Κορωνοϊός: Ποιες αλλαγές φέρνει στις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων και στις εφημερίες των νοσοκομείων

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει τη δυνατότητα σε 600 ιδιώτες γιατρούς υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να απασχολούνται ή και να κάνουν εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία.
Τις κατ´ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και την παρακολούθηση εξ αποστάσεως των ασθενών θεσμοθέτησε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας. Παράλληλα, συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει τη δυνατότητα σε 600 ιδιώτες γιατρούς υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να απασχολούνται ή και να κάνουν εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία τους επόμενους τέσσερις μήνες, κρίσιμους και για τις ανάγκες λόγω κορωνοϊού και λόγω τουρισμού. 
Ειδικότερα, και όπως προβλέπεται στον νόμο 4690/2020 που δημοσιεύτηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ και οι οικογενειακοί ιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μπορούν να πραγματοποιούν κατ´ οίκον επισκέψεις ή να παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως παρακολούθησης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού. 
Το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί να γίνεται με αυτούς τους δύο τρόπους η παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ορίζεται πως δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες, αρχής γενομένης από σήμερα. Συνεπώς οι νέοι τρόποι της ιατρικής επίσκεψης θα ισχύουν μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο για τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού. 
Οι πολίτες θα λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας δωρεάν και οι γιατροί θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις κατ’ οίκον επισκέψεις με 30 ευρώ ανά επίσκεψη και για την εξ ‘ αποστάσεως παρακολούθηση με το ποσό των 10 ευρώ ανά συνεδρία. Δικαιολογείται στους γιατρούς το ποσό των 120 Ευρω για τις κατ´ οίκον επισκέψεις ανά ασθενή και των 80 ευρώ επίσης ανά ασθενή για τις συνεδρίες έξω αποστάσεως, αλλά μέσα στο διάστημα των 14 ημερών που διαρκεί η λοίμωξη Covid -19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Ιδιώτες γιατροί στις εφημερίες 
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ίδιου νόμου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω της διασποράς του Sars-CoV-2 όλα τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς, οκτώ ειδικοτήτων γενικά για την κάλυψη των αναγκών τους ή ειδικά για τις ανάγκες των εφημεριών τους, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. 
Οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους 600 στο σύνολο και η κατανομή τους θα γίνει στα νοσοκομεία ανά Υγειονομική Περιφέρεια από τον υπουργό Υγείας. Οι γιατροί που θα μπορούν να απασχολούνται κατ´ αυτόν τον τρόπο θα είναι παθολόγοι, γενικοί γιατροί, ωτορινολαρυγγολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι και γιατροί με εξειδίκευση στη ΜΕΘ.
Η αμοιβή τους καθορίζεται στα 2.000 ευρώ τον μήνα και θα καταβάλλεται με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η δε συνεργασία τους με το νοσοκομείο θα μπορεί να διαρκεί έως δύο μήνες, με δυνατότητα παράτασης για δύο ακόμη μήνες. 
Επίσης, ιδιώτες γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και μόνο κατά την εφημερία των νοσοκομείων του ΕΣΥ με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για το ίδιο χρονικό διάστημα, με την αμοιβή τους να αντιστοιχεί σε αυτή του Επιμελητή Β´.
Μάλιστα, σε περίπτωση που οι γιατροί συμμετέχουν σε διαδικασία επιλογής πλήρωσης θέσεων γιατρών ΕΣΥ, το διάστημα της απασχόλησης τους στα δημόσια νοσοκομεία με μπλοκάκι θα τους δίνει μόρια όπως μοριοδοτούνται και οι επικουρικοί γιατροί σε άγονες, νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές.
Τέλος, το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να απαλλαγούν από την υποχρέωση για αγροτικό, ώστε να γίνεται πιο γρήγορη απορρόφησή τους στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με σχετική ρύθμιση, όσοι γιατροί εισήχθησαν σε ιατρικές σχολές μέχρι και το 2005-2006 και “χρωστάνε” την υπηρεσία υπαίθρου μπορούν πλέον να δρομολογήσουν τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες πλήρωσης για θέσεις στο ΕΣΥ χωρίς την εκκρεμότητα του αγροτικού, που τυχόν κουβαλούσαν.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα 

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/06/blog-post_99.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Εμβολίων της COVID-19: Μπορεί να Αποδίδονται στο Φαινόμενο Nocebo;

Οι αρνητικές ιδέες και προκαταλήψεις για τα εμβόλια της COVID-19 συνδέθηκαν ισχυρά με την πιθανότητα του εμβολιασμένου ατόμου να παρουσιάσει τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες...

Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα και πώς επηρεάζουν τον χώρο της Υγείας

Παρόλο που κυκλοφορούν αρκετά χρόνια, τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν «άγνωστα» στο κοινό. Πλέον, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, που...

Τα «εργαλεία» που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Εκπαίδευση, έρευνα και στοχευμένες πολιτικές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που εγγυάται τη δημιουργία μιας smoke-free κοινωνίας, στα πρότυπα χωρών όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία...

Ετικέτες