Κορωνοϊός – γρίπη: Ποιο είναι πιο επικίνδυνο για τα παιδιά; Τι δείχνει νέα έρευνα

Τι έδειξε η ανάλυση όλων των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με COVID ή γρίπη σε 66 παιδιατρικές ΜΕΘ των ΗΠΑ, κατά τα δύο χρόνια πριν από την πανδημία και τους πρώτους 15 μήνες μετά την έναρξή της.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός κρύβει πολύ περισσότερους κινδύνους για τα παιδιά απ’ ό,τι η εποχιακή γρίπη, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν δεδομένα απ’ όλες τις παιδιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των ΗΠΑ.

«Ο αντίκτυπος που έχουν οι δύο ιογενείς λοιμώξεις στις νοσηλείες των παιδιών δεν είναι ο ίδιος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Steven Shein, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλήβελαντ. «Βρήκαμε σημαντική διαφορά τόσο στον αριθμό των παιδιών που αρρώστησαν βαριά, όσο και στην έκβασή τους».

Η μελέτη βασίστηκε σε όλα τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν στις παιδιατρικές ΜΕΘ των ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2021. Στην ανάλυση συμπεριλήφθησαν μόνο εκείνες που είχαν στοιχεία για ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Συνολικά ήταν 66 παιδιατρικές ΜΕΘ.

Τους πρώτους 15 μήνες της πανδημίας (Απρίλιος  2020 έως Ιούνιος 2021) ο κορωνοϊός είχε οδηγήσει στην εντατική 1.959 παιδιά. Τα παιδιά αυτά έπασχαν:

  • Είτε από COVID-19
  • Είτε από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) που σχετίζεται με την COVID-19

Αντίστοιχα, τους 24 μήνες πριν από την πανδημία (Απρίλιος 2018-Μάρτιος 2020) νοσηλεύθηκαν στην εντατική 1.561 παιδιά με γρίπη.

Οι διαφορές

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι ανά τρίμηνο εισάγονταν στην εντατική διπλάσια παιδιά με COVID ή σύνδρομο MIS-C απ’ ό,τι με γρίπη. Η αναλογία ήταν περίπου 400 εισαγωγές για κάθε τρίμηνο της πανδημίας, έναντι 200 πριν από αυτήν.

Επιπλέον, τα παιδιά που νοσούσε βαριά ο κορωνοϊός είχαν:

  • Σημαντικά πιο παρατεταμένη νοσηλεία στην εντατική
  • Μεγαλύτερη ανάγκη για επεμβατικές θεραπείες, όπως η διασωλήνωση και η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής
  • Μεγαλύτερη νοσηλεία σε απλούς θαλάμους μετά την εντατική, έως ότου πάρουν εξιτήριο

Δυστυχώς, διαφορά παρατηρήθηκε και στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών. Και αυτά ήταν υψηλότερα στα παιδιά που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός.

Ο Dr. Shein εξήγησε πως η μελέτη διεξήχθη επειδή οι συγκρίσεις μεταξύ των δύο ασθενειών είναι συχνές, ιδίως κατά τις συζητήσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/paidi/koronoios-gripi-poio-einai-pio-epikindyno-gia-ta-paidia-ti-deichnei-nea-erevna/156230/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες