Κορονοϊός: Η συντριπτική πλειοψηφία των αλλεργικών ατόμων μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς πρόβλημα

Μάθαμε ότι, δύο από τα άτομα που εμβολιάστηκαν με το νέο εμβόλιο για τον Covid-19 στη Μ.Βρετανία, είχαν κάποιες ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Αρχικά δόθηκε μια, μάλλον βιαστική-αφοριστική, οδηγία αποφυγής του εμβολιασμού για όποιον έχει κάποια μορφή αλλεργίας.

Λίγο αργότερα, η Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία «μάζεψε» την οδηγία με σύσταση αποφυγής του εμβολιασμού για όσους έχουν κάποιο σημαντικό ιστορικό με αλλεργία σε τροφές, φάρμακα ή εμβόλια. «Φωτογράφησαν» μάλιστα ως πιθανό «ένοχο» ένα συστατικό-έκδοχο του εμβολίου με την ονομασία PEG (polyethylene glycol). Δεν είναι κάποια καινούρια ουσία αλλά ευρέως χρησιμοποιείται και σε παρασκευή άλλων εμβολίων, φαρμάκων, καλλυντικών αλλά και ως συντηρητικό τροφών. Σπάνια προκαλεί αλλεργίες.

Γενικότερα, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός. Περιγράφονται μία με δύο αντιδράσεις σε κάθε εκατομμύριο εμβολιασμών (συνηθέστερες είναι οι τοπικές αντιδράσεις στο σημείο όπου γίνεται το εμβόλιο). Μόνο και μόνο για το λόγο αυτό, η περιγραφή δύο περιστατικών μόλις στη δεύτερη ημέρα εμβολιασμών στη Μ. Βρετανία, ξενίζει λίγο .Συνεπώς, πρέπει να είμαστε φειδωλοί και να περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα περιστατικά. Μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα μας τον επόμενο μήνα μάλλον θα έχει ξεκαθαρίσει καλύτερα το τοπίο, τουλάχιστον για το κομμάτι των αλλεργικών αντιδράσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των αλλεργικών ατόμων που επιθυμεί να εμβολιαστεί, θα μπορέσει να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για παράδειγμα, οι πιο συχνές αλλεργίες είναι αυτές του αναπνευστικού (ρινίτιδα- άσθμα). Έτσι, κάποιος που έχει μια εποχική ανοιξιάτικη αλλεργική ρινίτιδα από κάποια γύρη και καμιά άλλη  αλλεργία, δε θα αντιδράσει σε κάποιο συστατικό του εμβολίου. Παράγεις αλλεργική αντίδραση απέναντι σε κάτι στο οποίο είσαι ευαισθητοποιημένος και όχι γενικά και αόριστα στα πάντα.

* Ο Δημήτρης Καραντουμάνης είναι Αλλεργιολόγος Παίδων – Ενηλίκων

Πηγή: https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/health-menu/66534-koronoios-i-syntriptiki-pleiopsifia-ton-allergikon-atomon-borei-na-emvoliastei-xoris-provlima

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΛΟΓΩ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ COVID-19, EΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 30η Ιουνίου έτους 2023».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ Σχετική η με αρ.πρ.ΔΑ2Γ/Φ108/168/28.12.2022 προγενέστερη  Σας ενημερώνουμε για τη δημοσίευση του Νόμου ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.5034/2023 (ΦΕΚ 69/Α΄/18.3.2023), με τον οποίο προβλέπονται τα κάτωθι: ΄Αρθρο 88 παρ.8. Η...

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει Τι αλλάζει άμεσα στη νοσηλεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία Αλλαγές προωθεί η...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.03.2023 – Οξεία κολπική μαρμαρυγή

Το επιτελικό κράτος αφού διαπίστωσε ότι με τα καλάθια του νοικοκυριού οι Ελληνες πάχυναν(κυρίως απο τα μακαρόνια Νο 16) τώρα τους φροντίζει με δωρεάν...

Ετικέτες