Κορωνοϊός: Γιατί αλλάζει η στρατηγική εμβολιασμών στη Βρετανία – Αυξάνεται το διάστημα ανάμεσα στις δυο δόσεις

Στις 12 εβδομάδες το περιθώριο που μπορεί να μεσολαβήσει από την πρώτη στη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca – Ποιο ποσοστό κάλυψης απέναντι στην Covid επιτυγχάνεται σε αυτό το διάστημα – Με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε το εμβόλιο στη ΒρετανίαProtothema.gr
Νέα δεδομένα στη στρατηγική εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, μετά και την έγκριση άμεσης χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca. Οι τρεις εβδομάδες που ειχαν οριστεί ως απαραίτητο διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αυξάνεται, πλέον, στις 12 (ή στους τρεις μήνες) με το φάρμακο της AstraZeneca.
Αυτό το δεδομένο θα επιτρέψει, προφανώς, στις υγειονομικές Αρχές να προχωρήσουν σε περισσότερους εμβολιασμούς, αναμένοντας την άφιξη, μέσα στους επόμενους μήνες, πρόσθετων δόσεων εμβολίων, που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν το επιθυμητό ποσοστό του πληθυσμού.
Την αιτία για το νέο χρονικό περιθώριο μεταξύ των δυο δόσεων, εξήγησε την Τετάρτη αξιωματούχος που συμμετείχε στην διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου των AstraZeneca – Πανεπιστημίου Οξφόρδης από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή, τονίζοντας πως μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης.
«Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, μέχρι και 80%, όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, για τον λόγο αυτόν κάναμε αυτή την σύσταση», δήλωσε ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων.
«Εξετάσαμε και το πρωτόκολλο της μισής δόσης, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αποδειχθεί μέσω πλήρους ανάλυσης», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάσθηκε η θετική γνωμοδότηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής (MHRA).
Αλλος Βρετανός γιατρός και αρμόδιος για την Covid-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
«Στα δεδομένα που μας δόθηκαν, και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δημοσιευμένα στο σύνολό τους, υπολογίσθηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και το αποτέλεσμα είναι γύρω στο 70%», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Στο «άψε – σβήσε» η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca – Ασφυκτιά το Λονδίνο
Mε συνοπτικές διαδικασίες, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές (ΜΗRA) άναψαν νωρίτερα σήμερα το πράσινο φως για την έγκριση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της εταιρείας AstraZeneca, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας, την ώρα που εξαπλώνεται ταχύτατα η ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του κορωνοϊού με τα νοσοκομεία στο Λονδίνο να είναι υπερπλήρη από τα κρούσματα της νόσου Covid-19.
Το Λονδίνο βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα καθώς έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τη σαρωτική επέλαση του δεύτερου κύματος πανδημίας, όπου σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα.
Το σύστημα υγείας στη Βρετανία βρίσκεται στα όριά του, καθώς η πληρότητα στις εντατικές της πρωτεύουσας «αγγίζει» το 114%.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισαν να μεταφέρουν ασθενείς με κορωνοϊό από το Λονδίνο σε νοσοκομεία του Γιορκσάιρ, προκειμένου να τους αδειάσουν κλίνες και να τύχουν της καλύτερης περίθαλψης οι πολίτες που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Μάλιστα υπάρχει σχέδιο να στηθούν σκηνές πολέμου έξω από νοσοκομεία που είναι υπερπλήρη.
Νέο «όπλο» στη φαρέτρα το εμβόλιο της AstraZeneca
Το γεγονός ότι η Βρετανία θα έχει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της για να καταπολεμήσει τον ιό, προσφέρει ανακούφιση στις υγειονομικές αρχές της χώρας, που έχουν γονατίσει από το πανδημικό κύμα.
Από σήμερα, η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca την ώρα που η εταιρεία δεν έχει καν υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ, γεγομός που σημαίνει, ότι πιθανότατα ο Οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να το εγκρίνει το εμβόλιο τον Ιανουάριο.
«Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε στο BBC ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να παραδοθούν σήμερα ή αύριο. Aπό την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 4 Ιανουαρίου του 2021.
Ο CEO της AstraZeneca είχε δηλώσει πρόσφατα στους Sunday Times ότι το εμβόλιο αυτό θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτική AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωπος της εταιρείας AstraZeneca δήλωσε στο Reuters ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης.
Ωστόσο, τώρα, με την έγκριση του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.
Η Βρετανία έχει παραγγείλει ήδη 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, όπως αναφέρει το BBC.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ενέκριναν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές «MHRA», μετά από αυτό των Pfizer και BioNTech.
Πάντως, είναι γεγονός ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναμένεται με αγωνία για πρακτικούς λόγους. Είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer και BioNTech πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;
Το διαφορετικής τεχνολογίας βρετανικό εμβόλιο βασίζεται σε ένα τροποποιημένο αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, που απομονώθηκε στους χιμπατζήδες, και ο οποίος δεν αναπαράγεται πλέον στα ανθρώπινα κύτταρα.
Το εμβόλιο κατευθύνει τα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα (spike) με την οποία ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 διεισδύει σε αυτά και τα μολύνει.
Η παραγωγή της πρωτεΐνης με τεχνητό τρόπο ενεργοποιεί τα αντισώματα του οργανισμού, δημιουργώντας ανοσία.
Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το BBC, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ΑstraΖeneca χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους. Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα.
Η AstraZeneca είχε δηλώσει ότι θα πουλήσει το εμβόλιο σε μια τιμή μεταξύ 4 και 5 δολαρίων, ανάλογα με τις τοπικές χρεώσεις.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν νωρίτερα φέτος να πληρώσουν στη Pfizer 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις, μια τιμή που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς και για τις υπόλοιπες χώρες. Η Moderna δήλωσε πως θα χρεώνει 32 με 37 δολάρια για μια δόση για μικρότερες συμφωνίες και θα χρεώνει λιγότερα στις μεγαλύτερες συναλλαγές.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι δοκιμές του εμβολίου σταμάτησαν παγκοσμίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλειά του αφού αρρώστησε ένας εθελοντής στη Βρετανία.
Παρόλο που οι μελέτες σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας επαναλήφθηκαν, οι έλεγχοι από τις ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α. διήρκεσαν για περισσότερο από ένα μήνα πριν η εταιρεία πάρει ξανά την έγκριση για να ξεκινήσει ξανά τον Οκτώβριο.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα 

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/12/blog-post_70.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αφρικανική σκόνη – Οδηγίες

Οι συγκεντρώσεις σκόνης αναμένεται να είναι αυξημένες σήμερα και αύριο. Τι αναφέρεται σε πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με...

Κρυφές εγκεφαλικές αλλαγές σε άτομα με καρδιακές παθήσεις

Αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με απεικόνιση εγκεφάλου. Μια νέα ανάλυση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 13.000 άτομα έδειξε...

Επτά ερωτήσεις για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου

Στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου απαντά ο κύριος Αθανάσιος Σιούλας, Γαστρεντερολόγος, Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ 1. Τι...

Ετικέτες