Κορονοϊός και σχολεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και καθηγητές για την μακρά COVID στους μαθητές

Καθώς μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα για την COVID-19, οι αρχικές μας εκτιμήσεις αναθεωρούνται συνεχώς. Αρχικά λεγόταν ότι τα παιδιά δεν επηρεάζονται σοβαρά από τον κορονοϊό.

Εντούτοις, αν και ο κορονοϊός πράγματι προκαλεί πιο ήπια COVID-19 στα παιδιά, υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι, όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν συμπτώματα για πολύ καιρό αφότου ξεπεράσουν τη νόσο. Με άλλα λόγια και τα παιδιά μπορεί να έχουν την λεγόμενη μακρά COVID.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Μ. Βρετανίας εκτιμά ότι περίπου το 13% -15% των παιδιών με COVID-19 έχουν συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από πέντε εβδομάδες. Στην Ιταλία, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά με COVID-19 έχουν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για πάνω από 17 εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση της νόσου. Μεταξύ αυτών, το 43% ανέφερε ότι τα συμπτώματά του γίνονται τροχοπέδη στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο κορονοϊός επηρεάζει τα παιδιά είναι περιορισμένη. Ωστόσο, η γνώση μας επάνω σε αυτό αυξάνεται συνεχώς. Εδώ θα δείτε τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Κορονοϊός και σχολεία: Πώς μπορεί να επηρεάζει τους μαθητές η μακρά COVID

Η έρευνα για την μακρά COVID σε ενήλικες αποκάλυψε έναν μακρύ κατάλογο συμπτωμάτων. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά από αυτά εκδηλώνονται και στα παιδιά. Στην ιταλική έρευνα, συμπτώματα που εντοπίστηκαν συχνά σε ενήλικες (κόπωση, πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, κεφαλαλγία, αϋπνία, αναπνευστικά προβλήματα και ταχυπαλμία) αναφέρθηκαν συχνά και σε παιδιά.

Μια ξεχωριστή, μεγαλύτερη έρευνα (με επίκεντρο κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ) βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Σε ένα δείγμα 510 παιδιών, τα πιο συχνά συμπτώματα των παιδιών ήταν:

  • κόπωση και αδυναμία (87%)
  • πονοκέφαλος (79%)
  • κοιλιακός πόνος (76%)
  • μυϊκός πόνος (61%)
  • γαστρεντερικά συμπτώματα αναφέρθηκαν επίσης σχετικά συχνά, όπως και τα δερματικά προβλήματα, όπως εξανθήματα

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι ορισμένα νευροψυχιατρικά χαρακτηριστικά μπορεί να εκδηλωθούν σε παιδιά με μακρά COVID:

  • 61% των παιδιών είχαν πρόβλημα συγκέντρωσης
  • 46% δυσκολία στην μνήμη πληροφοριών
  • 33% δυσκολία στην επεξεργασία πληροφοριών
  • 32% δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων όταν μιλούν
  • η ανεξήγητη ευερεθιστότητα ήταν επίσης συχνή και μπορεί να σχετίζεται με συνεχιζόμενη φλεγμονή στον εγκέφαλο, αν και αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι κατανοητή απόκριση στην γενικευμένη αδιαθεσία

Αν και πολλά παιδιά εκδηλώνουν μακρά COVID ως άμεση συνέπεια του κορονοϊού, η έρευνα αναφέρει ότι για μερικά παιδιά μπορεί να υπάρχει κενό μεταξύ του τέλους της οξείας λοίμωξης και της έναρξης της μακράς COVID. Ένας στους πέντε μαθητές που ερωτήθηκαν είχε πρώτα μια περίοδο ευεξίας μετά την μόλυνση, προτού εμφανίσει κάποιο μακροχρόνιο σύμπτωμα. Η ιταλική έρευνα αναφέρει επίσης ότι η COVID-19 μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε παιδιά που ήταν ασυμπτωματικά, ή είχαν ελάχιστα συμπτώματα.

Κορονοϊός και σχολεία: Συμβουλές προς γονείς και εκπαιδευτικούς

Η πανδημία έχει πλήξει τα παιδιά και τους νέους με πολλούς τρόπους. Μερικοί μαθητές έχουν χάσει ένα χρόνο σχολείου. Η ψυχική ευεξία των παιδιών έχει επίσης πληγεί σημαντικά και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης είναι επίσης κίνδυνος για την υγεία τους. Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά και οι νέοι μαθητές αναφέρουν ότι φοβούνται για το μέλλον τους. Εάν προστεθεί η μακρά COVID σε αυτό το μείγμα, οι προκλήσεις είναι τεράστιες.

Οι γονείς θα πρέπει επομένως να προσπαθήσουν να μην πιέσουν τους μαθητές με μακρά COVID να κάνουν πάρα πολλά, ειδικά καθώς η σωματική άσκηση φαίνεται να συμβάλλει στις υποτροπές. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει μακρά COVID, κρατήστε σημειώσεις για τα συμπτώματα και το πώς αυτά εμφανίζονται. Στη συνέχεια μπορείτε να τα πάρετε οδηγίες από γιατρό.

Με πολλούς μαθητές στην Ελλάδα να επιστρέφουν τώρα στο σχολείο, είναι ζωτικής σημασίας οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν την ύπαρξη της μακράς COVID. Συγκεκριμένα, δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στους γονείς να παρέχουν πληροφορίες στους καθηγητές σχετικά με το πώς επηρεάζονται τα παιδιά τους.

Και οι δύο πρέπει να κατανοήσουν ότι η μακρά COVID πρέπει να θεωρηθεί ως νόσος αβέβαιης διάρκειας που μπορεί να επηρεάζει επί μήνες ένα παιδί. Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα παιδιά είχαν συμπτώματα για έναν χρόνο και εξακολουθούν να τα έχουν! Τα ίδια τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά και μπορεί να κυμαίνονται από μαθητή σε μαθητή. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν μήνες μετά από μια λοίμωξη από κορονοϊό, η οποία θα μπορούσε να είναι και ασυμπτωματική.

Θυμηθείτε ότι επειδή η μακρά COVID μπορεί να προκαλέσει ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε σχολικές απουσίες. Αυτά, μαζί με νευρογνωστικά ζητήματα, όπως πρόβλημα επεξεργασίας πληροφοριών, κακή μνήμη και δυσκολίες ομιλίας, μπορεί να επηρεάσουν την ακαδημαϊκή πρόοδο των μαθητών.

Πηγές: https://www.news24.comhttps://www.ons.gov.ukhttps://www.imperial.ac.ukhttps://www.mentalhealth.org.ukhttps://www.bbc.com

Πηγή άρθρου: https://www.iatropedia.gr/paidi/koronoios-kai-scholeia-ti-prepei-na-gnorizoun-goneis-kai-kathigites-gia-tin-makra-covid-stous-mathites/142565/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Καρκίνος: Οι πέντε συχνότερες μορφές που χτυπούν άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα

Βαθύ το αποτύπωμα του καρκίνου στην Ελλάδα - Οι νέες διαγνώσεις, οι θανατοι ετησίως και η πρόληψη Δυσοίωνες παραμένουν για μια ακόμη χρονιά εορτασμού της Παγκόσμιας...

Τι να προσέξουμε για να μην μας «προδώσει» η καρδιά μας από το κρύο

Ποιες είναι οι επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό και τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας. Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχει προκαλέσει συναγερμό...

Υπέρταση: Η εντατική ρύθμιση της πίεσης βελτιώνει τη ΔΟΜΗ του εγκεφάλου!

Η βελτίωση αυτή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως νευροεκφυλιστικών διαταραχών, λένε οι ερευνητές Αν έχετε υπέρταση, σίγουρα γνωρίζετε ότι ρυθμίζοντάς την μειώνετε τον κίνδυνο να...

Ετικέτες