Κορωνοιος:Διατροφικές συνήθειες που θωρακίζουν την άμυνα

Η μάσκα προσώπου, η τήρηση των αποστάσεων και το καλό πλύσιμο των χεριών δεν είναι τα μόνα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από την Covid-19. Υπάρχει ένα ακόμη καίριο μέτρο προστασίας. Δείτε ποιο είναι αυτό

Η υγιεινή διατροφή είναι ουσιαστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε το σώμα να είναι λιγότερο ευάλωτο στις λοιμώξεις , συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού υποστηρίζει η κλινική διαιτολόγος Carlin Rafie καθηγήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.


H καθηγήτρια Rafie φυσικά και δεν αποκλείει το γεγονός να ακολουθεί κάποιος την ιδανική διατροφή και πάλι να αρρωστήσει με Covid-19 . «Μπορεί να τρέφεσαι εξαιρετικά καλά και να έχεις μια υγιεινή διατροφή και να αρρωστήσεις. Αυτό για το οποίο συζητάμε είναι η λήψη μέτρων προστασίας στο μέγιστο βαθμό που μπορεί ο καθένας, ώστε να έχει ο οργανισμός τα καλύτερα εφόδια να καταπολεμήσει την Covid-19. Η διατροφή ανήκει σε αυτά τα μέτρα».

Σύμφωνα με την ειδικό το μήνυμα που θα έπρεπε να σταλεί προς το κοινό είναι η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και η καλή διατροφή για την θωράκιση της υγείας. Οι οδηγίες που δίνει η ειδικός για να το επιτύχουμε συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Τρώμε 5-9 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Η υψηλή πρόσληψη αυτών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων νόσων και χαμηλότερα ποσοστά λοίμωξης σύμφωνα με την Carlin Rafie.
  • Καταναλώνουμε δημητριακά ολικής άλεσης και φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D τους χειμωνιάτικους μήνες.
  • Τρώμε ψάρι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα και μειώνουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
  • Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη των απαιτούμενων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων, κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. «Συγκεκριμένα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β6, το φυλλικό οξύ και η Β12 παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος» λέει η καθηγήτρια Rafie.
  • Ιδιαίτερη επισήμανση κάνει η ειδικός και για την βιταμίνη  C, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσληψή της κατά τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων μειώνει την βαρύτητα και την διάρκεια της ασθένειας. Συνιστάται ωστόσο  προσοχή σε ό,τι αφορά την υπερπρόσληψη συμπληρωμάτων γι’ αυτό και καλό είναι να ζητηθεί η συμβουλή ενός γιατρού.
  • Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με γιαούρτι και προϊόντα ζύμωσης που τροφοδοτούν το πεπτικό σύστημα με καλά  βακτήρια. Εκτιμάται ότι το 70-80% του ανοσοποιητικού συστήματος σχετίζεται με το γαστρεντερικό σύστημα.

Η καθηγήτρια διατροφής τονίζει ακόμη τη σημασία της συστηματικής άσκησης και της εκτόνωσης από το στρες που επίσης συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: https://ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/170641/koronoios-okto-kinisis-sos-pou-thorakizoun-tin-amina/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Παθήσεις και ανευρύσματα αορτής: Εξελιγμένες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης που θωρακίζουν την καρδιά

Τις νέες μεθόδους στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της αορτής,ιδιαίτερα των ανευρυσμάτων, αναλύει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής...

Σύμβαση ΟΔΙΠΥ για το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί το πρόγραμμα «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ)από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.ΠΥ. ΑΕ). Σύμβαση υπογράφτηκε για την...

Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Τι ζήτησαν στη συνάντησή τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Την 19η Φεβρουαρίου 2024 έγινε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συναντήθηκαν, χθες...

Ετικέτες