Κορωνοϊός: Η κοινωνική απόσταση ίσως πρέπει να διατηρηθεί έως το 2022!

Δυσοίωνες προβλέψεις από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πιθανό να μας ταλαιπωρεί για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο κορονοϊός Covid-19 έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα μας ταλαιπωρήσει αρκετό καιρό ακόμα.
Αυτό δείχνει μία ακόμα μελέτη, η οποία υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός είναι απίθανο να ηττηθεί στο εγγύς μέλλον. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να λαμβάνουμε μέτρα εναντίον του έως το 2022.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορα μοντέλα για να εξετάσουν πιθανά σενάρια για την πορεία της πανδημίας την επόμενη πενταετία.
Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πως θα μπορούσε να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός Covid-19 στο εγγύς μέλλον, με βάση διάφορες παραμέτρους. Μία από τις κυριότερες είναι η ανάπτυξη ανοσίας. Όπως εξηγούν, άλλη βαρύτητα έχει στη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας η βραχυχρόνια ανοσία και άλλη η μακροχρόνια (μόνιμη). Η ανοσία θεωρείται βραχεία όταν διαρκεί κάτω από ένα χρόνο, λένε οι επιστήμονες.
Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης τους ήταν ότι ο κορωνοϊός πιθανότατα θα εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις που θα καταστήσουν αναγκαία την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά περιόδους. Μάλιστα αυτό πιθανώς θα συνεχιστεί μέχρι το 2022.
Στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουμε συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική απόσταση, δηλαδή η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων από άλλα άτομα, εκτιμούν.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η υιοθέτηση μέτρων θα είναι απαραίτητη για να περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και να αποφευχθεί η κατάρρευση των εθνικών συστημάτων Υγείας.
Οι κρίσιμοι παράγοντες
Όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση Science, η πορεία του κορωνοϊού τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι:Αν η διασπορά του θα έχει εποχικότητα (υποχώρηση το καλοκαίρι, αναζωπύρωση τον χειμώνα)Αν οι φορείς και οι ασθενείς θα αναπτύσσουν ανοσία και πόση θα είναι η διάρκειά τηςΑν θα αποκτήσουμε διασταυρούμενη ανοσία, δηλαδή αν θα μας παράσχει κάποια προστασία η έκθεσή μας σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν ευρέως. Τέτοιοι κορωνοϊοί είναι οι τέσσερις που προκαλούν κοινό κρυολόγημα (ιώσεις).
Η ανθρωπότητα χρειάζεται επειγόντως απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, υπογραμμίζουν. Και προσθέτουν ότι εξίσου απαραίτητες είναι ορολογικές κλινικές μελέτες που θα εξετάσουν μακροπρόθεσμα τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού μας στον ιό.
Τέλος, εκτιμούν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι απίθανο να εκριζωθεί, σε αντίθεση με ό,τι έγινε με τον συγγενή του ιό που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2003. Το πιθανότερο είναι ότι θα παρατηρείται «κυκλική αύξηση των κρουσμάτων» σε ετήσια, διετή ή σποραδική βάση.
Ακόμα, δε, και αν η ανθρωπότητα κατορθώσει να εκριζώσει επιτυχώς τον κορωνοϊό, η επιτήρηση γι’ αυτόν θα πρέπει να συνεχιστεί έως το 2024. Και αυτό διότι θα είναι πιθανή μία αναζωπύρωση της μετάδοσης.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/04/2022.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες