όσους είχαν μία breakthrough λοίμωξη έναντι σε όσους δεν νόσησαν.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό JAMA Oncology.

Ανάμεσα στους 45253 εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες (μέση ηλικία τα 68,7 έτη) που μελετήθηκαν, το  53,5% ήταν γυναίκες και το 74,1% λευκοί. Οι λοιμώξεις COVID-19 breakthrough αυξήθηκαν στην περίοδο παρακολούθησης και έφτασαν τις  52,1 νέες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα.

Σε σχέση με 4,9% που ήταν ο κίνδυνος για τον πληθυσμό χωρίς κακοήθειες, ο αθροιστικός κίνδυνος για τις λοιμώξεις COVID-19 σε όλες τις κακοήθειες ήταν 13,6%, με υψηλότερο κίνδυνο για:

  • τον καρκίνο παγκρέατος (24,7%)
  • τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (22,8%)
  • τον καρκίνο πνεύμονα (20,4%)
  • τον καρκίνο παχέος εντέρου (17,5%)

και μικρότερο κίνδυνο για:

  • τον καρκίνο θυρεοειδούς (10,3%)
  • τον καρκίνο του ενδομητρίου (11,9%)
  • τον καρκίνο του μαστού (11,9%)

Ανάμεσα στους ασθενείς με κακοήθειες ο συνολικός κίνδυνος νοσηλείας και θνητότητας σε όσους νόσησαν με COVID-19 ήταν 31,6% και 3,9% αντίστοιχα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε ογκολογικούς αρρώστους που δεν νόσησαν ήταν 6,7% και 1,3%.

Συμπερασματικά, στην μελέτη αυτή φάνηκε αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη COVID-19 ακόμη και στους εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες, ειδικά σε όσους λάμβαναν ενεργό θεραπεία, κάτι που συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-pososto-nosileion-kai-kindynos-thanatou-se-emvoliasmenous-astheneis-me-kakoitheies/154195/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες