Κορωνοϊός-Νέες οδηγίες από CDC

Το CDC στις ΗΠΑ εξέδωσε μια νέα σειρά συστάσεων λαμβάνοντας υπόψη  τη σχέση μολύνσεων/νοσηλειών. Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών θα μπορεί να εγκαταλείψει την μάσκα.  

Εκτιμάται ότι ο 70% των Αμερικανών  δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν τη μάσκας, ούτε να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις ή να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους. Οι νέες οδηγίες δεν βασίζονται πλέον μόνο στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων σε μια κοινότητα, αλλά αξιολογούνται τρεις παράμετροι:

1) νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με COVID-19 την προηγούμενη εβδομάδα,

2) ποσοστό νοσοκομειακών κλινών που καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19,

3) νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 άτομα την προηγούμενη εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για τους κατοίκους μιας περιοχής εάν είναι χαμηλός, μέτριος ή υψηλός.

Κατόπιν των οδηγιών το CDC μόνο οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να απαιτούν από όλους να φορούν μάσκα. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν μάσκα σε σχολεία μόνο υψηλού κινδύνου.

Το πανδημικό κύμα υποχωρεί στις ΗΠΑ, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων έχουν  συρρικνωθεί και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί κατακόρυφα.  Υπολογίζεται ότι 58.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με COVID-19, ποσοστό μειωμένο κατά 44% περίπου τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Οι ειδικοί θεωρούν πως δεν είναι ανάγκη η χώρα να  βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ήδη αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ έχον άρει κάποιους  περιορισμούς , όπως η  χρήση μάσκας και  χαρακτηριστικά στο Νιου Τζέρσεϊ ακόμη και στα σχολεία. Άλλες πολιτείες ετοιμάζονται να τις καταργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους τις επόμενες εβδομάδες. Η επίσημη σύσταση από το CDC προβλέπεται ότι θα επηρεάσει και πολιτείες που ήταν πιο διστακτικές. Κατά τα νέα κριτήρια, λιγότεροι από 30% των Αμερικανών πολιτών ζει σε περιοχές με υψηλό επίπεδο κινδύνου.

Ωστόσο, υφίσταται η δυνατότητα για επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής εάν ανακάμψει το πανδημικό κύμα. Βέβαια, οι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της ηλικίας, της κατάστασης υγείας ή του επαγγέλματός τους μπορούν να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου στην κοινότητά τους.

Επιμέλεια: Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/nees-odigies-toy-cdc-to-70-ton-amerikanon-mporoyn-na-vgaloyn-ti-maska/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για περίπου 50.000 απογευματινά χειρουργεία που θα προσφερθούν δωρεάν σε πολίτες οι οποίοι περιμένουν πάνω από...

Μεγάλος ασθενής τα νοσοκομεία της Ευρώπης

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν τα συστήματα Υγείας στη Γηραιά Ήπειρο λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές - Τα σημάδια της φθοράς και η...

Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία

Τι αναφέρει η τελευταία ενημέρωση του ΣΕΒ και πως μπορεί να επιτευχθεί η ψηφιακή ωριμότητα. Οι συνεχείς βελτιώσεις  της τελευταίας 5ετίας φέρνουν την οικονομία, την...

Ετικέτες