Κορωνοϊός: Έχετε επίμονα συμπτώματα μετά την COVID; Να τι συνιστά ένας κορυφαίος ειδικός

Πέντε συμβουλές για να αναρρώσετε ομαλά μετά την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, από τον διευθυντή της Κλινικής Αποκατάστασης από την COVID της περίφημης Mayo Clinic.

Αν η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός σάς άφησε επίμονα συμπτώματα, να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι. Τουλάχιστον ένας στους δέκα ασθενείς δυσκολεύεται να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση, όταν αρρωστήσει από τον επικίνδυνο ιό. Μάλιστα η δυσκολία αυτή παρατηρείται ακόμα και σε ασθενείς οι οποίοι αρρώστησαν ήπια και ανάρρωσαν στο σπίτι.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Να τι συνιστά ο Dr. Greg Vanichkachorn, διευθυντής του Προγράμματος Ενεργητικής Αποκατάστασης από την COVID στην κλινική Mayo Clinic, στη Μινεσότα.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο

«Αυτό που έχουμε δει κατ’ επανάληψιν στους ασθενείς είναι ότι πιέζουν υπερβολικά πολύ τον εαυτό τους για να αναρρώσουν. Είναι λογικό, αλλά μεγάλο λάθος», τονίζει ο Dr. Vanichkachorn.

Όπως εξηγεί, όσοι προσπαθούν να επιστρέψουν γρήγορα στην κανονικότητά τους, συχνά βιώνουν:

  • Εξάρσεις της κόπωσης
  • Δύσπνοια
  • Πόνους στους μυς που μπορεί να διαρκέσουν για ώρες ή ημέρες

Σε αυτή την κατάσταση αναγκάζονται να παραμείνουν στο κρεβάτι, έως ότου συνέλθουν. Μετά κάνουν το ίδιο λάθος και πάλι καταπονούν τον εαυτό τους. Έτσι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος, που τους αφήνει τελικά αποθαρρημένους και σε κακή φυσική κατάσταση.

«Η ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός χρειάζεται χρόνο», τονίζει ο Dr. Vanichkachorn. «Ο ταχύτερος δρόμος προς την πλήρη ανάρρωση είναι να μην βιάζεστε. Αρχίστε με πολύ αργό ρυθμό και σταδιακά αυξήστε τις δραστηριότητές σας».

Να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε υγιεινά

Ο κορωνοϊός προκαλεί σε πολλούς ασθενείς ανορεξία, κατά την οξεία φάση της COVID. Αυτή μπορεί να είναι πιο έντονη σε όσους έχουν απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης. Μετά την ανάρρωση, όμως, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να είναι ανόρεκτοι.

Ο Dr. Vanichkachorn, όμως, λέει πως είναι σημαντικό και να πίνουν άφθονα υγρά και να τρέφονται σωστά. Ειδικότερα, συνιστά να καταναλώνετε τουλάχιστον 2,5 λίτρα υγρά την ημέρα. Όσον αφορά τη διατροφή, μελέτες έχουν δείξει πως η ακραία διατροφή επιδεινώνει την κατάσταση. Επομένως, να τρέφεστε υγιεινά και ισορροπημένα, δίνοντας έμφαση στη μεσογειακή διατροφή. Με άλλα λόγια:

  • Δώστε έμφαση στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, τα ψάρια και τα πουλερικά και
  • Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά

Εστιάστε στις ασκήσεις αντίστασης

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναρρώνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, προσπαθούν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους με ασκήσεις αντοχής. Οι ασκήσεις αυτές αυξάνουν τον καρδιακό παλμό και συμπεριλαμβάνουν το περπάτημα και την ποδηλασία.

Ωστόσο «έχουμε διαπιστώσει ότι οι καρδιαγγειακές ασκήσεις είναι οι πιο δύσκολες για τους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα», τονίζει ο Dr. Vanichkachorn. Αντί λοιπόν να βγείτε για περπάτημα, αρχίστε να κάνετε λίγες ασκήσεις καθιστοί με έναν ελαστικό ιμάντα. Ή σηκώστε μικρά βαράκια. Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε λίγη γιόγκα ή πιλάτες.

Όταν διαπιστώσετε ότι αυτές οι ασκήσεις γίνονται εύκολα, μπορείτε να δοκιμάσετε και ασκήσεις αντοχής.

Να κοιμάστε σωστά

Ο κορωνοϊός προκαλεί έντονη κόπωση, αλλά η περίοδος της ανάρρωσης από αυτόν δεν είναι κατάλληλη για να κοιμάστε ό,τι ώρα θέλετε μέσα στην ημέρα. Είναι σημαντικό να έχετε ένα οργανωμένο πρόγραμμα ύπνου, που θα σας επιτρέπει να κοιμάστε και το βράδυ.

Επομένως, φροντίστε να μπαίνετε για ύπνο το βράδυ και να ξυπνάτε το πρωί με πρόγραμμα. Απαραίτητο είναι ακόμα να βάλετε πρόγραμμα στο φαγητό σας, να αερίζεται καλά το υπνοδωμάτιό σας και να είναι λίγο πιο δροσερό το βράδυ απ’ ό,τι την ημέρα. Να περιορίζετε επίσης τη χρήση ψηφιακών μέσων πριν μπείτε για ύπνο. Και να αποφεύγετε την καφεΐνη και την άσκηση τις ώρες πριν από τον ύπνο.

Να εκπαιδεύσετε την όσφρησή σας

Περίπου ένας στους τρεις ασθενείς που νοσεί ο κορωνοϊός, αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα όσφρησης μετά την οξεία COVID. Οι περισσότεροι τα ξεπερνούν μέσα σε 6 μήνες, αλλά άλλοι χρειάζονται και 12 μήνες. Αν θέλετε να επιταχύνετε τα πράγματα, ο Dr. Vanichkachorn συνιστά να επανεκπαιδεύσετε την όσφρησή σας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μυρίζετε τέσσερις διαφορετικές μυρωδιές, επί 10-20 δευτερόλεπτα την κάθε μία, δύο φορές την ημέρα, επί τουλάχιστον 3 μήνες. Όση ώρα τις μυρίζετε, πρέπει να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτές. Οι μυρωδιές που συνήθως συνιστώνται είναι γνωστές σε όλους μας και συμπεριλαμβάνουν:

  • Το τριαντάφυλλο
  • Το λεμόνι
  • Το γαρύφαλλο
  • Τον ευκάλυπτο

Με αυτές καλύπτεται όλο το οσφρητικό φάσμα (π.χ. οι φρουτώδεις μυρωδιές με το λεμόνι, οι πικάντικες με το γαρύφαλλο κ.λπ.).

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-echete-epimona-symptomata-meta-tin-covid-na-ti-synista-enas-koryfaios-eidikos/154319/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες