Κορωνοϊός: Μην περιμένετε τα εμβόλια για την Όμικρον, αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λένε τρεις ειδικοί

Τι είναι γνωστό για τα υπάρχοντα και για τα μελλοντικά εμβόλια για την COVID-19, σύμφωνα με τρεις καθηγητές από τις ΗΠΑ. Γιατί δεν πρέπει να περιμένουν το φθινόπωρο, όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας και οι ηλικιωμένοι.  

Όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά αν τους μολύνει ο κορωνοϊός και δεν έχουν κάνει ακόμα την τέταρτη δόση από τα εμβόλια, δεν πρέπει να περιμένουν έως το φθινόπωρο που θα βγει η νέα γενιά τους, προειδοποιούν τρεις ειδικοί.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξαπλώνεται ραγδαία η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Μολονότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν στοχεύουν ειδικά αυτή ή άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, εξακολουθούν να παρέχουν υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής COVID-19.

Επιπλέον, ο κορωνοϊός εξελίσσεται ασταμάτητα. Ουδείς γνωρίζει λοιπόν εάν το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα θα επικρατούν αυτές οι υποπαραλλαγές ή άλλες, λένε οι επιστήμονες στο Reuters.

«Αν χρειάζεστε αναμνηστική δόση των εμβολίων, να την κάνετε τώρα», συνιστά ο Dr. John Moore, καθηγητής Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη.

Φθίνει η προστασία

Καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, οι κυβερνήσεις παραγγέλνουν στις φαρμακευτικές εταιρείες την επόμενη γενιά εμβολίων, που θα στοχεύει το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και κάποια υποπαραλλαγή της Όμικρον.

Οι ΗΠΑ λ.χ. έχουν ζητήσει εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές Β BA.4 και BA.5. Αντίστοιχα, η  Ευρώπη έχει ζητήσει εμβόλια γενικά για την Όμικρον, αναφέρει το Reuters.

Ο στόχος είναι να ταιριάζουν τα εμβόλια όσο το δυνατόν περισσότερο με την παραλλαγή που θα κυκλοφορεί τότε.

Οι γιατροί, όμως, αντιτείνουν ότι το τρέχον κύμα έχει τεράστια μεταδοτικότητα και φθίνει η προστασία από τα εμβόλια που κάναμε τον περασμένο χειμώνα. Επομένως, η καλύτερη λύση για όσους κινδυνεύουν είναι να κάνουν τώρα την δεύτερη αναμνηστική (ή τέταρτη, συνολικά) δόση.

Υπολογίζεται ότι την δόση αυτή έχει κάνει ποσοστό κάτω από το 30% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω με παράγοντες κινδύνου. Και πολλοί αναφέρουν πως περιμένουν να βγει η νέα γενιά εμβολίων.

Δεν είναι η «χρυσή λύση»

Ο Dr. Moore αναφέρει ότι τα δεδομένα που έχει δει έως στιγμής, δείχνουν πως δεν είναι θαυματουργά τα εμβόλια για την υποπαραλλαγή Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να τα θεωρεί ως τη χρυσή λύση που θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας. Τα πρόσθετα οφέλη τους σε σύγκριση με τα εμβόλια που ήδη υπάρχουν, είναι μικρά», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο Dr. Eric Topol, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και διευθυντής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, στην Καλιφόρνια, επισημαίνει ότι η τέταρτη δόση παρέχει όφελος στην επιβίωση, σε σύγκριση με την τρίτη. Και προσθέτει πως αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε πέντε διαφορετικές μελέτες.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι περιμένουν, παρότι έχουμε πολύ καλές αποδείξεις για τα οφέλη των υπαρχόντων εμβολίων», τονίζει.

Μαζί του συμφωνεί ο Dr. Robert Wachter, καθηγητής Νοσοκομειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. «Τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως όσο περισσότερος καιρός περνά από την τελευταία αναμνηστική δόση, τόσο μικρότερη προστασία από τη σοβαρή νόσο έχουν οι ασθενείς», λέει. «Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία γύρω μας και είναι πάρα πολύ επικίνδυνος».

Επικρατεί η υποπαραλλαγή ΒΑ.5

Το τρέχον, έκτο κύμα της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, άγεται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5. Στις ΗΠΑ, η υποπαραλλαγή αυτή ευθύνεται ήδη για το 82% των νέων κρουσμάτων. Στη χώρα μας ευθύνεται ήδη για το 61%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν αν τους επόμενους δύο μήνες θα είναι έτοιμα αρκετά νέα εμβόλια, ώστε να καλυφθούν αμέσως από τον Οκτώβριο όλοι όσοι τα χρειάζονται. Το πιθανότερο, εκτιμούν, είναι να χρειασθούν τέσσερις μήνες έως ότου γίνουν ευρέως διαθέσιμα για όλους.

«Ό,τι αναπτύσσεται, απέχει αρκετούς μήνες ακόμα», τόνισε ο Dr. Topol. «Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει μία πιο μεταδοτική μορφή που τώρα εξαπλώνεται. Η όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία εναντίον της, είναι το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-an-anikete-se-omada-ypsilou-kindynou-min-perimenete-ta-emvolia-gia-tin-omikron-lene-treis-eidikoi/157351/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες