Κορωνοϊός: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από τη νοσηλεία όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό

Τι αποκαλύπτει ανά πάθηση μια νέα μελέτη. Ποιοι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς αποκομίζουν τη μεγαλύτερη προστασία από τον εμβολιασμό και ποιοι την μικρότερη. Τι μπορούν να κάνουν.

Οι σχεδόν 40.000 από τους εθελοντές της μελέτης ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν 10.564 (ποσοστό 53%) από τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Τα εμβόλια που είχαν κάνει ήταν αυτά των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Δύο δόσεις από οποιοδήποτε από τα δύο εμβόλια διαπιστώθηκε ότι μείωναν κατά 77% τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Η προστασία αυτή είναι σημαντική, αναφέρουν επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Ωστόσο στους ασθενείς με υγιές ανοσοποιητικό, η αντίστοιχη προστασία ήταν 90%.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το εμβόλιο της Moderna παρείχε περισσότερη προστασία στους ανοσοκατεσταλμένους, απ’ ό,τι εκείνο της Pfizer.

Η προστασία ανά πάθηση

Επιπλέον, ορισμένες υποομάδες των ασθενών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, είχαν πιο αδύναμη ανοσοποιητική αντίδραση στα εμβόλια απ’ όση οι υπόλοιποι ασθενείς. Αυτό ίσχυε κυρίως για τους ασθενείς που είχαν κάνει μεταμόσχευση οργάνου ή βλαστοκυττάρων. Οι ασθενείς αυτοί λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, για να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το μόσχευμα.

Ειδικότερα, από τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό της νέας μελέτης:

  • Οι 8.887 (το 44%) έπασχαν από καρκίνο κάποιου συμπαγούς οργάνου (π.χ. καρκίνο του πνεύμονα)
  • Οι 2.790 (το 14%) έπασχαν από αιματολογική κακοήθεια (π.χ. λευχαιμία)
  • Οι 5.024 (το 25%) από ρευματική ή φλεγμονώδη νόσο
  • Οι 6.380 (το 32%) από κάποια άλλη ανοσοανεπάρκεια
  • Οι 1.416 (το 7%) είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου ή βλαστικών κυττάρων

Πολλοί ασθενείς έπασχαν από περισσότερες από μία καταστάσεις που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η προστασία που παρείχαν τα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός σε αυτούς τους ασθενείς ήταν:

  • 81% σε όσους έπασχαν από ρευματική ή φλεγμονώδη νόσο
  • 79% σε όσους έπασχαν από καρκίνο συμπαγούς οργάνου
  • 74% σε όσους έπασχαν από αιματολογική κακοήθεια
  • 73% σε όσους έπασχαν από άλλη ανοσοανεπάρκεια
  • 59% σε όσους είχαν κάνει μεταμόσχευση

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) που εκδίδουν τα CDC.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-poso-prostatevoun-ta-emvolia-apo-ti-nosileia-osous-echoun-adynamo-anosopoiitiko/148796/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΛΟΓΩ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ COVID-19, EΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 30η Ιουνίου έτους 2023».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ Σχετική η με αρ.πρ.ΔΑ2Γ/Φ108/168/28.12.2022 προγενέστερη  Σας ενημερώνουμε για τη δημοσίευση του Νόμου ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.5034/2023 (ΦΕΚ 69/Α΄/18.3.2023), με τον οποίο προβλέπονται τα κάτωθι: ΄Αρθρο 88 παρ.8. Η...

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει Τι αλλάζει άμεσα στη νοσηλεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία Αλλαγές προωθεί η...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.03.2023 – Οξεία κολπική μαρμαρυγή

Το επιτελικό κράτος αφού διαπίστωσε ότι με τα καλάθια του νοικοκυριού οι Ελληνες πάχυναν(κυρίως απο τα μακαρόνια Νο 16) τώρα τους φροντίζει με δωρεάν...

Ετικέτες