Κορωνοϊός – Omicron: Το φθηνό τεστ που ανιχνεύει τη μετάλλαξη σε 30 λεπτά

Ένα γρήγορο, απλό και φθηνό διαγνωστικό τεστ όχι μόνο ανιχνεύει τον κορωνοϊό αλλά διακρίνει και τη μετάλλαξη Omicron – Πότε θα είναι διαθέσιμο

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανέπτυξαν ένα νέο διαγνωστικό τεστ για τη λοίμωξη Covid-19 που συνδυάζει την ταχύτητα των self και rapid test με την ακρίβειατων PCR (μοριακών) test.

Το Harmony COVID-19 τεστ, όπως το PCR ανιχνεύει γενετικό υλικό του κορωνοϊού SARS-CoV-2 αλλά εν αντιθέσει με τον χρόνο (έως και 24 ώρες) που απαιτείται για την έκδοση του αποτελέσματος, το νέο διαγνωστικό εργαλείο δεν χρειάζεται περισσότερα από 30 λεπτά και μάλιστα με υψηλή ακρίβεια.

«Σχεδιάσαμε ένα τεστ με χαμηλό κόστος και απλό στην πράξη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, οπουδήποτε», εξηγεί ο Barry Lutz αναπληρωτής καθηγητής Βιο-Μηχανικής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ακριβείας “Brotman Baty”.

Σε σχετικό άρθρο που δημοσίευσε στο Science Advances περιγράφει το Harmony COVID-19 test ως ένα απλό στη χρήση τεστ που χρησιμοποιεί τη διαγνωστική μέθοδο των PCR για να ανιχνεύσει το γονιδίωμα του κορωνοϊού σε λίγο ρινικό επίχρισμα που λαμβάνεται με τον ειδικό στυλεό χάρη σε έναν χαμηλού κόστους ανιχνευτή που ανέπτυξαν οι συνεργάτες του. Εν συνεχεία ένα απλό smartphone χρησιμοποιεί ειδικό λογισμό για την έκδοση του αποτελέσματος. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ανιχνευτής μπορεί να αναλύσει έως και τέσσερα δείγματα ταυτόχρονα, ενώ το Kit είναι τόσο μικρό που χωρά στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή σε μια μεγάλη γυναικεία τσάντα.

Η ακρίβεια του τεστ 

Η ακρίβεια το αποτελέσματος του τεστ που είναι και το μεγάλο «στοίχημα» φαίνεται επίσης να είναι υψηλή. Πολλά self και rapid tests ανιχνεύουν μεν πρωτεΐνες του κορωνοϊού – αλλά όχι το γενετικό υλικό του- σε ποσοστό 80-85% ακριβείας, που είναι πολύ χαμηλότερο στην περίπτωση του στελέχους Omicron λόγω των πολλών μεταλλάξεων που ενσωματώνει. Τα μοριακά τεστ (PCR) έχουν ποσοστό ακριβείας 95% ή και υψηλότερο αλλά απαιτούν υψηλού κόστους εργαστηριακό εξοπλισμό και φυσικά πολύωρη αναμονή για την ολοκλήρωση της αναλυτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, το τεστ Harmony έχει ποσοστό ακριβείας 97% καθώς ανιχνεύει τρεις διαφορετικές περιοχές του γονιδιώματος του κορωνοϊού. Κι αν ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού έχει πολλές μεταλλάξεις σε μια περιοχή, το νέο διαγνωστικό τεστ εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό στις άλλες δύο. Μπορεί, για παράδειγμα, να ανιχνεύσει την Omicron που έχει δεκάδες μεταλλάξεις στην περιοχή του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα S.

Κι ενώ τα μοριακά τεστ έχουν εξαιρετική ακρίβεια, έχουν κι έναν περιορισμό: χρειάζονται δεκάδες κύκλους θέρμανσης και ψύξης για να ανιχνεύσουν το γενετικό υλικό σε ένα δείγμα. Το τεστ Harmony COVID-19 παρακάμπτει αυτή τη διαδικασία χάρη στην μέθοδο RT-LAMP.

«Το τεστ βασίζεται σε μια σταθερή θερμοκρασία ελαχιστοποιώντας τον χρόνο θέρμανσης και ψύξης και καταλήγει σε αποτέλεσμα σε 30 λεπτά», εξηγεί ο Lutz.

Ο Αμερικανός ερευνητής ελπίζει το νέο τεστ να διατεθεί άμεσα σε υγειονομικές δομές και έπειτα, σε σχολεία, χώρους εργασίας και φυσικά κατ’ οίκον.

Πηγή: https://ygeiamou.gr/επιστημονικές-εξελίξεις/260713/koronoios-omicron-to-fthino-test-pou-anichnevi-ti-metallaxi-se-30-lepta/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες