Εμβόλια-Παρενέργειες: Νεότερα δεδομένα

Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης τι παρενέργειες έχουν όσοι είχαν νοσήσει από κορωνοϊό πριν κάνουν το εμβόλιο. Ποιες είναι οι συχνότερες μετά την 1η και τη 2η δόση.

Ένας στους τρεις ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αναπτύσσουν ορισμένες παρενέργειες, οι οποίες σχεδόν ποτέ δεν είναι σοβαρές.

Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί έως τώρα είναι αναμενόμενες και οφείλονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο. Η συχνότερη είναι πόνος στο σημείο όπου γίνεται η ένεση.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από σχεδόν 35.000 ανθρώπους οι οποίοι εμβολιάσθηκαν τον Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι ήταν υγειονομικοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Tim Spector, καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, λένε ότι τα ευρήματα αυτά είναι καθησυχαστικά. Ωστόσο δεν είναι τα οριστικά, όσον αφορά τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων.

Εμβόλια mRNA

Τα νέα δεδομένα αφορούν ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο mRNA της εταιρείας Pfizer. Το εμβόλιο περιέχει αβλαβές τμήμα του γενετικού υλικού του κορωνοϊού. Μετά την έγχυσή του στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό αντιδρά και μαθαίνει να το αναγνωρίζει και να το καταπολεμά. Έτσι, αν ποτέ έρθει αντιμέτωπο με τον αληθινό κορωνοϊό, επιτίθεται και σε αυτόν.

Ο Dr Spector και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους χρήστες ειδικής εφαρμογής που έχουν αναπτύξει, να τους αναφέρουν τι συμπτώματα είχαν μετά τον εμβολιασμό τους. Επρόκειτο για 23.308 ανθρώπους οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και 12.444 που έκαναν την δεύτερη.

Τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιοποίησαν οι ερευνητές, οι εθελοντές είχαν τοπικές ή/και συστηματικές αντιδράσεις. Ειδικότερα:

  • Το 37% είχαν τοπικές αντιδράσεις μετά την πρώτη δόση. Οι αντιδράσεις αυτές ήταν συνήθως ή πρήξιμο στο σημείο της έγχυσης, που εμφανιζόταν σε 1-2 μέρες από τον εμβολιασμό. Το αντίστοιχο ποσοστό μετά την δεύτερη δόση ήταν περίπου 45%.
  • Περίπου ένας στους επτά εθελοντές (το 14%) είχαν τουλάχιστον μία συστηματική αντίδραση μετά την πρώτη δόση. Το αντίστοιχο ποσοστό μετά τη δεύτερη δόση ήταν περίπου 22%. Οι συστηματικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μέσα σε 7 ημέρες από το εμβόλιο.

Οι συχνότερες συστηματικές αντιδράσεις ήταν κόπωση και πονοκέφαλος. Η κάθε μία αναφέρθηκε από ποσοστό περίπου 3% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και 10% μετά τη δεύτερη.

Άλλες συχνές παρενέργειες ήταν ρίγη (περίπου 1,5% στην πρώτη δόση και 6,5% στην δεύτερη), ασυνήθιστοι πόνοι στις αρθρώσεις και πυρετός. Ειδικά ο πυρετός αναφέρθηκε από το περίπου 1% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και το 4% μετά τη δεύτερη.

Οι παρενέργειες που προαναφέρθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις υποχώρησαν μέσα σε 1-2 ημέρες.

Οι αντιδράσεις όσων ήδη είχαν περάσει την Covid-19

Στην παρούσα ανάλυση, οι ερευνητές συνέλλεξαν στοιχεία και για τις αντιδράσεις στο εμβόλιο ανθρώπων που ήδη είχαν περάσει τη νόσο Covid-19 όταν εμβολιάσθηκαν.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι αυτοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συστηματικές αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα, ο ένας στους τρεις ανέφερε τουλάχιστον μία συστηματική αντίδραση μέσα σε 7 ημέρες από τον εμβολιασμό, έναντι ενός στους πέντε στα άτομα χωρίς ιστορικό Covid-19.

Επιπλέον, από τους εθελοντές που ήδη είχε αρρωστήσει ο κορωνοϊός:

  • Σε περίπου 1 στους 20 οι παρενέργειες διήρκησαν περισσότερες από 3 ημέρες
  • Σε περίπου 1 στους 50 οι παρενέργειες διήρκησαν έξι ημέρες ή περισσότερες

Αλλεργικές αντιδράσεις

Στην παρούσα ανάλυση δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Από προγενέστερες μελέτες, όμως, είναι γνωστό ότι μπορεί να υπάρξουν σε πολύ μικρό αριθμό εμβολιασθέντων.

«Τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά για τους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Dr Spector. «Επειδή πάντως κανένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν παρέχει προστασία 100%, αν μετά τον εμβολιασμό εκδηλώσει κάποιος πυρετό, βήχα, δύσπνοια ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να εξεταστεί για τη νόσο Covid-19».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-emvolio-deite-ti-allazei-stis-parenergeies-meta-ti-2i-dosi/140447/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες